Monday 10 July 2023

Cuti-cuti Singapore 2023 Day 2

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Khamis 29 Jun 2023
Kami turun dari hostel jam 11pagi terus menapak ke Sultan Mosque. Luang masa sat, sambil tunggu lid solat tahiyatul masjid, sempat kita beli souvenir Turki dpn masjid. Dia offer sejadah turki 20dollar je. Tapi kita beli ayat kursi, nak gantung kat rumah.

Hari ni, intenet kat phone tak berape ok. Sangkut2 sikit. Tapi ok lah masih boleh tengok map kejap2.

Di Spore pun ada Penang Street macam di Penang.

Cuti-cuti Singapura 2023 Day 1

بسم الله الرحمن الرحيم اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Persediaan ke Singapore.
Tiket flight telah ditempah awal lebih 2 months prior to the departure. Harga tiket memang mahal sj.. Entah bila nak murah. Tapi sebab nak juga ke Spore tahun ni, kita book JetStar dan balik nanti naik Scoot pula. Ini yang considered murah through skyscanner. Sekarang ni fireflyz pun dah start route Penang-Spore. Maybe next time boleh kami boleh cuba.

 Selepas book flight ticket, kita took a few days nak cari hostel yang affordable dgn budget kite. Hostel pun mahal..Huhu. Travel Insurans tak lupa nak ambil, online sj dgn etiqa Tripcare 360. Harga dalam RM60 lebih je untuk 1 family.

2 hari sebelum, kita isi Singapore white card (as a group) secara online. Dulu panggil white card. Sekarang panggil Singapore Arrival Card(SAC). SAC ini hanya boleh diisi secara online dalam masa 3 hari sebelum tiba di Spore. Better isi siap2, kalau tak, lambatlah settle kat immigration gate tu. Perlu isikan maklumat penerbangan dan hotel yang kita akan duduk. After submit, about few minutes later, dapat dah email pengesahan, download simpan kat phone.

Kita dah beli Singapore sim card di Shopee. Validity 4 days. Trust me, beli online lebih murah.