Wednesday 6 November 2019

Cuti-cuti Langkawi 2019

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pada 18-20 Oktober 2019, kami pergi bercuti ke Langkawi selama 3 hari 2 malam. Actually kali ni maybe dah masuk kali ke 3 or ke 4 kami ke Langkawi.

Friday 23 August 2019

Jalan-jalan pusing Pahang

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Bulan lepas 23-25 Julai 2019, kite telah menghadiri ICoAIMS 2019 anjuran UMP. Jadi entry ni cuma nak berkongsi pengalaman kami selama beberape hari berada di bandar Kuantan dan bandar sekitar Pahang.

22 Julai 2019
Kami bertolak dari rumah di Jalan Balam dalam kul 10.30 pagi, anak2 semua ikut, ponteng sekolah seminggu depa. Kami ikut Google map punye direction. Entah macam mana, kami boleh terskip tolgate Jalan Gombak. Kami ikut jalan dalam, dari IIUM melalui perkampungan orang asli, sampai la kami keluar di kawasan rehat Genting Sempah. Mujur hari masih pagi mase bertolak. Kami sampai situ dlm 12.30, berenti tengok2 org jual durian tepi jalan. Sempat beli musang king 2 biji, sekilo RM28, tapi sebab die nak perabih yg 2 biji tu die bg kami sekilo RM25 je.
Durian XO pun ade. Durian kpop!

Tuesday 2 July 2019

Itinerary 4 days -3 nights Singapore 2019

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hahaa..orang buat itinerary sebelum g travel. Kite buat lepas dah p. Tak pe la bole jadi panduan kat pembaca blog kite nanti. Kami berada di Spore selama 4hari, 3malam.

To the airport - Singapore

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selepas makan, kami terus jalan ke mrt Lavender(EW11) n naik tren ke Changi airport. Lama jugak dalam tren. Masa tu dah kul 8 lebih. Kami kena check-in luggage before 9.30p.m. Kami positif kami sampai airport awal. Better sampai lebih awal k. Sebab kite pernah bace kat blogs, ade orang tak sempat sampai airport by the time nak boarding sebab naik tren. Kalau agak2 dah terlambat nak ke airport tu, naik teksi je la. Dah la kena tukar tren di Tanah Merah Station(EW4) untuk ke Changi airport(CG2).

Pasar Geylang Serai & Mustafa Center

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ahad, 9 June 2019
Our last day in Singapore. Pagi ni tak beli sarapan di kedai mamak. Plan hari ni nak ke Pasar Geylang Serai. Tourist pass kami dah expired, so nak naik bas xbole, kena renew first kat kaunter di mrt Lavender. Kami bersiap2 kemas beg semua, jam 11 kami check out. Kami tinggalkan beg & stroller kat lobi hostel je. Senang nak bjalan. Kite try google about luggage storage at Changi Airport, cm mahal sangat plk..Jadi kami tinggalkan je kat lobi hostel. Free of charge. Jangan la tinggal barang berharga pula kan..Kami jalan kaki ke mrt Lavender. Kaunter tourist pass buka jam 12.00p.m, setgh jam lg. Buang mase nau kalau nak tunggu. Perut pun dah minta diisi. Anak2 pun dah minta nak makan.

Tuesday 25 June 2019

Singapore Day 3-Sentosa Island Resort & Chinatown Singapore

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sabtu, 8 June 2019
Kami bersiap2 nak ke Sentosa Island. Cara  nak pergi pun tanye kat Victor je. Victor sgt friendly. Pagi ni kami bayar duit sewa hostel kat Victor sebab esok die cuti. Dari mrt Lavender kami ke Outram park, tukar tren ke Harbourfront. Di Harbourfront terletak Vivo City, shopping mall sebelum masuk ke Pulau Sentosa.

Sunday 16 June 2019

Singapore Day 2-Masjid Sultan

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jumaat, 7 June 2019
Bangun pagi kami basuh baju kat hostel, sambil menunggu dobi siap, kite gosok baju Raye. Plan arini nak g beraye kat rumah Bonda Anie Din, penulis buku Diari Bonda. Raye tahun 2017 lalu, bonda datang beraye di rumah kami di Penang. Kite ni peminat bonda n novel tulisannye. Lepas siap menggosok, dobi pun siap, kena bawa baju lembab2 ni ke laundry utk keringkan ngan dryer. Kat hostel ade dryer tapi utk kegunaan pihak hostel sj. Kalau nk sidai baju kat hanger boleh je. Tapi skrg hujan renyai2, takut baju xkering. 

