Friday 22 March 2024

DIY Turkiye 2024 Day 1&2 - Istanbul

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ahad 25 Feb 2024 The Day

Beg semua siap kemas jam 12 tghari. Susah nak packing sebab banyak benda kena prepare termasuklah ready-to-eat food. Sy bw beras 5kg. Risau bila orang kata kat Turkiye semua makan mahal². Takut juga kalau tak lalu nak makan Turkish food sampai 12 hari trip nanti. 


Semua peket ready-to-eat ni sy tak pernah rasa pun sebelum ni..sy bawa buat rase² je orang kate..Ada juga bawa sambal bilis yg sy buat sendiri. 

Tuesday 12 March 2024

Hotel yang kami inap di Turkiye 2024

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kami telah berada di Turkiye selama 11 malam. Kami telah menjelajah 5 bandar bermula dari Istanbul - Kapadokya - Konya - Eskisehir - Bursa - Istanbul. Untuk makluman pembaca, kami travel 7 beranak, mencari hotel yang sesuai dengan keperluan dan bajet kami.

26-28 Feb - Istanbul 
Malam pertama dan kedua, kami tidur di Fehmi Bey Hotel. Saya book family room di Booking.com untuk 2 malam. Total paid 184.48euro /RM967.96. Family room ada 3 ruang tidur dan ada meja makan. Hotel ada lif. Hotel ni sangat dekat dengan Blue Mosque & Arasta Bazaar. Ada free breakfast. Bagi sy breakfast yang disediakan sedap dan boleh buat alas perut. Mudah untuk sampai ke hotel guna tram, boleh turun di station Sultanahmet (jalan jauh sikit tapi landai) ataupun turun di station Camberlitas (jalan dekat, turun bukit). Secara ringkas, tak dekat sangat dgn tram station, tapi selesa dan berbaloi.