Thursday 6 September 2018

Turki Day 2(1) - Istanbul to Edirne

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h

Kami check out awal pagi ni. Plan hari ni nak g Edirne. Smlm mase Google map kat Restoran NurMuhammad, ade 2 cara nak mai Hotel Balo, either by bus or by 🚆..so pagi ni kami nk explore train route to Otogar. Jadi kami jalan kaki ikut arah Google map tu.. anak2 rilex je follow. Jalan, jalan n jalan..kite kate kat Lid.."umi rase jalan yg kite tgh lalu ni Istiklal street la".. kedai masih belum buka lagi. Kite rase cm ye je skrg kat Istiklal Street. Pagi2 lengang. ade rail tram. tapi mane tram nye?


Kami jumpe kedai Turkcell. Kite baru kate internet je, depa dah kate offline. :(


Kami berenti beli simit. (Rindu nak makan). Kalau biase TL1.50, buh Nutella/Butter TL3. Kite beli la simit nutella 2 n 1 roti berinti cheese kat tukang jual. Jangan cuba-cuba membayang kan inti cheese tu cm karipap cheese leleh ke hape ok. Hahaha. cheese nye warna putih, rase masin. Pastu ape2 shj yg depa kate cheese tu, kite xmau dah.he.

Sambil tu nmpak la tram merah ni lalu. cam ne nak naik tram ni..

Kami jalan smpai hujung tu ade nmpak stesen metro , n tempat nak naik tram merah tu. (Jauh bjalan ni). Tram merah ni cume lalu kat Istiklal Street ni je. kena bayar tambang. Len tahun la kami naik. Sebelah tram stop ni ade stesen metro. Kami pun tanye driver tram tu, bole ke kami naik train kat sini nak p otogar. die suruh kami jalan lagi ke depan, turun bukit, about 500m. Biar betik! Stesen sebelah ni nak p ke mane plk?

(Kalau xsilap,situ ialah stesen metro M2 Tunel Sishane. Lepas tu baru kite find out. Bole je nk g otogar naik metro M2 Tunel Sishane smpai Yenikapi, pastu tukar M1 sampai Otogar).xde internet time tu..hmmm.

Kami pun malas nak try2. Kami follow je la tangga turun bukit tu. die kate galata, galata.

If korg nak g sendiri to Taksim, korg bole naik M2 Yenikapi turun kat Tunel Sishane. Kalau korg naik M1 pun boleh, turun kat Karakoy, tapi jenuh nak mendaki bukit smpai Taksim.


Kami turun, sampai la nampak 1 kedai ni. ade jual jus buah pio cm best je. Ade tourist lain tgh duk beli ngan die. bukan xde kedai lain.Haha. die pakai jin ape gaknye. Kite pun kate kat Lid, jom la kite duk minum dulu. Tengok2 gambar menu yg die tampal kat dinding, kite teringin nak rase kebab die. Kite pun order la chicken wrap. die sebut wrap bunyi rap. Baku sgt. Haha. Pastu order oren jus memang pure la, buah oren xcmpur air n gula. Mulanye nak order 2 chicken wrap, sib baik order satu. Besar nye bole makan share2 kami ni.

Sambil mkn, baby Abdullah tgh tido dalam stroller, ada anjing besar mai jalan2 sebelah kami. Huhu.. xsenang nak makan. Anjing kat sini besar2, gebu2. Tapi baik. Lid kate org Turki ni berpegang pada hadis sohih riwayat Al-Bukhari dan Muslim, kisah seorang pelacur yang Allah ampunkan dosanya dan memasukkannya ke dalam syurga kerana memberi minum kepada seekor anjing. Jadi mengikut kefahaman diorg, bagi anjing minum, masuk syurga. Ade org kedai sebelah, order cai, pastu nmpak kami duk main cak2 ngan anjing tu, hahaha.. Die pun panggil anjing tu p kot lain bagi minum.


Kedai kecik tu pun ade free wifi. Lid ape lg, minta password la. Kami gigih nak google map way to otogar. Screenshot ape2 yg patut. 500m lagi nak turun bukit ni. Lid sembang2 ngan org  kedai tu, tetibe Lid mai kat kite tunjuk, Galata tower. OMG! Kami kat kaki Gelata Tower! MashaAllah. Galata Tower depan mata kami je. Tiada halangan dah kami tengok Galata tower dekat benau haa..

Lid nak naik atas Galata tower tu, tapi kite ckp, tgk dr bawah dah la Lid. Len tahun kite mai plk. Kang lama plk kat atas tu, kami kan nak gerak g Edirne. Abis makan, kami menuruni Galata Street tu. Alhamdulillah turun bukit, kalau mendaki, xtau la. Semua Allah aturkan buat kami.

Td sempat beli buah anggur seedless sekilo TL4.99 je. Murah giler. Beli kat mini mart depan Star Bufe. Sampai bawah kami nmpak stesen T1 Karakoy, Galata Bridge, dan view Selat Bosphorus yg cantik. Kami follow jalan nak ke stesen train tu. Sampai situ, baru kami tercangak2 nak naik tren kat mane, n ke mana. Lid cube tanye org. Alhamdulillah ade sorg Turkish ni speaks English. Retired army. Biase kerja obersea, penah  smpai Msia. Gigih die sembg ngan Lid. Kami bgtau die kami nak Edirne. Die suruh kami p 'Esenler Bus Terminal'. Siap tuliskn kat map. Ingat ye Esentler.

