Wednesday 27 December 2023

Cairo trip Day 3 - Ke Alexandria

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selasa 29 Ogos 2023 
Alhamdulillah. Hari ketiga di Cairo. Pagi ni kami bersarapan di restoran Thai. Sy order nasi lemak ayam goreng. Nasi kerabu dan roti canai pun ada. Sedap juga, mungkin kerana sy lapar juga sebab dari semalam dah tak lalu nak makan.. 

Wednesday 18 October 2023

Cairo trip Day 2

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Isnin 28 Ogos 2023
Hari kedua di Cairo. Alhamdulillah. Subuh jam 5 pagi. Jam 8 kami dah turun bawah tunggu ustaz. Plan hari ni nak ke Piramid Giza. Kul 8.35 baru ustaz mai. Pagi ni kami nak rasa sarapan pagi asli Cairo. Ustaz beli roti aish dan falafel. There are a few of filling we can choose from to put into the 'aish' bread. We then stopped by the Rumah Kedah Cafe at Hadiqah Lotus to have some drinks and enjoyed our breakfast. I cannot go roti aish tu, so I cuba gak la makan falafel tu. Falafel tu macam vadei/masalodeh. tapi kacang dal dia warna hijau so called lentil. Falafel tu masin sikit.

Wednesday 11 October 2023

Cairo trip Day 1

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ahad 27 Ogos 2023
Kami tiba di Cairo jam 11pagi waktu Cairo. Urusan cop passport semua lancar. Lepas ambil baggage, terus saja ke kastam dan keluar pintu 7. Tour guide kami belum sampai lagi. 

Tak lama kemudian (adalah 20 minit juga), ustaz sampai. Ustaz Fauzan is a medical student from Al-Azhar University, Cairo. Kami naik kereta 7 seater. Di sini pemandu memandu di sebelah kiri. For the readers information, Malaysia is 4 hours ahead of Egypt and during this trip, Egypt was in the summer. 


We were then having our lunch at Restoran Malaysia GH Corner, a restaurant under GISB Holdings. Sebelum sampai Cairo, kami dah transfer duit siap² to our tour guide, untuk ditukar kepada Egypt currency, so called genih. Sy tukar 1000Myr dapat 8700genih. 

Tuesday 10 October 2023

Pengalaman terbang dengan Emirates - Part 1

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

(First of all, I would like to apologize because these entries might have mixed of English and Bahasa). 

It took me sometimes to write about this trip because I was not in the mood. 
 
There was not much preparation needed for this trip because the itinerary was arranged by our tour guide.  We only suggested some destinations that we would like to stop by. The trip members included me, my husband, Lid, my colleague, Kak Aina, and her husband, Mr. Azhar. 

Sabtu 26 Ogos 2023
Jam 4ptg kami tiba di Terminal 1 KLIA. Proses check in was very smooth.. Jalan pelan2, naik bas untuk ke gate C. Jam 4.55 kami dah sampai kat gate C37. Awal sgt plk sampai. Risau jalan jem, sebab minggu cuti sekolah. Boarding 6.50ptg. Erk..keras menunggu.

Trip ni tak bawa anak2.. Huu.. Kesian yang kecik.. Tak penah kena tinggal. 

Ini ialah pengalaman pertama kami ke Mesir dan pertama kali juga naik Emirates flight. Tiket ditempah oleh third person, sebab trip ni ialah trip kawan2. Sy install Emirates apps di phone setelah dapat Booking number. Thru the apps, sy pilih seat Kul-Dbx dan Dbx-Cairo for free. Passenger can only do online check in within 48 hours before fly. 

Kaunter check in di buka 4 jam before departure. Proses drop baggage yg teramat la senang sebab dah check in online. 

Saturday 19 August 2023

Cuti-cuti Singapore 2023 - Last day

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sabtu 1 Julai 2023
Dalam jam 10.30pagi kami check out hostel. Towel yg disewa tu, kami tinggalkan saja di bilik. Receptionist pulangkan balik deposit sewa bilik dan towel. Pagi ni kami berbelah bagi, nak ke Mustafa Centre atau ke Bugis Street.. Kerana jalannya bertentangan, kena pilih salah satu. Kami sarapan di Restoran Al-Bismi, di bawah hostel saja. 


Thursday 17 August 2023

Cuti-cuti Singapore 2023 Day 3

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jumaat 30 Jun 2023
Hujan lebat betul pagi ni. Terpaksa gigihkan diri masing2 meredah hujan ke Tekka Centre. Tanpa payung. Kalau travel, sanggup je basah kuyup. Haha. 


