Sunday 9 September 2018

Turki Day 3(1) - Aidil adha di Edirne

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Pagi raye, lepas subuh, awat kami xdgr takbir raye nih. Angin luar sejuk je. Nyaman sgt. Suasana tenang nye Ya Allah. xnmpk org sgt kat sini.

Lid turun bawah nak pinjam iron. Xdapat pinjam, kena turun iron kat bilik dobi depa. Haha. Sambil2 Lid tanye, depa x solat raye ke? Receptionist kate dah sudah dah. Laa..
Berhampiran hotel kami ni ade surau. Lid kate takbir raye ade, tp xpkai mic pun. Sayup2 je dgr. Raye cam xraye je sini. Depa bukan cm kite kat Msia, di Msia sembelih korban kat masjid/surau. Depa si sini buat sembelihan kat tempat sembelihan, pastu buat agihan daging kurban kat kawasan tertentu.


Kami turun breakfast 9 a.m. Merasa la kami Turkish breakfast kat sini. Tak tertelan dek tekak. hahaha. roti keras. Chicken ham. Cheese je 3 jenis, masam, masin, xtau rase ape. ade la omelet campur pepperoni. Buah zaitun yg ijau masam yaamat. yg hitam cam prun rasenye. xbole masuk gak. telur rebus sebiji. Cube2 gak telan pasal tak nak membazir.  Budak2 ni memang xmkn la gamaknye. Hahaha. Alhamdulillah.. abg Ammar x gastrik.

Lepas breakfast, kami jalan2 sekitar hotel. Hotel kami ni kat kawasan local residents. Tapi cm xde org je. Sunyi, tenang sgt. Udara sejuk pagi2. Kami p tengok surau yg dekat ngan hotel kami. Surau pun cantik.

Kami berbelah-bagi nak p pekan lg ke nak p otogar terus. Next time, InsyaAllah bila dtg lg ke Edirne, kite nak spend 2 nights here, duk hotel kat area pekan je n sewa kereta. 

No comments:

Post a Comment