Saturday 8 June 2019

Singapore Day 1-Merlion park

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله

Khamis, 6 June 2019
Destinasi pertama kami, Marina bay sand hotel. Actually nak g Gardens by the bay belakang Marina bay sand hotel. Tapi xpula sampai ke situ. Staf hostel tunjukkan cara nak ke situ. Kami naik bas double decker bernombor 133 at the bus stop opposite to the hostel. Selepas melepasi Singapore Flyer, bunyikan loceng n sampai di Marina bay sand hotel. Naik tingkat 6 ade link nak ke Bayfont  Avenue10 yang terletak di seberang jalan.

Singapore Day 1- Ketibaan

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Khamis, 6 June 2019
Jam 5 pagi kami bertolak dari Jalan Balam untuk ke KLIA2. Sampai KLIA2 dekat kul 6 dah. Segera kami menuju ke ruang pelepasan antarabangsa, print bag tag, n check in baggage. Boarding pass dah print siap2, cuma infant perlu kan pengesahan dokumen.

Thursday 6 June 2019

Balik raye Selangor n Travel Singapore DIY- some tips

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

6 June 2019
Hari ni hari raye ke2..Selamat hari raye buat pembaca blog saye. Hari ini kami sekeluarga berada di Singapore..saje2 jalan2 Raye sini. Semalam raye pertama di Selangor.
Trip Raye kali ni dengan AirAsia, Penang-KL-Singapore-Penang. Book flight lebih kurang 4 weeks before departure. Of course xmurah sgt kan.. Tapi sebab lid bole cuti seminggu Raye ni, jadi kami pun plan tergempar nak lajak ke Singapore. Mula2 ingat nk drive from Penang to Singapore, tapi bila mempertimbangkn pelbagai faktor, antaranye jarak, kos petrol, tol, traffic n kos2 lain, better kami naik flight je..Sebelum ni, kami pernah transit 3 jam shj di Changi Airport. If transit lebih 6 jam, bole join free city tour tau. Depa ade buka booth, start kul 9 pg kalau xsilap. So this is our first trip to Spore. Saje nak bawa anak2 jalan naik flight sambil tengok negara orang.

Thursday 16 May 2019

Hotel yang kami inap semasa Cuti-cuti Surabaya

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kami berada di Surabaya/Malang 4 malam je. 1 malam di kaki Gunung Bromo, 1 malam di kota Malang n 2 malam di kota Surabaya. Kite booked hotel siap2 sblm p sana. Seperti selalu, Kite book hotel thru Booking.com. Memang puas hati la. Nak cancel pun senang kalau kite plan kite xjadi. 


Tuesday 23 April 2019

Jalan-jalan Sekitar Kota Surabaya

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jumaat 23 Mac 2017
Pagi ni kami bersarapan di hotel. Dalam jam 9, Wisnu, supir kami di Surabaya(yang pick up kami di airport kelmarin) dah tunggu di depan hotel, untuk bawa kami jalan2 Kota Surabaya. Kami ingat nak cari hotel lain. Kebetulan tak jauh dari hotel Sinar 1, ade sebuah hotel yg nmpk cm best je. Kami singgah utk tanye di reception. Alhamdulillah, ade family room, kite terus booking. Tapi not thru kaunter, thru Booking.com. The price had significant difference tau. The receptionist yg suggest book thru online. So settle la pasal tempat tidur malam nanti. Kami pun patah balik ke hotel Sinar 1 utk check out. 

Tempat lawatan kami yg pertama untuk hari ini ialah Masjid Akbar Surabaya. Besar masjid ni, namapun Masjid Akbar kan..

Saturday 20 April 2019

Pengalaman bercuti di Surabaya 2 - Taman Safari Indonesia II

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Khamis 22 Mac 2017
Jam 8 pagi Pak Anto ambil kami di hotel. Kami terus meninggalkan Kota Malang untuk ke  Taman Safari Indonesia II Jawa Timur. Nak pergi zoo. Biase la bila bawa bebudak berjalan kan.. Kami sarapan di restoren tepi jalan. Makan nasi sup Rawon. Dengarnye rawon ni resepi khas Jawa Timur. Ade juga pecal. Kami xberselera sangat nak makan kat sini. Tak tau ape nak pilih. Kami belanje Pak Anto sarapan. Keluar kedai, kami tanye die, biase makan sini ke? Die kate die pertama kali. Berhenti di sini sebab lihat banyak kereta berhenti. Maksudnya sedap la tu. Kah!


