Monday 12 September 2022

Eating McDonald in Singapore Day 4

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Isnin 5 September 2022

Pagi ni kami turun jam 11pagi, niat nk mendobi sikit. Kami jalan kaki ke nearest laundromat. Wash 14kg $7. Dryer $3. Actually ade washer $5 tapi occupied. Sebab tak dak duit kecik, kita pun beli la roti.

Sementara tunggu dobi siap, kami brunch kat Mr K Prata. 

Kami dah biasa ngan area Lavender ni sebab 2019 dulu pun kami stay kat hostel area ni juga. Kedai mamak yang sama dulu kami penah makan. Harga murah je. Egg prata $1.80 je, telur dadar $2.50 siap ada bawang, telur mata 70sen, nasi goreng $5 je, punya lah banyak nasi goreng sepinggan, sedap plk tu. Nasi putih $1.50, pun banyak gile nasi dia buh. 

Singapore with love Day 3

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ahad 4 September 2022
Hari ni keluar lambat sikit. Jam 12.50 kami tiba di Pasar Geylang Serai. 

Setelah naik turun 3 bas..hahaha.. patutnye naik satu bas je..tapi sebab malas nak menapak..kami tukar² bas. Tak risau kalau guna tourist pass tu, unlimited ride per day.
Kat bus stop depan MRT Little India.

Dekat ngan MRT Little India ni, ada Tekka Center. Besar. Memang ramai orang India, Bangla pun ada. Tekka Center ni satu jalan ngan Angullia Mosque yang kami p semalam. 

Thursday 8 September 2022

Turkish ring in Singapore Day 2

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sabtu 3 September 2022
Kami turun minum pagi kul 8.40. Minum milo kat pantri je.. Sedap la roti pisang walnut yang kita beli kat 7E semalam.
Stadium Jalan Besar kat blkg hostel je.
 
Anak² Indonesia ada yg tengah sibuk nak mandi kat depan toilet. Ada yg berkumpul main snooker. 


Lepas minum, lepak² dulu kemas² barang. Jam 11pagi kami keluar dan menuju ke Mustafa Center, 300m walking distance. 

Saturday 3 September 2022

Singapore with love 2022 Part 1

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah.. Semasa fasa peralihan pandemik ke endemik, kami sekeluarga telah membuat pembaharuan passport di Jabatan Imigresen Seberang Jaya. Oleh kerana melibatkan anak² bawah umur 12 tahun, jadi kami kena hadir face-to-face ke Jbtn Imigresen. Alhamdulillah, proses pemohonan baru & pembaharuan tak ambil masa terlalu lama. Berpeluh juga la nak keluar duit total RM1k utk 7 beranak. Passport validity is 5 years.