Sunday 16 September 2018

Turki Day 6(3) - Mudanya to Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Kami smpai di Mudanya dkt kul 1p.m. Berlari2 anak ke kaunter tiket feri sebab kalau bole nak dapatkan feri secepat mungkin. Xmau la tunggu lama2 kat situ. Ramai orang beratur nak beli tiket. Ade Turkish perempuan baru sudah beli tiket, die bawa anjingnye. Bila kami jauhkan diri dari anjing tu, die cakap kat kami anjing die xgigit org. Hahahaha. Pepandai je Lid translate. Kami bukan takut anjing, kami takut kang terkena, kan susah nak kena samak plk. He. 


Bila tourist beli tiket, kena present passport k. Jadi mmg ambik mase. Risau ni, takut xdan naik feri kul 1p.m. Orang ramai ni. Kang penuh ke hape.. Kali ni nafees x kena bayar plk.. 😌 Kite dah risau dah.. kang ade plk yg kena riba.. Alhamdulillah kami dapat naik feri kul 1 tu. Lepas beli tiket, terus scan beg n body n terus masuk feri. Kami dpt seat atas jugak. Tapi feri ni lain siket dr feri semlm. Siap ade meja lagi. Alhamdulillah, feri xpenuh. Banyak seat kosong.
Orang sebelah👨baik hati, bagi kacang kat kami. 

Perjalanan 2 jam, cuma kali ni ni xsinggah di Armutlu. Direct to Istanbul. Kakak Azalea dah pening naik feri, xnak naik feri dah. Hahaha. Sampai je Istanbul, kami mmg dah lapar. Abg nak roti daging kat jeti tu. Mahal TL10. Tapi xpe la. Kat Msia nanti xjumpe dah. 

Kami jalan kaki nak balik 🏨, n singgah kedai2 kat area tu beli kurma n some Turkish delight.
Hmmm.. macam2 ade.
 Spices
Comel plk teko2 ni kan..Awat aritu xnmpk?😒 Huhu.. Gambar2 ni Lid yg snap. Kalau x,mesti kite dah sauk satu teko comel ni. 

Pastu kami singgah makan balık ekmek  yg kami suka sgt tu. Kite beli drinking water yg 1.5l tu n lemonade yg sedap tu. Org meja sebelah siap offer kat kami cawan plastic bila tengok kite gogok botol besar tu. Nampak sgt xsopan kan..Hahaha kami dah ade cawan plastic tu. Bukan xde. He.
Balik ekmek. Bawa la sos cili sendiri k.

No comments:

Post a Comment