Friday 12 April 2019

Pengalaman bercuti di Surabaya 1 - Gunung Bromo

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ni kite nak share pengalaman kami bercuti ke Surabaya, Indonesia. Surabaya terletak di Jawa Timur. Actually kami ke sana pada cuti sekolah bulan Mac2017. Baby Abdullah belum lahir lagi. Mase ni baru tahu pregnant. Kami menaiki penerbangan AirAsia 3jam Penang-Surabaya. Nak kate DIY, ye, without pakej, tapi kite ambik supir. Tak pasti macam mana nak explore Surabaya if without supir. Maybe boleh sewa kereta kot.


Thursday 4 April 2019

Perjalanan pulang Jeddah-KL-Penang

 بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Isnin, 18 Februari 2019
Jeddah Airport

Kami sampai di terminal Haji, Jeddah airport tepat jam 7mlm. Masih awal. Flight kami jam 1a.m. Ade mase 6 jam lagi nak menunggu. Kami buat slow2 je.

Saturday 30 March 2019

Ya Allah, jemput lah kami datang lagi..

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Isnin, 18 Februari 2019
Hari terakhir kami di bumi Umul Qura'. Lepas sarapan, kami ke kaunter receiptionist nak minta check out lepas Zohor. Alhamdulillah, boleh check out kul 2. Kemudian, kami ke Safwa tower nak shopping2 yang terakhir sebelum tawaf widak. Kite nak beli abaya untuk my girl sbb xbeli lagi. Kite dah survey2 hari2 sebelum ni. Kalau kat level ground floor tu, depa letak harga abaya budak SR35. Kite try tengok tingkat 1, oklah minta kurang dapat SR25. Dah beli, Lid pegang plastik abaya ni.


Thursday 14 March 2019

Hotel yang kami inap di Madinah dan Mekah

بسم الله الرحمن الرحيم

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad.

Untuk makluman korang yang belum pernah sampai ke Madinah, hotel2 kat Madinah ni semua di sekeliling Masjid Nabawi n dekat2 je ngan masjid. But usually, kalau bg jemaah perempuan, biasenye TA akan cari hotel yg berdekatan pintu 15 hingga pintu 25. Dan yang paling dekat ngan tempat solat wanita, n jalan masuk untuk menuju ke Raudhah, ialah pintu 25. Rate hotel yang dekat ngan pintu 25 ni, kite rase agak mahal jugak la jika di bandingkan ngan rate hotel di area pintu 1 ke pintu 8/9.


Sunday 3 March 2019

Hari-hari terakhir kami Di Mekah

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Sabtu, 16 Februari 2019
Hari ni kite dah start demam. Subuh di hotel je. Lid je g subuh di masjid. Lepas lid balik masjid, kul 8 lebih baru kami turun breakfast. Makan pun xlalu dah. Baby Abdullah pun tido xmau bangun. Kami bawa die g breakfast pun die tido je. Sebelum g masjid, lid siap2kan die. Kul 11 kami dah keluar ke masjid untuk iktikaf sambil tunggu waktu Zohor.  Lepas Zohor, kami g makan kat atas bangunan yang ade McDonald tu. Xtau ape namanye. Nak ke situ, kena naik escalator. Kami makan biryani ayam kat restoren Hiraa ( حراء) SR18. Xsedap langsung uolls. Tapi punye la ramai orang beratur beli kat situ.

Saturday 16 February 2019

Solat Jumaat di Masjidil Haram

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Khamis, 14 Februari 2019
Hari ini kami tidak berziarah ke mana2. Penuhi masa di Masjidil Haram sahaja. Tengahari lepas zohor, kami naik escalator ke roof top. Tengok umat manusia yang sedang bertawaf keliling Kaabah. Dengan gelagat orang yang berebut2 nak kucup hajarul Aswad. MasyaAllah berhimpit-himpit. Ade jemaah yang sampai naik atas kepala orang. Semoga suatu mase kami pun dapat kucup hajarul Aswad. Amiiinn..


Ziarah Taif

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Selasa, 12 Februari 2019
Hari ni ikut perancangan kami ziarah ke Muzium Haramain, ladang Unta dan Miqat Hudaibiyah. Tapi kami tak larat nak join, so kami hanya beriktikaf di Masjidil haram sepanjang hari.

Kami ke masjid seawal 4a.m. Baby Abdullah pun tidur lg. Kami cari port kat bawah sekali, yang dekat ngan tempat wuduk. Mase kami buat umrah tahun 2016, tiada satu pun tempat wuduk dalam Masjidil Haram. Biasenye jemaah Malaysia mahupun Indonesia akan bawak botol spray untuk wuduk. Kalau xpun, ambik wuduk guna air zamzam kat area tong air zamzam. Janitor Masjidil Haram cuma mampu mop lantai  yang basah je la. Nak bergaduh ngan jemaah pun buang masa je.


