Sunday 16 September 2018

Turki Day 6(2) - Osman n Orhan Gazi Tomb, Bursa

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Dari Cumalikizik, kami minta driver teksi hantarkan kami ke Osman Gazi Tomb. Sebenarnye bole jalan kaki shj dari Ulu Camii. Kawasan maqam terletak di atas bukit. Osman Gazi, waris suku kaum Kayı, anak Ertuğrul Gazi ialah pengasas Empayar Ottoman Di Turki. Orhan Gazi ialah anakandanya. Insaf sekejap dekat sini. 



Ramai orang Turki datang ziarah maqam ni. Mereka berdoa, ade yg baca Yassin. Baguskan.. Mereka dapat meluahkan rase syukur terhadap pembesar negara mereka yg telah lama tiada. 

Kat atas bukit ni kite bole saksikan pemandangan Bandar Bursa tau. Bole sewa teropong TL1 for 15/20 minutes.


Pastu kami pun beransur dari situ utk pulang ke Istanbul. Banyak lg tempat yg belum kami jejak di Bursa ni. Kami xpergi mount Uludag yg terkenal mase musim sejuk tu. Tunggu la trip lain plk.

Dari atas bukit kami kena menapak turun bawah k. Ade bas yg naik atas tu tapi x pasti bas tu ke mana. Kami tanye2 local, depa pun kate kami kena turun bawah. Sampai bawah kami terus naik tram ke stesen Osmangazi (tempat semlm). Sampai Osmangazi, kite sempat shopping baju hehe. Anak2 cam biase, nmpk ice-cream je lapar. Kat sini ice-cream murah k. First time jumpe 🌽 in a cup. Murah tau. TL1.50 je.

Kami pusing2 sekitar situ sekejap, nanye2 org macam mana nk g Otogar. Depa pun xtau nk explain mcm2 kat kami. Kt tanya otogar, die tunjuk bas. Lastnye, kami decide balik ke Istanbul naik feri je la mcm kami dtg semlm. Kami pun naik la train ke Emek Istasyionu. Sampai di Emek, ade signboard utk naik bus ke Mudanya. Selepas nanye2 org, depa bgtau kami kena naik bus 1M utk ke Mudanya.

Si comel Abdullah yg baik hati. Senang dibawa kemana2.😘
Baki duit dlm Bursakart. Harus repeat Bursa lg.

Lain kali, selain naik minivan, kite bole naik bas 1M utk sampai kat Emek Istasyionu ni tau. Pastu naik tren hijau sampai Osmangazi. Pastu naik tram merah plk ke Bursa-Ulu Camii. Kalau nk naik bus je dr Mudanya sampai Bursa, kena naik bus F3.

No comments:

Post a Comment