Kami naik bas no.67 dan tiba di Geylang Serai Market jam 11 lebih. Kalau korang nak makan masakan melayu sedap2 kena datang sini sebab ada banyak pilihan. 


Monday 10 July 2023

Cuti-cuti Singapore 2023 Day 2

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Khamis 29 Jun 2023
Kami turun dari hostel jam 11pagi terus menapak ke Sultan Mosque. Luang masa sat, sambil tunggu lid solat tahiyatul masjid, sempat kita beli souvenir Turki dpn masjid. Dia offer sejadah turki 20dollar je. Tapi kita beli ayat kursi, nak gantung kat rumah.

Hari ni, intenet kat phone tak berape ok. Sangkut2 sikit. Tapi ok lah masih boleh tengok map kejap2.

Di Spore pun ada Penang Street macam di Penang.

Cuti-cuti Singapura 2023 Day 1

بسم الله الرحمن الرحيم اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Persediaan ke Singapore.
Tiket flight telah ditempah awal lebih 2 months prior to the departure. Harga tiket memang mahal sj.. Entah bila nak murah. Tapi sebab nak juga ke Spore tahun ni, kita book JetStar dan balik nanti naik Scoot pula. Ini yang considered murah through skyscanner. Sekarang ni fireflyz pun dah start route Penang-Spore. Maybe next time boleh kami boleh cuba.

 Selepas book flight ticket, kita took a few days nak cari hostel yang affordable dgn budget kite. Hostel pun mahal..Huhu. Travel Insurans tak lupa nak ambil, online sj dgn etiqa Tripcare 360. Harga dalam RM60 lebih je untuk 1 family.

2 hari sebelum, kita isi Singapore white card (as a group) secara online. Dulu panggil white card. Sekarang panggil Singapore Arrival Card(SAC). SAC ini hanya boleh diisi secara online dalam masa 3 hari sebelum tiba di Spore. Better isi siap2, kalau tak, lambatlah settle kat immigration gate tu. Perlu isikan maklumat penerbangan dan hotel yang kita akan duduk. After submit, about few minutes later, dapat dah email pengesahan, download simpan kat phone.

Kita dah beli Singapore sim card di Shopee. Validity 4 days. Trust me, beli online lebih murah.

Wednesday 7 June 2023

Cuti-cuti Banda Acheh Part 2

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

1 Jun 2023 Day 2

Waktu subuh di sini jam 5 pagi bersamaan 6 pagi waktu Malaysia. Jadi tak lah di luar kebiasaan sangat kan.

Jam 7 pagi kami turun dari hotel. Pada mulanya, saya ingat nak cari sarapan sendiri. Ada ja kedai kopi dekat dengan hotel, tapi segan nak singgah. Abg Jani wassap suruh bagitau kalau dah siap. Terus saya suruh dia ambil kami di Masjid Raya sebab kami tak tau nak sarapan di mana. Tak sampai 5 minit tunggu, dia dah sampai.. Tak tau la dia lepak di mana. Kalau ikutkan semlm dia kata nak jalan start jam 8 pagi.


Sunday 4 June 2023

Cuti-cuti Banda Acheh Part 1

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Persediaan ke Banda Acheh.

1. Tiket flight telah ditempah more than 3 months prior to the departure. Terfikir nak ke Banda Acheh kerana ada flight direct from Png to Banda Acheh. Harga tiket Firefly taklah murah sangat. Affordable trip. Saya beli baggage 20kg*2. 

Ini provinsi ke2 kami ke Indonesia selepas Suarabaya 2017. Agak risau nak ke Indonesia slps Covid. Saya siap beli travel insurans yang ada covid coverage lagi. Booked tiket 5 hari 4 malam, tapi selepas beberapa minggu dapat notification dari Firefly, tiket retimed jadi 3 hari 2 malam. Memang bengang gak lah. Dah lama dah tak experienced tiket retimed ni. Mula2 ingat nak refund, tapi bila fikir balik, tak pelah. Redha je. 

2. Saya beli simcard Indonesia di Shopee. Pilih validy ikut jumlah hari berada di Indonesia. EasyGo Travel Sim

3. Sebulan sebelum, saya book hotel di Traveloka for the first time sbb harga di Booking.com dan Agoda terlebih mahal. Saya pilih hotel ini sebab depa ada bilik triple dan lokasinya dekat dengan Masjid Raya Baiturrahman. Selain itu, ia berdekatan dengan Pasar Acheh.

