Sunday 23 September 2018

Pengalaman terbang dengan Singapore Airlines -2

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Flight Turkey ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ท - Singapore ๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ฌ  berlepas jam 13:30 p.m waktu Turkey. Perjalanan pulang kami baik2 aje. Tengah hari kan.. Mata segar bugar lagi. Seat kami kat dpn sekali tengah dekat ngan tandas. Budak2 bertiga ni duk blkg kami. Masing2 seronok atas flight, sbb bole main game puas2. Lepas 2 jam take off, flight attendants ๐Ÿ‘ฉ‍✈️๐Ÿ‘จ‍✈️ mula serve meals.


Yang ni kite pilih lamb kebab with rice.๐Ÿ˜‹ Tapi rice die rase macam barley la. ๐Ÿค” Tomato tu kite xmakan laa..Pandang sepi je. He.. Budak2 ni bkn nak mkn sgt. Rasenye Singapore Airlines tiada pilihan meals for kids. Sama je ngan adults. Masa ni depa makan nasi+ayam. Kite xdan nak snap dah. Kalut ngan baby Abdullah lagi. Tu pun, ๐Ÿ‘ฉ‍✈️ suruh kite makan dulu n Lid jage baby.

Lepas kami dah siap makan, depa bg ice-cream plk.
Flight siang ni macam2 ragam penumpang bole tgk. Ade perempuan๐Ÿ‘ฉyg duk row tepi sebelah kiri kami, beli 3 seat utk die sorg je duk. Ade penumpang lain duk bsenam depan toilet. Pergerakan penumpang sgt2 active sbb flight siang kan.

Pasal lukisan kami yg tertinggal kat dlm airport shuttle tu, ๐Ÿ‘จ๐Ÿผ‍✈️ tu ade la minta detail kite, email address n home address. Later die bgtau ade email to Singapore airlines kat Ataturk airport,cc kat kite. Die tanye kami, ade ambik insurance x utk barang yg kami beli kat Turki? That was the first time kami dgr insurance atas barang yg dibeli when traveling. Ni bukan travel insurance tau. Die bgtau kalau ade insurance tu, cepat depa proceed cari barang kite, sbb xmau kite claim insurance. Logik gak ambik insurance kn, kalau kite beli barang sampai 160kg. Hehe.. baggage elaun kami kan 30kg sorg. Baby punye 10kg.

Die bgtau nanti kalau diorg jumpe diorg email. Till this entry is written, I never get any email from them. Huhuhuhu. Kite pun dah redha Mase atas flight lg. Kena repeat lagi la Turki ni. Lukisan tu ade kat sana je..

Lepas hampir 5jam berada di atas awan, flight attendants suruh passengers yg duk tepi, turun kan tingkap. Alaa.. xdapat nak tgk perubahan terang ke gelap tu. Nape ek x bg kami tgk? Ye la kan, take off tghari, landing subuh. Kami nak  sgt tgk perubahan zone waktu tu.

Dah gelap bole la tidur kejap. Pastu depa serve second meals, kami pilih noodle+chicken. Sedap kot sampai baby Abdullah yg first time makan noodle tu berlemoihh mulut semua. Si kecik ni semua die makan..

Kami tibe di Singapore jam 4:20 a.m. Mase nk kluar flight baru terserempak ngan family Melayu. Depa duk seat belah depan. Makcik tu kate, haa baru nmpk muka Melayu. Sempat kami sembang, makcik tu nk ambik flight ke KL plk.  KL-Singapore-Istanbul-London-Istanbul-Singapore-KL. Kelas kau makcik, g London. Alhamdulillah, kami terus naik tren ke Terminal 1.

Next flight to Penang depart at 8.05a.m. Banyak mase lg. Kami regang2 kn badan sat. Bagi budak2 ni mewarna kat tempat yg Changi airport sediakn utk budak2.. Airport ni macam2 ade tau. Kalau transit lebih 5jam waktu siang, bole join free Singapore trip. Depa ade sediakn booth for registration kalau nk join trip tu.

