Tuesday 5 February 2019

Persediaan Umrah DIY kami Februari 2019

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Catatan ini ditulis supaya bila suatu masa nanti kite sendiri bole ingat semula detik2 perjalanan kite. Sebab kite ni pelupe orangnye. ☺️

InsyaAllah bulan February nanti kite nk g Umrah kali kedua kami dgn Lid, kali ni bawa baby Abdullah shj. Anak2 yg lain tinggal sbb depa sekolah. Kite plan nak p Umrah sbb mase ni kite tgh cuti sem. Excited nye nak pegi umrah. Rindunye dgn 2 tanah haram. Kali ni kami g Umrah diy. Booking flight and hotel sendiri. Boleh pilih hotel mane nak duk, nak dekat (of course), nak murah ke mahal ke, ade include breakfast ke x ke..


Dulu tahun 2016, kami pergi Umrah kali pertama dgn TA ambik pakej bilik berdua RM7400 per pax. Semua TA urus. Kali ni nak p sendiri kena study lebih la.

Kami join group Umrah diy in term of ground transportation (RM302 bus Jeddah-Madinah-Mekah-Jeddah + ziarah Taif rm290 untuk 2org, baby free). So pasal  airport transfers, ziarah luar Madinah n Mekah xrisau dah sebab ade org handle. Visa pun ade TA uruskan (RM380 per pax, dpt tag n sling bag).

It's good juga even though ini trip Umrah DIY, kami sentiasa berkongsi info, ilmu, so if ade problem, ade tempat nak ajukan soalan. Also, jemaah group kami ni ade otai yg dah beberape kali ke Tanah suci samada Umrah n Haji. Jangan kite mendabik dada dengan ilmu yang sedikit. Peringatan buat diri sendiri. Nak g umrah DIY kena ada ilmu. Kena cari tok guru, ustaz2. Jangan ikut2 orang je..Jangan tanye sheikh Google je.. Nanti salah silap dalam melaksanakan umrah tanggung sendiri.

Persediaan untuk visa application:
1) Book flight ticket
2) Book hotel Mekah & Madinah
3) Sediakan dokumen yang lengkap
- Passport yang valid 
- Gambar visa umrah 2 keping
- Buku suntikan vaksin umrah
- bukti flight & hotel booking
- salinan sijil nikah yang disahkan oleh pejabat agama
- salinan surat beranak anak yang disahkan oleh JPN

Dah lengkap, boleh pas kat TA utk urusan permohonan visa sebulan sebelum tarikh penerbangan k.

Untuk renungan bersama, kite nak p mengerjakan umrah/haji ni bukan kuasa kite yang tentukan kite dapat pergi atau tidak. Bukan kerana kite ade duit so that kite bole pergi sana. Ade jemaah pergi sana dengan ihsan orang yang dermawan. Semuanye dengan Kudrat dan Iradat Allah. Jadi kite doa lah banyak2 semoga Allah menjemput kite ke Tanah suci. Kalau pun kite dah book flight ticket, dah book hotel, dah buat semua persediaan tetapi sampai mase visa tak lulus, bukan kuasa kite semua tu. Ape yang kite mampu buat, perbanyakkan lah berdoa, buat solat hajat dan solat taubat. Jangan lupe juga doa semoga Allah memberikan kesihatan yang baik supaya dapat menunaikan umrah dengan sempurna.

Flight booking

Kite booking AirAsia Penang-KL-Jeddah-KL-Penang RM68++. Kite xdpt tiket murah sgt pun sbb booking kurang 2bln before travel. Tp kire ok la ni kan..

Ade gak jemaah group kami dpt tiket AA RM800, plus hot seat, baggage semua jadi RM 1000 lebih la..ni betul2 pemburu tiket murah..hehe.

Travel insurance

Kite add on kemudian ngan AA. RM120 je. TA yg arrange kan visa kami bgtau die ambik kami grouped travel insurance. I am just to be cautious. Please bare in mind, travel insurance kena ambik jangan lewat dari 2 weeks before departure. If ambik within two weeks before departure, depa tak cover if ade pembatalan flight saat akhir.

Flight Rescheduled

Booking xsampai 2 minggu, AirAsia email inform KL-Jeddah-KL rescheduled.. kalau single flight je senang. Ni connecting flight, kite kena pandai adjust semula. This is the first time I booked connecting flight dgn AirAsia. So, I am clueless about any charges that may be incurred. 

Dapatan carian dalam blogs memberitahu bahawa kite bole tukar flight time thru online AirAsia.com. so, kite pun chat la ngan customer support depa, ooo.. rupenye bole tukar n unbelievable it's for free of charge. Reschedule Png-KL je plk tu.. kite duk ingat, nanti la esok lusa tukar yg KL-Png plk. Bila nak tukar plk kemudian nye, depa kate will be charged. Charge tu sangat mahal(RM750), which is kalau beli tiket baru sehala KL-Png mase ni dalam RM23+ je utk kami 3 beranak. That customer support person pun tak suggest kite beli tiket baru. Sebabnye nanti situation may be complicated regarding baggage claim. Padahal kite nak tukar KL-Png je. Lay over 14jam tu nanti. Flight sebulan lebih lagi kot. Kate bole tukar sampai 48jam sebelum fly.. Kesimpulannye, kalau nak tukar schedule flight AirAsia, kali pertama n sekali tu je yg free k. 

Hotel booking

Booking hotel awal gak bcos we have to present hotel booking doc utk visa application. Kite book hotel Rove Hotel Madinah 6mlm (RM390 1mlm breakfast included). Hotel ni dekat ngan pintu Uthman b Affan (pintu 25). Banyak review kate ok. Hopefully ok la. Doa banyak2..

@ Mekah, kite book Jabal Omar Hyatt Regency hotel 9mlm. Reason: antara hotel yg dkt ngan Kaabah, harga bole tahan but still berbaloi compared to 🏨 lain area Zamzam tower. Bila baca reviews sound good. Hotel ni  ade free breakfast but kite pilih yg no free cancellation. Sbb beza byk ratus gak kalau ambik free cancellation. Redha kan aje la. Doa yg baik2 aje. Take time gak nak decide pasal hotel ni, ade la 2,3 hari..sbb nak kena decide immediately kan, nak kena bg TA complete doc for visa application. But kite perhati kan, bilik berdua xla mahal sgt cam triple /quad room..tp nape TA cas extra to jemaah yg ambik bilik berdua? 🤔


If korang nak dapatkan 10% diskaun when booking hotel via Booking.com bole klik kat link  ni. https://www.booking.com/s/11_6/5fd38d60 


Suntikan vaksin umrah

Tak lupe juga nak pesan, bakal jemaah umrah diwajibkan untuk mendapatkan suntikan vaksin Meningococcal. Range harga RM120-RM180. I would say RM120 tu mungkin xjumpe dah kot. Biasenye RM150. And tak semua klinik ade vaksin tu. Dulu tahun 2016, lid cucuk vaksin ni kat Klinik Salahudin di Jelutong. Itupun buat appointment dulu sebab vaksin tu out-of-stock. Klinik tu charge RM120. Best doctor nye. Siap bagi tazkirah pedih meleleh kat lid..Hahaha. Doktor ajar kan doa nak minta depan Kaabah sebelum kami p umrah.

Vaksin ni valid 3-5 tahun. Buku suntikan yang sama kami guna untuk apply visa Umrah DIY kami. Sib baik simpan lagi, jimat duit. Tapi Baby Abdullah xcucuk tau. TA xsuruh pulak. So Im not sure whether baby should have the vaccine or not. But Alhamdulillah he's doing fine.

Gambar Passport Umrah

Sebelum nak hantar visa application, TA akan minta korang sertakan buku suntikan korang, selain gambar passport 2 keping. Gambar passport untuk umrah/haji ade size tertentu yang perlu dipatuhi tau. So when uolls g kedai gambar nak buat gambar passport, jangan lupe bgtau depa korang nak buat gambar passport for umrah/haji. Untuk bakal jemaah wanita, kena pakai tudung gelap tau nak ambik gambar passport tu. Kite dulu pkai dark blue, tokey kedai edit jadi color hitam. Kali ni kami ambik gambar passport untuk baby Abdullah je, sebab kami ade lagi baki gambar passport umrah 2016. Jimat lagi...

Tukar duit Saudi Riyal di money changer

Biase la kalau kite ke luar negara, perlu tukar matawang asing siap2 kat tempat kite. Nak bandingkan kadar tukaran boleh je korang call money changer yg berdekatan, buat lah perbandingan harga supaya puas hati. Takat RM2000 cukup untuk belanje, ade lebih tu. Boleh juga tukar RM di sana, mana la tau, terlebih belanje plk. Cume kalau ke masjid tu jangan la bawa cash banyak2, takut tercicir.

Tapi ade juga pilihan lain. Tak perlu tukar cash banyak2. Jangan lupe activate ATM international withdrawal. Nak activate sendiri thru online contoh guna Maybank2u, perlu masukkan tarikh kite berada di luar negara setiap kali kite bermusafir. If CIMB, perlu activate sekali je seumur hidup, jadi bila2 ke luar negara, boleh guna terus. Kalau korang suka, boleh juga buka akaun Al-Rajhi di Malaysia, sebab kat Mekah & Madinah ade Al-Rajhi bank. Cas pengeluaran mungkin dalam SR4 je berbanding cas pengeluaran kad2 bank like Maybank/CIMB around RM10/12 depends on bank.

Persediaan lain plk, kite ade beli mini telekung @ online untuk umrah kali ni. Macam2 inovasi telekung dah sekarang. siap ade poket lagi. Dulu mase p umrah 2016, kite xtau ade mini telekung ni. mini ni shorter then ordinary telekung. So kalau pakai mase tawaf tu mudah la sikit ..Tidak la bergulung2 tangan dalam telekung tu waktu tengah tawaf. Survey punye survey, macam2 jumpe. Range harga antara RM69-RM129. Semoga senang la hendaknya nanti ngan nak kendong baby Abdullah lagi. 😊

Update 10 Sept 2019
Masya Allah, beruntung nye jemaah umrah yg melaksanakan umrah pada bulan Muharram. Di saat jemaah haji beransur-ansur pulang ke negara masing2, dataran kaabah lengang.. Masa ni nak kucup hajarul aswad puas2 pun bole..Kalau x percaya tengok lah siaran live dari Mekah @ TV Al-hijrah semasa pengumuman masuk waktu solat. Semoga Allah menjemput kami lagi ke sana dan memudahkan semua perancangan menunaikan umrah buat semua pembaca blog saya. Amin, Ya Rabbal A'lamin.


37 comments:

  1. Salam, share sket hasil DIY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tq. Singgah blog sy. Kelebihan DIY 1) lebih tenang, terkejar2 sangat, sebab most of the time plan sendiri, 2) tak perlu ikut jadual sarapan, lunch, dinner. Ikut jadual sdiri, tak sibuk pasal perut. 3) jimat belanje, know all single cents that we pay 4) dapat hotel dekat dgn harga yg affordable, 5) boleh explore sendiri, get new experience

      Delete
    2. Salam... Nak tanya.. yg ground transportation trmsk ziarah luar madinah/mekah sekali dgn khidmat mutawwif ke? atau just transportation jer?

      Delete
    3. Wslm..a'ah dah include sekali ngan mutawif. 😃

      Delete
  2. Salam. Boleh share contact utk visa dan ziarah luar dgn mutawwif tu. Plan mengerjalan umrah diy Nov ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole email sy farahayati@yahoo.com

      Delete
    2. Assalamualaikum.. Saya pun nak.. Saya emel sekali ya

      Delete
  3. Boleh Puan ceritakan bagaimana dengan perjalanan sebenar perjalanan yg telah dirancang ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan bole bace entry yg seterusnye dlm blog ni. Perjalanan semua lancar Alhamdulillah, tiada masalah.