Thursday 14 February 2019

Ziarah Mekah - Jabal Thur - Arafah - Muzdalifah - Mina - Ja' ranah

بسم الله الرحمن الرحيم

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad.

Isnin, 11 Februari 2019
Kami menaiki bas yang sedia menunggu di belakang Mekah Millennium tower. 8.15a.m. bas mula bergerak untuk Ziarah Mekah yang pertama. 
Mutawif kami hari ni, ustaz Alif pelajar Jamiah Umul Qura', orang Pattani. Seronok dengar beliau bagi tazkirah. Antara points yang sempat di jot down, Allah mengasihi bumi Mekah. Dalam dunia ni, bumi Mekah yg paling dikasihi Allah. Kenapa? Sebabnye:

Wednesday 13 February 2019

Umrah DIY kami Februari 2019 - Berangkat ke Mekah

بسم الله الرحمن الرحيم

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad.

Jumaat, 8 Februari 2019
Pagi usai sarapan, kami ke masjid lagi. Pagi Jumaat ni Madinah mendung dan hujan renyai2 sampai petang. Pertama kali merasai pengalaman hujan di bumi Madinah. Lantai licin, terkena tempias hujan. Budak kecik ni suka berlari-lari dalam dataran masjid. Jatuh bangun, jatuh bangun.
Baby Abdullah jumpe geng.


Friday 8 February 2019

17 minit di Masjid Quba'

بسم الله الرحمن الرحيم

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad.

Khamis, 7 Februari 2019
Pagi usai sarapan, kami ke Masjid semula. Misi Lid pagi ni nak bawa baby Abdullah masuk Raudhah, beri salam kepada Rasulullah S.A.W. dan 2 sahabat baginda. Alhamdulillah, org lelaki kalau bawa anak ke Raudhah bisa tenang2 aje gitu.


Umrah DIY kami Februari 2019 - Ziarah luar Madinah

Bismillahirahmanirrahim

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad. 
 
Rabu, 6 Februari 2019
Hari ini kami pergi ziarah luar Madinah. Waktu sarapan pagi ini, ramai Jemaah dari Malaysia bersarapan bersama kami. Baru sampai semalam agaknya. As usual, org Malaysia kalau ketemu di obersea, mahal sekali senyumannye. Yang duk di Rove Hotel Madinah ni pakej2 Umrah premium tau. Yg sampai RM10k barangkali, sampai betah aje memandang orang lain seperti tidak kecukupan. Ambil makanan pun gaya tamak je, macam dah lama tak makan. Suka membazir. Ambik banyak2. Tolong lah bersyukur sikit. Ambik setakat yg nak makan je bole tak? Kalau tak cukup, bole ambik lg. Ni tidak, ambik sepenuh2 pinggan. Pastu makan xhabis. Ni ke perangai jemaah Umrah?

Wednesday 6 February 2019

KLIA2 - Jeddah Airport - Madinah Kota Nabi

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Ahad, 3 Februari 2019
Jam 12 tghari, kite ke PIA utk check-in baggage. Kite print bag tag kat kiosk then beratur nak check-in bag kat kaunter AA..CNY lg 2 hari. Alhamdulillah, airport xbusy sgt hari ni. Dlm mase setgh jam dah siap print boarding pass n check-in baggage. Staff AA print semula boarding pass n bag tag kami. Sbb kami naik connecting flight. Baggage claim kat Jeddah Airport. Kite beli luggage 30kg, cukup2 je. Tu pun kurang 24hours tambah 10kg. Hahaha..Apela yg berat sangat beg tu.


Tuesday 5 February 2019

Persediaan Umrah DIY kami Februari 2019

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Catatan ini ditulis supaya bila suatu masa nanti kite sendiri bole ingat semula detik2 perjalanan kite. Sebab kite ni pelupe orangnye. ☺️

InsyaAllah bulan February nanti kite nk g Umrah kali kedua kami dgn Lid, kali ni bawa baby Abdullah shj. Anak2 yg lain tinggal sbb depa sekolah. Kite plan nak p Umrah sbb mase ni kite tgh cuti sem. Excited nye nak pegi umrah. Rindunye dgn 2 tanah haram. Kali ni kami g Umrah diy. Booking flight and hotel sendiri. Boleh pilih hotel mane nak duk, nak dekat (of course), nak murah ke mahal ke, ade include breakfast ke x ke..