Friday 31 August 2018

Hotel yang kami inap di Turki.

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h

Kami berada di Turki 6 malam je. 4 malam di Istanbul, 1 malam di Edirne n 1 malam di Bursa. Kite booked hotel siap2 sblm p sana. Istanbul ni tempat pelancongan. Kite survey awal hotel depa. Makin dekat tarikh kite nak p, kite rase makin naik harga hotel nye. Kite biase booking hotel thru Booking.com. Memang puas hati la. Nak cancel pun senang kalau plan kite xjadi. Tapi ingat, if nak book thru Booking.com dari luar  Turki bole, kalau dah smpai Turki xbole nak guna Booking.com, sbb Booking.com pernah ada isu dengan pengusaha hotel di Turki. 


Thursday 30 August 2018

Simpan baggage di Marmaray Sirkeci Istasyonu

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Pertama sampai Istanbul, kami nak ke stesen Sirkeci dulu, sebab nak simpan beg dalam locker.

Tak sesuai la kan nak jalan2 angkut beg2 ni. Hotel hari pertama kami di sini bole check-in after 2 p.m. Kite malas nk request early check-in. Lagipun awal lagi. Kami plan arini nak ke Topkapı Palace.

Jadi kami ikut je arrow nak ke stesen Metro dalam airport tu gak. Senang je. Naik tren sampai stesen Zeytinburnu, pastu tukar T1 sampai stesen Sirkeci. 


Beli simcard Turki, Turkcell or Turk Telekom?

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h. 


Mungkin ade banyak lg internet provider kat Turki, kite je yang xtau. Tapi roaming mmg bukan pilihan. Muktamad. Ade kawan yg p travel obersea, amik pakej Celcom. Maxis pun ade pakej depa. 

Tapi kt xambik pun. Kite nak cerite pengalaman kite beli data Internet kat Istanbul je. Ada orang kate Turkcell has better coverage. Ade plk kate Turk Telekom lebih murah. I'm not sure, mana2 yang boleh masuk kat fon, jadi la.


Beli Istanbulkart

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

First nak naik train, tram, bus kat Istanbul, kite kena beli Istanbulkart. If p Bursa, kena beli Bursakart plk. Kami ni tercangak2 la nak beli Istanbulkart kat mesin tu. Tanye staff situ die pun xtau speaking.

Ade 2,3 psg tourist yg nak beli Istanbulkart mcm kami. Last2 Lid(suami kite) p usha tourist org putih yg sedang cube menekan2 mesin tu. Mesin pun bhs Turki. Pastu kite pun try, masuk TL10. Pastu tekan2. Keluar la kad nye. Ade la sorg staff duk perhati kami buat. Pastu nak topup, kite bagi TL100.

Pengalaman terbang dengan Singapore Airlines -1

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Ini ialah pengalaman pertama kami ke Turki dan pertama kali juga naik Singapore Airlines. Dengan Singapore Airlines, passenger can start online check in within 48hours before fly. Untuk husband n anak 3 org settle dah. Kite sendiri tak bole nk buat online in. 

Last nye kite check in kat kaunter je. depa print kn boarding pass semua tu, no extra charge. Kaunter check in buka 2jam before departure. Proses yg teramat la senang.


Wednesday 29 August 2018

Betulkan nama kat tiket flight Spore Airlines

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Mase booking flight ke Turki aritu, ade kesilapan  kat my infant's name. Nama panjang, keluar kat booking 'SY' aje. Tak tau la di mana silapnye. Mustahil sgt kite nak key in nama anak kite salah kan.. Mase siap booking tu, depa note kat website tu kalau ade kesilapan ke perubahan ke boleh contact depa immediately within 48jam. Tapi bila kite notify depa, depa tak response properly plk. 2 kali kite request for change kat website Budgetair.. Mula2 tu kite email, depa balas kate airline policy tak boleh tukar nama.. Ewah..ewah..Cheq bukan nak tukar nama ok! Name anak cheq ni salah eja..Tak lengkap!

Persediaan ke Turki 2018-2

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Ok, kite sambung dari Persediaan ke Turki 2018-1

Mase kite booking flight di budgetair.com, kite bayar guna kad visa debit sbb nak jimat. Nak byr pakai credit card pun limit tak lepas. Lagipun nanti byk sgt cas die. So kite pun guna la kad visa debit Public Bank. Siap p PB sbb nk minta depa naikkan transfer amount tu. Kalau ikut depa, maximum sekali transfer amount 10k je.   Dua kali kite try nk buat payment xlepas2. Kt terpaksa key in detail kat budgetair.com tu byk kali. Dah la 6 nama. Kite rase dah key in betul2 all the details, dah pasti betul dah. Once kite click nak bayar, dah berjaya byr, print e-ticket huhu.. Nama baby kite INCOMPLETE 😓

Persediaan ke Turki 2018-1

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Syukur Alhamdulillah, kami sekeluarga telah selamat pulang selepas berkelana di Turki selama 7 hari, 6 malam. Kami pergi ke Turki via Singapore Airlines yg best sangat2. Sambut Kurban Bayrami kat Turki tahun ni.

Impian hati nak melancong ke Korea Selatan, tp demi memenuhi hajat suami yg nak sgt ke Negara Ottoman, kite bg can la. lain tahun kt g Korea Selatan plk.

Banyak persediaan yang kite buat sebelum ke Turki. Sebabnye kite pergi sendiri 6 beranak, tanpa tour pakej and tourist guide. Ye la, anak 4 org semuanye, 10, 8, 6 n 10mths. Kalau guna pakej, kurang2 pun kena ada RM24k all in. So nak berjalan sambil berjimat , walaupun tak jimat sgt, kena la plan lebih kurang.