Monday 10 September 2018

Turki Day 3(3) - Eyub Sultan Camii, Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Kami sampai Diyar Hotel around 5.15 p.m. Receptionist kate, "I am expecting you ,sir." 😊 Kite bgtau kite booked 2 malam tp separate reservation. Tu la..byk sgt nk fikir bila planning sorg2 sdiri2 ni. Kami tanye kat receptionist, ade laundry x dkt2 sini? Die jawab ade. Alhamdulillah. Baju bersih nk habis dah ni..Tinggal utk esok je. Lepas check-in, simpan baggage, buat ape2 yg patutnya, kami terus turun dari hotel. Plan kami petang ni nak ke Eyub Sultan Camii. Kami cube cari kedai dobi yg dimaksudkn. Tutup! 😰


Pukul 6 kami dah terpacak kat bus stop. Kami ke sana naik bus 99A kalau xsilap. Ramainye org nak ke sana naik bus ngan kami. Penuh bas. Public holiday kan..Sekejap je naik bas. 6:20 p.m. kami dah sampai tempat yg dituju. Sampai2 je budak2 ni xsempat2 nak mkn ice-cream..murah je n sedap. TL3 je.

Kat sini, wanita perlu ambil wuduk di tandas. Tempat wuduk luar masjid utk jemaah lelaki shj. Sementara kite solat, Lid jg anak2.

Pastu Lid suruh kite p masuk tgk maqam sahabat Nabi, Abu Ayub al-Ansori. Sayunye hati. Ramai yg menziarahi maqam beliau.

Lepas Lid solat n ziarah maqamnya, kami berjalan kaki menuju Teleferik nk ke bukit Pierre Lotte.
 Besarnya bendera Turki depan masjid.
Dataran depan masjid.

Ramainye ummat. Dari belum gelap, smpai gelap, kami tgu turn nak naik cabel car. Kat sini la baru kami dapat tau, public holiday, cas half price je guna public transport. Tambang cable car pun sama macam πŸš†, murah sgt. Sama je cas tourist ngan local. Guna Istanbulkart tau. Lagi murah daripada cabel car Penang Hill.


Kejap je smpai atas. Kat atas ni kawasan maqam. Org ramai2 ni nak minum2 n tengok pemandangan Istanbul dari atas ni ha.. Nak kate sejuk pun x jugak. Sebab skrg musim panas kan. Dah gelap kan, nak tgk ape sgt. Better dtg siang. Well. Kami akan repeat lagi bukit Pierre Lotte ni. InsyaAllah. 

Pastu xlama pun kami kat atas tu. Kami naik cabel car semula utk turun. Beratur jugak. Sampai bwh, kami ambil angin, beli roti. Anak2 mkn ice-cream lg sekali. Sempat lagi kite tgk2 barang kat kedai sekitar masjid. Lepastu kami pun beransur nak g bus stop.

Perjalanan balik ke hotel yang mencabar.

Puas kami berjalan p balik, p balik. Sebab xtau kat mana bus stop nk tgu bas nk blk 🏨 nih. Xjmpe k. Bila fikir logically, kami kena naik kat bus stop opposite to yg kami turun td kan. Kami  ikut Google map mulanye, pastu separuh jalan rase cm jauh plk. Kami cube tanye org yg kami jumpe. Tanye Pak guard. Xdpt membantu sgt. Kami jln lg. Pastu jumpe org. Kami tanye, die suruh kami jalan kanan terus sampai jumpe traffic light then kami jumpe bus stop. Rupenye kami dah bjalan kehadapan one bus stop ahead dr tempat kami turun ptg td. Feshane.

Kami tunggu bas. Lama jugak. Smpai kul 10lbh dtg bas 55T. Bila Lid tunjuk nama bus stop yg kami snap ptg td, driver bus tu kate no,no. Lid trus turun. Bas pun blalu pergi. Kami tengok kat Google map, Google map bgtau no bas tu ade dalam option nak blk 🏨 kami. Huhu..Byk bas lalu. Tapi bkn bas yg kami tgu. Ramai org tgh tgu bas. Sebab opposite bas stop ni ade pesta. Macam Pesta Penang tu. Budak2 ni excited nk p. Depa xtau kami dah risau takut xde bas ni. Jam dah dekat kul 12 ni. Baby Abdullah sampai tertidur dah kite dukung. Lid dah lipat siap2 stroller supaya senang nak naik bas karang. Kakak dah xtahan dah smpai tertidur tepi tu. Abg n nafees rilex je duk tgk 2 org budak Turkish duk main2 botol. Ade bas lalu tapi dah xambik penumpang dah. Abis trip dah kot.

Time ni kami dah sama2 angin. Xtau nak decide nak naik cab ke still nak tunggu bas lg. Cab banyak je. Tapi rate dah nak tgh mlm ni makin naik la kan. Kite ni mmg nak tgu bas lg. Lid tu dah berbelah-bagi nk tahan cab or we have to walk. Ade 1 lady n her daughter, mulanye tgu bas gak, pastu naik cab. Kite kata kat Lid, depa ramai2 yg lain ni tgu bas ape. Lid try sembg2 ngan ade tourist Arab tu. Biase ler, cm ayam ngan itik. Depa pun xtau nak naik bus ape. At last kite suruh Lid tahan cab.

Bru je nk tunjuk fon kat driver cab tu, bas 55T pun sampai. Kite pun jerit kat Lid, "bas, Lid." Kali ni kite yg tanye sdiri kat driver bas tu. Die kate ok. Apalagi semua naik. Termasuk la Pak Arab td ngan 2 isterinye. Hahaha. Bas penuh. Ade org bg seat die kat kite, tgk kite dukung baby Abdullah. Anak2 pun dpt duduk jugak.

Sampai bus stop kedua last sblm bus stop yg sepatutnye kami turun, driver bus tu suruh kami turun. Kite bagitau die, "Halic,Halic." Pastu kite tunjuk fon kat lelaki Turkish yg bg
seat kat kite tu. Tunjuk fon kat lady yg diri kat tangga. Depa semua suruh kite turun situ, suruh kami jalan kaki. Dengan terpaksa nya kami pun turun. Rupe-rupenye bas tu nk masuk simpang ke kanan, kami kena jalan terus utk smpai 🏨.  Patut la bas yg first td xbg kami naik.

Lepas turun tu kami cube follow Google map utk smpai ke 🏨, tp kami dah confius xbole nak fikir dah. Last2 Lid tahan teksi, driver nye dah tua. Lid bergoogle translate ngan die, bgtau kami dah letih xnmpk jln ni. Die pun google map gak, try to imagine kat belah mane 🏨 kami ni. Die bawa la kami pusing, xsmpai 5minit k. MasyaAllah dah smpai pintu 🏨. Dekat benau k. Haha. Die cas kami TL10 walaupun kat meter TL7 je. Emmm.xpe la. Kami selamat smpai 🏨 kul 12mlm. Ni semua pengalaman yg berharga buat kami.

No comments:

Post a Comment