4. 20 Mei 2023, saya tukar duit di money changer. Saya tak tukar banyak sangat cash. Sekadar bajet cukup2 untuk trip 3 hari 2 malam kami. Hopefully MYR akan lebih baik pada masa akan datang. Saya juga activate debit kad sy untuk pengeluaran luar negara. 

5. Lagi 5 hari nak fly, baru terfikir nak cari supir. Mulanya saya ingat nak gamble je ambik grab ke, atau cari je supir kat airport. Tapi tak tau plk nanti nak bajet range harga. So saya google je cari pakej wisata Acheh, dapatlah contact 2 orang, compare harga. Alhamdulillah dapatlah supir yang boleh bawa kami, walaupun agak last minute cari. Bayaran boleh guna duit RM. Alhamdulillah, tak perlu g money changer tukar duit lagi. 

Friday 26 May 2023

Bercuti di Cameron Highland 2023

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pada bulan Februari 2023 yang lalu, kami telah bercuti di Cameron Highlands selama 3hari 2malam. Walaupun ini merupakan ke sekian kalinya saya ke Cameron Highlands, tetapi ini juga merupakan pertama kali saya dan anak2 ke sana  bersama Lid. Saya rasa dah banyak kali ajak Lid pergi CH, tapi dia taknak.. Tak tau la kenapa.. Takut mabuk darat kot.


4 February 2023 Day 1

Kami bergerak dari rumah pagi dalam kul 9 lebih dan singgah breakfast di RnR Bukit Gantang arah selatan. Pilihan tak banyak, tapi oklah takat nak isi perut. Harga cam biasa lah, standard R&R. 

Friday 5 May 2023

Tips bercuti DIY di Hatyai

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tips ini berdasarkan pengalaman kami merancang perjalanan dan 5 hari bercuti di Hatyai k. Lain orang lain la pengalaman yang ditempuhi kan..
Sumber Google


Tukaran wang.

Bagi saya ini bahagian paling penting dalam trip ke Hatyai kerana rasa nak shopping tu membuak2. Hahahahaha. Tip saya, tukar duit siap2 kat money changer Malaysia atau bawa duit cash lebih (not RM50/RM100) untuk tukar duit di money changer Hatyai.. Jangan withdraw duit di ATM Hatyai kerana cas pengeluaran sangat mahal. 220Baht untuk setiap pengeluaran, tak kira la awak guna Debit/kredit card or Bigpay card sekalipun. Tetap kena cas.  

Tuesday 3 January 2023

Hatyai Day 5 Last day

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jumaat 30 Disember 2022

Hari ni kami keluar awal untuk breakfast. Kali ni kami pilih Ayutthaya Halal Noodles restoren. Restoren ni kami tak jumpe dalam Google map. Tapi sebab ada org review kat tiktok, jadi adik sy search bangunan yg berdekatan, yang nampak dalam video tu. Sebenarnya restoran ni dekat dengan New Season Square hotel. Kalau tak jumpa, try search MT Lab Clinic. Confirm jumpa.

Hatyai Day 4 Shopping lagi

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Khamis 29 Disember 2022

Pagi ni jam 11 kami berjalan ke Hatyai train station. Walaupun tak dapat naik tren Padang Besar to Hatyai, at least dapat tengok stesen pun oklah. Jalan kaki dalam 10minit juga. The train hotel tu betul2 depan stesen tren. Tapi kalau stay kat situ, pastu nak jalan kaki hari2 ke area Lee Garden tu letih juga. Better cari hotel yg dekat2 dgn area Lee Garden market. 

Monday 2 January 2023

Hatyai Day 3 Makan-makan

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد 
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Rabu 28 Disember 2022

Hari ni kami plan nak breakfast di tempat yang viral tu. Jam 9 pagi kami naik tuktuk. Book di Grab TB151 je. 9.10 selamat sampai di Chabura dimsum. Orang boleh tahan juga ramainya tapi tak lama sangat untuk dapat meja. Mula2 kami order nasi2 n kyoza dimsum. Harga keras ye. Sy order cheese kyoza. Kyoza ni ade 4 pilihan, stim, goreng, cheese n seaweed. Kemudian kami pilih2 dimsum yg kecik/besar tu, sampai tak terpilih. Rase biase2 je. Kami buat syarat je p situ. At least kalau orang cerita, boleh la kami kata kami pun penah makan di situ. Dimsum di Penang lg byk variety n lg sedap.