Tuesday 23 April 2019

Jalan-jalan Sekitar Kota Surabaya

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jumaat 23 Mac 2017
Pagi ni kami bersarapan di hotel. Dalam jam 9, Wisnu, supir kami di Surabaya(yang pick up kami di airport kelmarin) dah tunggu di depan hotel, untuk bawa kami jalan2 Kota Surabaya. Kami ingat nak cari hotel lain. Kebetulan tak jauh dari hotel Sinar 1, ade sebuah hotel yg nmpk cm best je. Kami singgah utk tanye di reception. Alhamdulillah, ade family room, kite terus booking. Tapi not thru kaunter, thru Booking.com. The price had significant difference tau. The receptionist yg suggest book thru online. So settle la pasal tempat tidur malam nanti. Kami pun patah balik ke hotel Sinar 1 utk check out. 

Tempat lawatan kami yg pertama untuk hari ini ialah Masjid Akbar Surabaya. Besar masjid ni, namapun Masjid Akbar kan..

Saturday 20 April 2019

Pengalaman bercuti di Surabaya 2 - Taman Safari Indonesia II

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Khamis 22 Mac 2017
Jam 8 pagi Pak Anto ambil kami di hotel. Kami terus meninggalkan Kota Malang untuk ke  Taman Safari Indonesia II Jawa Timur. Nak pergi zoo. Biase la bila bawa bebudak berjalan kan.. Kami sarapan di restoren tepi jalan. Makan nasi sup Rawon. Dengarnye rawon ni resepi khas Jawa Timur. Ade juga pecal. Kami xberselera sangat nak makan kat sini. Tak tau ape nak pilih. Kami belanje Pak Anto sarapan. Keluar kedai, kami tanye die, biase makan sini ke? Die kate die pertama kali. Berhenti di sini sebab lihat banyak kereta berhenti. Maksudnya sedap la tu. Kah!


Friday 12 April 2019

Pengalaman bercuti di Surabaya 1 - Gunung Bromo

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ni kite nak share pengalaman kami bercuti ke Surabaya, Indonesia. Surabaya terletak di Jawa Timur. Actually kami ke sana pada cuti sekolah bulan Mac2017. Baby Abdullah belum lahir lagi. Mase ni baru tahu pregnant. Kami menaiki penerbangan AirAsia 3jam Penang-Surabaya. Nak kate DIY, ye, without pakej, tapi kite ambik supir. Tak pasti macam mana nak explore Surabaya if without supir. Maybe boleh sewa kereta kot.


Thursday 4 April 2019

Perjalanan pulang Jeddah-KL-Penang

 بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Isnin, 18 Februari 2019
Jeddah Airport

Kami sampai di terminal Haji, Jeddah airport tepat jam 7mlm. Masih awal. Flight kami jam 1a.m. Ade mase 6 jam lagi nak menunggu. Kami buat slow2 je.