Pastu kami cari surau utk solat subuh. Lid bgtau, rasenye yg jadi imam solat subuh depa pg tu ialah org Arab yg bermazhab Hanafi, sbb xbace qunut. Yg azan ialah Indonesian. Ramai dlm surau tu tapi depa btolak2 nk suruh org jadi imam. Last2 org Arab tu yg ke depan jadi imam. Yg bermazhab Shafie ramai, tp yg jadi imam yg bermazhab Hanafi. Nape ye x nak jadi imam nye? Lid penah kate, kat surau kilang tempat keje Lid pun, his colleagues btolak2 xmau jadi imam. Antara sbb nye, xtau bace / xhafal doa selepas solat. Hmmm. Org Arab kat Mekah, Madinah xbace pun doa lepas solat. Even imam subuh dlm surau Changi airport yg atas td pun xbc doa slps solat. Tak bsalam ngan makmum pun.. ๐Ÿคฆ Guys, kalau xhafal doa in Arabic, bace je la doa in Malay. Umur dah meningkat, kena la usaha hafal doa yg ciput tu. Kan nak jadi imam utk anak n isteri? Sampai bila baru nak start hafal? Kalau xbole jd imam sbb bacaan Alquran xckup baik, cube la perbaiki..Just a 10¢ from me.

Lepas solat kami terus jalan ke gate A21. Ade mase lg since boarding 7:15a.m. Apalagi.. kite cari port la nak landing jap. Changi airport ni all carpeted. Nak baring bawah pun bole. Byk tempat bole lepak. Tapi kite baring atas kerusi k. Syok la setgh jam pun bole pejam sat.

Sementara kite tidoq sat tu, Lid bole plk p ronda tingkat atas naik lif p kat swimming pool. Swimming pool ni bukak kul 8a.m - 10p.m kalau xsilap. Huhuhuhu je la. Next time k. Transit lama sikit kat sini. ๐Ÿค—

Selamat tinggal Singapore. Tq Singapore Airlines for the great hospitality.

Boarding 7.15a.m. flight Silk Air to Penang. Budak2 ni semua dah xhadap dah sandwich atas flight tu. Semua nk tidur je.. Mase blk ni nafees n baby Abdullah dpt cenderahati Silk Air. Sandwich pun depa bg extra. Mata xlarat nak angkat dah ni. Letih sgt dah. Landing 9:15a.m kalau di Turki sekarang ialah jam 4:15a.m, mmg la kami semua mengantuk tahap gaban.

Landing semua smooth je. Dapat kereta je terus kami p breakfast kat Gelugoq. Rindu Penang dishes. ๐Ÿ˜ Mengantuk cam hape pun kena p makan dulu..

Till next entry..bila kami g travel lagi..



4 comments:

  1. Hi, if you dont mind, boleh saya tahu macam mana format untuk masukkan nama SA tu? Kalau saya masukkan First/Given name tu (Nama Sendiri) & Last/Family name tu Binti & (Nama bapa) betul ke? Thank you in advance!

    ReplyDelete
  2. Sy baru baca, sorry.

    Yang terbaru saya beli tiket Spore Airlines ke Istanbul untuk hujung Februari ni. Saya beli direct dgn apps Spore Airline, bkn dgn 3rd party.

    Untuk nama sy, First name sy masukkan Farah Hayati Binti, Last Name: Mustapa

    Untuk semua nama anak2 & husband, diorang ade 3 patah, semua sy masukkan di Last name, kosongkan first name.

    Tapi makesure sama dgn dalam passport. kat passport depa, mmg nama depa sj tanpa nama bapa.

    ReplyDelete
  3. Ok, thank you so much! Sy beli dah termasukkan binti dekat last name, tapi semua memang sama macam dlm passport. Harap xada masalah fly nanti ๐Ÿ˜†

    ReplyDelete