Die turun kat Beyazit kalau xsilap. Die suruh kami turun kat Yusufpasa. Die tanye nape nak p Edirne, blablabla. Edirne 6hours to go. Masjid kat Edirne lebih kurg je ngan Blue Mosque. Die kate Turkish panggil Masjid Sultanahmet, tourist je panggil Blue Mosque. Kite dengar Edirne 6 jam, huuiiihhh. Seriau. Pasal kite duk bace blog kate naik kete 2 jam setgh, bas 3 jam setgh. Tetibe ade org kate 6 jam. Pastu die tanye kami Edirne yg mane kami nak p? HAA?.. Ade banyak Edirne ke kat Turki nih.

Berbekal kan screentshot google map n Internet Turk Telekom yg entah betul ntah x, kami turun kat stesen Yusufpasa (Smlm kami kat sini la mencari bas ke Omar Hayyam.) n jalan kaki, heret baggage ke Stesen M1 Aksaray. Sempat beli sport shoes made in Turkey utk Kakak Azzalea. TL30 je.murah sgt. Ade dataran merpati kat sini mcm kat depan Spice Bazaar.

Bila Lid tanye org lain dalam tren, org tu kate Otogar, otogar. Kami ni kompius dah ni. Pasal Otogar ni kite memang tau dah stesen bas. Pastu kat stesen Otogar ni, rail tu akan pecah 2 tren checkpoint yg berbeza. Satu p Kirazli, n satu lagi Airport. Kami turun jugak di Otogar. Tanye2 staff kat situ, kite xfaham die, die pun xfaham kite. Kami keluar dari stesen tgk2, pastu masuk balik pasal org kami jumpe first td bagitau,  'Esentler Bus Terminal'. Kami ingat kot la nak p Edirne kena naik bas kat  'Esentler Bus Terminal'. 1 station ahead je  Esentler ni. Kena scan Istanbulkart sbb dah kluar td. Ada sorg Turkish baiknye tolong kite angkat baggage yg berat tu turun tangga.. kat Malaysia,xjmpe kot org2 mcm ni. 😑

Kami p Esentler, tanye staff situ, die kate Otogar, otogar.  HAhaha. Patah balik, tapi sebab belum kluar, xkna la scan blk. Kami p otogar balik. Jumpe balik staff kat Otogar tu, mesti die kate, "tadi aku bgtau x percaya."hahaha. Bukan xpercaye, xfaham sebenarnye. Kami keluar kali ni confirm situ la Bus Terminal nye. haha. Kami nak cari la bus Metro, dari jauh dah nampak.

Skrg dah kul 12. Kite minta nak naik skrg, die kate xbole dah.. penuh gaknye. Dapat bas kul 1 to Edirne. Kite tanye kul brape smpai Edirne? Die tulis kat kite 13:00 Istanbul, 16:00 Edirne.. oo.ok. 3jam. Awat org 'Esentler Bus Terminal' kate sampai 6 jam. Cuak dah kite. Tiket TL50 sorg, xde diskaun pun for kids. Bayar pkai CC. Kite ade gak try to book online before, tp maximum 4tiket je bole book online. Kami kan ber6.


Kami tunggu la sat kat situ. G WC dulu. Pastu dah 12:45, kami pun simpan baggage kat bwh bas. Naik atas bas. Bas double decker. Seat kami kat belah bawah. Ade screen belakang seat mcm dalam flight. Bole tgk movie.

Tepat kul 1 bas mula gerak meninggalkan Istanbul. Selepas 1 jam, bas singgah turunkan org kat 1 checkpoint, n ade gak org naik kat situ. Lepas tu ade bus attendant yg serve drinks n snacks kat penumpang. Best kan?

Anak2 semua tido dalam bas, cas bateri. Tepat kul 4 p.m. kami tibe di Edirne. Petang musim panas yang sgt cerah. Turun bas, ade je taxi tgh menunggu. Tapi depa x la hambat kami suruh naik. Pasal kami foreigner kot. Depa kan kureng English sikit. Kami masuk kawasan otogar. Banyak anjing tgh tido. hahaha. Sambil jalan tu, ade sorg uncle tu duk tunjuk kat kami arah ke dpn. Macam tau2 je kami nak cari shuttle bas.

Ade banyak mini bus. Lid tanye kat sorg pekedai, smbil tunjukkan booking confirmation kami. Kami nak tanye, mcm mn kami nak p hotel kami. Die pun try call kan hotel tanye location. Pastu die tolong lak carikan mini bas mane yg lalu area hotel kami tu. Pastu die pas kat kawan die plk. Kawan sorg ni paham English sikit kot. Lid pun tunjuk plk booking confirmation kami tu. Die plk tanye2 driver mini bus yg dtg tu.

Last2 dapat la kami naik bas 7B. Tambang TL2.50 sorg. Anak2 semua xkena bayar. Perjalanan setgh jam gak la. Berbukit bukau.. Dalam perjalanan kami menelusuri kawasan Universiti Trakya. 

Lalu kawasan rumah flat. Lanskap yang cantik sgt. Kereta xnmpak banyak sini. Maybe diorg ni suka guna public transport. Mini bus sentiase ada. Kalau x pun, teksi pun banyak.

Sampai je kawasan hotel kami, driver bas suruh kami turun n tunjukkan hala hotel kami. Alhamdulillah selamat sampai hotel.



No comments:

Post a Comment