Tuesday 27 October 2020

Weekend Getaway @ Entopia by Penang Butterfly Farm

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai korang..yang first time bace blog saye, tq la sudi singgah baca.

Sabtu, 19 September 2020

Hari ni abang and kakak ade kelas @ Dinamic Kids sampai 1.15p.m. After the class, kami terus menuju ke our favourite kedai nasi kandar, kedai Nasi Kandar Mohamed Raffee at Pulau Tikus. Kami sampai dlm kul 1.50p.m gitu. Masa kami sampai sane, orang tak ramai sgt. Elok2 ja kami beratoq n cop meja, mana mai la orang ramai plk. Oleh kerana masing2 dah laporpo, ngan nak berperang sama ngan tangan si kecik yang dah cecah kat pinggan nasi kandaq, tak dan saye nak snap pic pun. Hahaha..

Alhamdulillah..selepas mengisi perut, kami segera bertolak ke Entopia by Penang Butterfly Farm @ Teluk Bahang. Sebenarnya tak jauh mane pun, tapi sebab ade kontraktor buat jalan, jam 3.15p.m baru kami smpai situ. 

Thursday 13 August 2020

Staycation @ Penang 2020

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai pembaca blog saye..hehe.. Since saye dah tepu sangat ngan Covid-19 situation ni, ngan dah tak boleh g travel jauh2 ni, meh ler kite staycation@Penang aje.. hahahaha.. Actually, tak pernah seriously terfikir nak check in hotel mane2 pun dalam Penang ni.. ye la kannn..Kami kan Penangites.. Dari rumah sampai tanjung pun 30minit je lebih kurang.. watpe la nak buang duit p tidoq hotel.. Hahaha..

Sunday 19 July 2020

Travel plan amids the pandemic

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ahahahhahahaha.. tajuk entry cam blog omputih.. Kemain.. Hahahaha.. Bak kate sorang traveler diy tegar, kenalan saye, kaki dah gatal nak travel.. Aii mau nye tak gataiii..dah bulan Julai dah haa.. Kalau ikut plan, kite nak travel ke Seoul, South Korea by end of July ni..awal bulan 3 ritu dah survey2 flight dah tau..yer la kan.. nak monitor harga flight ticket.. Plan je utk cuti raye haji.. Kami kan suke raye kat obersea.. tak padan ngan anak nak ambik Upsr, nk plan travel gak.. huhuhu

Sunday 7 June 2020

Raye kami 2020

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Allahuakbar. Lelah juga duduk di rumah musim Covid-19 / PKP ni. Dah hampir 3 bulan di rumah. Rindu dengan rutin biasa yang dulu, kecuali yang rutin pergi keje.. Hehehe.. Dah lama tak masuk Sunshine Square n Longwan beli barang dapur.. Rindu nak berwindow shopping kat Queensbay Mall.. Dah lama tak pi Masjid Al-Mustaghfirin Sg. Tiram.  Rindu bau masjid..Tahun ni xdpt nak berbuka puasa n terawih di masjid cm tahun2 lepas. 

Thursday 9 April 2020

Baby No 5

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Entry ni sebagai ingatan, kenangan  supaya kite tak lupe.. Sbb kite ni mudah lupa.. 

Oleh kerana penularan virus COVID-19,  PM dah umumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dr 18 Mac - 31 Mac, and then bersambung sehingga 14 April, kite pun kena work from home(WFH) je, this WFH mmg for me suatu rahmat jugak la.. Ngan tgh sarat (38 weeks), tunggu mase nak bsalin je ni, dah xlarat rasenye nak drive pergi n balik kerja.

Friday 21 February 2020

Untuk muslimat: Doa lambat datang haid.

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hahaha.. Tajuk pun.. Tak tau la nak buh tajuk ape yang sesuai. Sekadar perkongsian, semoga menjadi ilmu yang bermanfaat.. Setahun yang lalu, mase nak g umrah 2019, mase membuat perancangan nak g umrah tu, tak tercongak lagi tarikh2 datang bulan ni. Dah beli tiket, baru terfikir, kire punye kire, kite find out that tarikh period tu should be around tarikh kite sepatutnye berada di Mekah. Kami plan mase tu 9hb Februari masuk Mekah hingga tarikh pulang 18hb Februari 2019.


Kite ni datang period regularly every month, cycle dlm 28hari. Jadinye bila kire2 patutnye dlm tgh bulan Februari tu datang period. Maybe 13 or 14 Februari. Pikir2 macam mane nak buat ni. Actually this is not a big deal pun. Wanita yang menunaikan umrah boleh/perlu niat bersyarat.


Friday 24 January 2020

Visa Umrah Vs Visa Pelancong Arab Saudi

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kite just nak share setakat pengetahuan kite yg terhad ni.. Bagi bakal jemaah umrah (tak kisah la yang belum pernah pergi, yang dah pernah pergi, yang dah biasa pergi) mungkin ada yang dah tahu, dan ada yang baru tahu, sekarang Arab Saudi dah keluarkan tourist visa seiring dengan umrah visa. Kalau sebelum ini, nak g umrah kena apply umrah visa melalui TA, sekarang dengan tourist visa pun kite bole g umrah. Plus tourist visa ni bole apply thru online dan cheaper than umrah visa. Umrah visa masih perlu apply thru TA. Tapi selepas beberapa bulan tourist visa ni digunapakai, umrah visa masih tetap lebih relevan ye utk jemaah umrah. Banyak kelebihan menggunakan umrah visa berbanding tourist visa walaupun casnya mahal sikit. Mulai Januari 2020 ni, ada cas tambahan insurans perubatan sebanyak SR189 dikenakan ke atas visa umrah. Lagi la mahal kn. Tapi yg baiknye dengan coverage insurans ni , bakal jemaah boleh la berlapang dada semasa mengerjakan umrah dan ziarah di Mekah n Madinah. Insurans SR189 ni merangkumi: