Sunday 16 September 2018

Last Night in Istanbul, Turki

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Lagi beberapa langkah nak smpai 🏨, kami singgah sat kat sini. Saje tengok2. Kat sini, tourist yg kaya2 bole la singgah beli Turkish delight, spices n baklava ke hape. Yang kami nampak, org2 Arab la. Beli berbeg2 lg. Huhu..
Hotel kami blkg ni je.


Sampai hotel, kami rilex2 sat. Buat ape2 yang patut, pastu kami keluar balik. Kami nak jalan2 ambik angin malam kat Galata bridge. Esok nak balik dah.
Masjid baru @ area Spice Bazaar
Menu @ one of restoren bawah Galata Bridge
Galata Bridge
Galata tower
Atas Galata Bridge ramai orang memancing
Eminonu dari atas bridge
Uncle ni jual roti+ayam kepada pemancing kat atas bridge
Churros TL2 yg manis melengais, rendam ayaq gula..xmampu nak telan

Sampai 🏨, Lid nmpk ade sorg pakcik yg meniaga 'balık ekmek' bawah 🏨. Lid sembg2 ngan die guna isyarat je n English sikit2. Pakcik tu beriye2 seronok bercerite ngan Lid. Die bgtau die retired Marin. Navi kot kan.. Die bgtau, ikan die jual tu dari laut selat Golden Horn. Rasenye mesti xsama kalau kite g mkn kat tempat lain dalam Turki. Lama2 sembg, die belanje  Lid makan 'balık ekmek' plk. Isteri pun nak gak..Hahaha.. Lid pun beli la plk 'balık ekmek' utk Isteri. Hehe.. Kite nak mkn ikannye je. Tapi uncle tu xmau jual ikan shj. Die kate kena makan ngan salad gak. Makan ikan shj xbaik utk perut. Orang ni xsuka salad. Huhu.. Lid la kena makan saladnye.

Semoga Allah memberi rezeki yg luas kepada kami untuk datang ke sini lagi. Amiiinnn..

2 comments:

  1. As salam,
    Saya mendapat address ini dari suami Puan bernama Syed dan kami sama sama adalah group whatsapp Masjid Sg Tiram. Saya berbangga dengan penulisan dan berita yang di kongsikan agar yang membaca mendapat sedikit sentuhan pengalaman dan pengetahuan kalau ada perancangan melancung.
    Saya bercadang hendak ke Turki dalam masa yang terdekat ini akan tetapi sedikit kerisauan kalau DIY ke sana sebab pertuturan bahasa takut tertipu dan segala macam kerisauan. Almaklum lah saya bukan nya pengembara tahunan akan tetapi teringin benar utk membawa anak isteri kesana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Alhamdulillah, mase kami ke Turki tahun lepas, tertipu sekali je mase beli ais krim kat Masjid Ortakoy, depa cas TL10 1 aiskrim yg sama seperti yg kami beli di Masjid Eyub Sultan. Kami merancang nk pergi lg ke Turki tp mungkin tahun 2021 InsyaAllah. Kalau nk tanye ape2 in your diy Turki planning boleh minta no fon sy kat husband sy.

      Delete