Tuesday 25 June 2019

Singapore Day 3-Sentosa Island Resort & Chinatown Singapore

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sabtu, 8 June 2019
Kami bersiap2 nak ke Sentosa Island. Cara  nak pergi pun tanye kat Victor je. Victor sgt friendly. Pagi ni kami bayar duit sewa hostel kat Victor sebab esok die cuti. Dari mrt Lavender kami ke Outram park, tukar tren ke Harbourfront. Di Harbourfront terletak Vivo City, shopping mall sebelum masuk ke Pulau Sentosa.

Sunday 16 June 2019

Singapore Day 2-Masjid Sultan

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jumaat, 7 June 2019
Bangun pagi kami basuh baju kat hostel, sambil menunggu dobi siap, kite gosok baju Raye. Plan arini nak g beraye kat rumah Bonda Anie Din, penulis buku Diari Bonda. Raye tahun 2017 lalu, bonda datang beraye di rumah kami di Penang. Kite ni peminat bonda n novel tulisannye. Lepas siap menggosok, dobi pun siap, kena bawa baju lembab2 ni ke laundry utk keringkan ngan dryer. Kat hostel ade dryer tapi utk kegunaan pihak hostel sj. Kalau nk sidai baju kat hanger boleh je. Tapi skrg hujan renyai2, takut baju xkering. 

Saturday 8 June 2019

Singapore Day 1-Merlion park

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله

Khamis, 6 June 2019
Destinasi pertama kami, Marina bay sand hotel. Actually nak g Gardens by the bay belakang Marina bay sand hotel. Tapi xpula sampai ke situ. Staf hostel tunjukkan cara nak ke situ. Kami naik bas double decker bernombor 133 at the bus stop opposite to the hostel. Selepas melepasi Singapore Flyer, bunyikan loceng n sampai di Marina bay sand hotel. Naik tingkat 6 ade link nak ke Bayfont  Avenue10 yang terletak di seberang jalan.

Singapore Day 1- Ketibaan

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Khamis, 6 June 2019
Jam 5 pagi kami bertolak dari Jalan Balam untuk ke KLIA2. Sampai KLIA2 dekat kul 6 dah. Segera kami menuju ke ruang pelepasan antarabangsa, print bag tag, n check in baggage. Boarding pass dah print siap2, cuma infant perlu kan pengesahan dokumen.

Thursday 6 June 2019

Balik raye Selangor n Travel Singapore DIY- some tips

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

6 June 2019
Hari ni hari raye ke2..Selamat hari raye buat pembaca blog saye. Hari ini kami sekeluarga berada di Singapore..saje2 jalan2 Raye sini. Semalam raye pertama di Selangor.
Trip Raye kali ni dengan AirAsia, Penang-KL-Singapore-Penang. Book flight lebih kurang 4 weeks before departure. Of course xmurah sgt kan.. Tapi sebab lid bole cuti seminggu Raye ni, jadi kami pun plan tergempar nak lajak ke Singapore. Mula2 ingat nk drive from Penang to Singapore, tapi bila mempertimbangkn pelbagai faktor, antaranye jarak, kos petrol, tol, traffic n kos2 lain, better kami naik flight je..Sebelum ni, kami pernah transit 3 jam shj di Changi Airport. If transit lebih 6 jam, bole join free city tour tau. Depa ade buka booth, start kul 9 pg kalau xsilap. So this is our first trip to Spore. Saje nak bawa anak2 jalan naik flight sambil tengok negara orang.