      Delete
  4. salam farah..saya ada email farah ya mengenai umrah DIY ni...

    ReplyDelete
  5. Assalam , saya ade email bertanyakan pasal umrah DIY ni..
    Harap Puan boleh berkongsi Travel Agency yg Puan ambil.

    ReplyDelete
  6. slm blh bagi sy kontk no untuk buat visa

    ReplyDelete
  7. Saya nak contact utk person yg buat visa ni.tq info yg meenarik ni

    ReplyDelete
  8. Asslmlkm kak. Boleh saya tau TA yg akk ambil... N step by step? Perancangannya insyaallah bln 3 thn dpn..

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum, Puan Hayati.

    Saya ada email puan berkenaan dgn visa umrah. Harap puan dapat check email. Terima kasih puan.

    ReplyDelete
  10. as salam puan saya ada email untuk pertanyaan. terima kasih

    ReplyDelete
  11. saya nak contact no TA boleh sis.. thank you

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum Sis,

    saya email soalan. Mohon bantuan untuk umrah DIY

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya xdpt email ni..sila email semula farahayati@yahoo.com

      Delete
  13. salam puan ..saya ada email puan...terima kasih

    ReplyDelete
  14. Saya dan isteri ingin umrah DIY. Kami dh gi haji tapi teringin sgt nk umrah lagi masa masih ada tenaga. Cadangan bulan Feb atau awal march 2020. Kalau ada sesiapa yg boleh bantu utk kami...nk urus sendiri takut ada masalah.

    *kalau ada kawan2 nk sertai umrah diy dgn kami sgt dialu2kan. Inshaallah

    Hj Nasaruddin
    0172397374

    ReplyDelete
  15. Bantuan yang bagaimana Tuan maksudkan?

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum cik..saya amir syafiq..pelajar dari kolej profesional baitulmal..pelajar jurusan diploma haji dan umrah..saya dan kawan saya sedang buat tesis berkaitan umrah diy so kalau cik tak keberatan..boleh x saya dan kawan nk datang temuramah cik nk tanya pasal umrah diy yg cik pernah buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Email me. InsyaAllah kalau bole bantu, sy bantu..

      Delete
  17. Berapa kos smua sekali perindividu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ditanya pasal budget- ini komen saya
      Boleh jadi begini:
      Bajet ikut poket sendiri, takde fix
      Flight lompat, flight direct
      Hotel bajet, hotel dekat, hotel beribu bintang ker.
      Semua tu boleh jadi DIY bajet, DIY comfort atau DIY VIP

      Delete
    2. Kami punye kire rm7K sorg utk sy n husband. Utk baby, kami cume keluar byr duit flight je dlm rm200lebih and visa rm380. Rm7k tu termasuk hotel, flight, makan n shopping sikit2. Yg mahal is tiket flight dlm rm68++ 3 beranak termasuk insurans (beli dlm mase 2bulan nk pi) n hotel(kami pilih yg selesa n dekat).flight kami tu pun rase cm murah dah sbb Penang-KL-Jeddah-KL-penang. nk murah lagi boleh, tp kena selalu monitor harga tiket flight murah n cari hotel murah sikit. Kami stay madinah 6mlm,mekah 9mlm.

      Delete
  18. dalam tulisan atas ada menyebutkan "banyak kelebihan mengunakan umrah visa berbanding tuorst visa walaupun cas mahal sikit" boleh puan terang kan sikit tentang kelebehan tsb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bace kat sini ye https://farahhayati29.blogspot.com/2020/01/visa-umrah-vs-visa-pelancong-arab-saudi.html

      Delete
  19. Terbaik, nak buat jugak lah mcm ni.

    ReplyDelete