Sunday 16 September 2018

Turki Day 5(3) - Mudanya to Koza Han, Bursa

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Turun je feri di Mudanya, terus kami nak cari bas ke Bursa. Menurut blog Nota Perempuan Backpacker, kami bole naik bas F3 ke Ulu Camii. Malangnye mase kami sampai, driver bas F3 nak baru nak rehat. Die xbg kami naik bas tu, suruh kami naik bas lain. N bukan kami je, ade juga Turkish lain nk naik sama kami. Bila try Google map utk cari option lain to Bursa, tiada info k. Pilihan yg ade kat  Google map tu cuma by car. Harapkan Google map, Google map pun xbole harap ye. Tawakkal ala Allah je la. Lid cube tanye polis traffic, xdpt membantu. Diorg xtau? Lid tanye polis wanita, die suruh kami jalan kaki tunggu kat jalan besar. Tunggu ape pun xtau, nak naik ape pun xtau.


Bila p jln besar, ooo rupenye kami bole naik minivan(or depa panggil dolmuş) to Bursa. Ramai gak yg tunggu minivan/bas kat sini. Kami tahan, ade yg xbg naik. Kali kedua tahan, ok. Bole naik. Kat depan minivan ade tuliskn 'Mudanya-Bursa'. Lid tanye driver, how much? Die bgtau TL7. Sebab kami xde pilihan lain dah, kami pun naik je la. Janji sampai Bursa. Dalam minivan ni, penumpang bole bdiri tau.
Dalam mini van.

Kite pas kat Lid TL20. Kot2 la kena bayar tambang TL14, assume budak2 x kena bayar. Driver bagi duit balance TL13. Biar betik! Kami 6 org naik mini van 7lira? 1lira lagi tu cas kat stroller ke?😂 Murah sgt la.. Kite agak la sorg adult TL3.50 kot, budak2 xkena bayar kot.. 💁
Dalam 20minit perjalanan, tetibe driver suruh kami yg nak p Bursa turun. Aiiikk..belum sampai lagi nih. Macam mana ni.. 

Ooo.. rupe-rupenye kami kena naik tren/metro plk.  Kami follow je Turk yg turun ngan kami tu. Kami pun jalan kaki masuk stesen tren BursaRay. Nak naik tren kena beli Bursakart. Ade Turk yg pun first time nak ke Bursa. Well, Turki ni kan besar. Td kat area minivan td kite dah nampak depa ni. Tapi depa xnaik minivan ngan kami. Anyway, thanks kat depa yg tolong tekan2 mesin nak beli Bursakart utk kami. Sama macam nak beli Istanbulkart tu, mula masuk TL10 pastu dah dapat kad, top-up la berapa nak. Cam biase, public holiday dpt half price, budak2 pun xkena bayar.

Kami berada di stesen Emek. Kami nak p Bursa macam mana pun xtau. Lid try2 tanye orang. Depa kat sini lagi xtau English berbanding di Istanbul. Kite kate kat Lid, cube tanye org macamana nak p Koza Han.. sebab bila Google, 🏨 kami malam ni dkt gak ngan Koza Han. Lid tanye2 org guna Google translate, akhirnye ade veteran Turk kata die pun nak p Koza Han. So die bole bawa kami p. Alhamdulillah. Kami pun ikut die naik tren from Emek to Osmangazi. Jauh ye korg jarak ni. Rupe-rupenye stesen Emek ni ialah stesen yg hujung sekali, so naik je tren tu.

Beriye2 Lid sembang ngan die dalam tren guna Google translate. Lid tunjuk fon kat die, die pun tunjuk fon kat Lid. Hahaha. Umur die 65, die bgtau die baru balik kerja.
Old man in white yg tolong tunjuk jalan kat kami.

Sampai Stesen Osmangazi, kami turun. Pastu keluar dari stesen tu, kami naik tram plak dr Osmangazi ke Ulu Camii. Dalam tram, veteran Turk tu terjumpe plk adik ipar die. Adik ipar die ni speaks English sbb pernah study oversea. Jadi lebih senang Lid nak sembang ngan die. Bila sampai Stesen Ulu Camii, kami turun. Mereka bdua tu bawa kami sampai ke Koza Han. Koza Han terletak opposite to tram stop. Kami lalu underground. Sambil bjalan tu, depa xhabis2 sembang ngan Lid. Lepas tu depa tinggalkan kami kat situ. Semoga Allah merahmati mereka.
Yang baju merah ni adik ipar yg td tu.

Kami pun pusing2 Koza Han. Pada pandangan kite, Koza Han ni syurga shawl. Segala macam shawl ade kat sini. Shawl Turki lebih lebar n lebih panjang dari shawl kat Msia tau. Well, kite xpkai shawl, so kite window shopping je la.
Koza Han

Dari Koza Han, kami jalan kaki nak p 🏨 kami. Lalu depan Ulu Camii, sebelah Ulu Camii ade bazar. Haha. Kite ronda2 sat ja. Sempat gak la beli perfume sebotol lagi. Murah je k. TL15 je. Pastu beli lamahcun utk makan malam. Tapi xsedap la. Maybe kedai tu yg jual xsedap kot. Pastu cari 🏨 guna Google map, xsampai2. Minta tolong sorg local tu, die teman kami sampai depan 🏨. Actually dekat je ngan tempat kami turun tram tadi. Alhamdulillah, kami selamat smpai 🏨. Masak nasi, makan la ape yg ada. 

No comments:

Post a Comment