Saturday 16 February 2019

Solat Jumaat di Masjidil Haram

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Khamis, 14 Februari 2019
Hari ini kami tidak berziarah ke mana2. Penuhi masa di Masjidil Haram sahaja. Tengahari lepas zohor, kami naik escalator ke roof top. Tengok umat manusia yang sedang bertawaf keliling Kaabah. Dengan gelagat orang yang berebut2 nak kucup hajarul Aswad. MasyaAllah berhimpit-himpit. Ade jemaah yang sampai naik atas kepala orang. Semoga suatu mase kami pun dapat kucup hajarul Aswad. Amiiinn..


Ziarah Taif

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Selasa, 12 Februari 2019
Hari ni ikut perancangan kami ziarah ke Muzium Haramain, ladang Unta dan Miqat Hudaibiyah. Tapi kami tak larat nak join, so kami hanya beriktikaf di Masjidil haram sepanjang hari.

Kami ke masjid seawal 4a.m. Baby Abdullah pun tidur lg. Kami cari port kat bawah sekali, yang dekat ngan tempat wuduk. Mase kami buat umrah tahun 2016, tiada satu pun tempat wuduk dalam Masjidil Haram. Biasenye jemaah Malaysia mahupun Indonesia akan bawak botol spray untuk wuduk. Kalau xpun, ambik wuduk guna air zamzam kat area tong air zamzam. Janitor Masjidil Haram cuma mampu mop lantai  yang basah je la. Nak bergaduh ngan jemaah pun buang masa je.


Thursday 14 February 2019

Ziarah Mekah - Jabal Thur - Arafah - Muzdalifah - Mina - Ja' ranah

بسم الله الرحمن الرحيم

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad.

Isnin, 11 Februari 2019
Kami menaiki bas yang sedia menunggu di belakang Mekah Millennium tower. 8.15a.m. bas mula bergerak untuk Ziarah Mekah yang pertama. 
Mutawif kami hari ni, ustaz Alif pelajar Jamiah Umul Qura', orang Pattani. Seronok dengar beliau bagi tazkirah. Antara points yang sempat di jot down, Allah mengasihi bumi Mekah. Dalam dunia ni, bumi Mekah yg paling dikasihi Allah. Kenapa? Sebabnye:

Wednesday 13 February 2019

Umrah DIY kami Februari 2019 - Berangkat ke Mekah

بسم الله الرحمن الرحيم

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad.

Jumaat, 8 Februari 2019
Pagi usai sarapan, kami ke masjid lagi. Pagi Jumaat ni Madinah mendung dan hujan renyai2 sampai petang. Pertama kali merasai pengalaman hujan di bumi Madinah. Lantai licin, terkena tempias hujan. Budak kecik ni suka berlari-lari dalam dataran masjid. Jatuh bangun, jatuh bangun.
Baby Abdullah jumpe geng.


Friday 8 February 2019

17 minit di Masjid Quba'

بسم الله الرحمن الرحيم

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad.

Khamis, 7 Februari 2019
Pagi usai sarapan, kami ke Masjid semula. Misi Lid pagi ni nak bawa baby Abdullah masuk Raudhah, beri salam kepada Rasulullah S.A.W. dan 2 sahabat baginda. Alhamdulillah, org lelaki kalau bawa anak ke Raudhah bisa tenang2 aje gitu.


Umrah DIY kami Februari 2019 - Ziarah luar Madinah

Bismillahirahmanirrahim

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad. 
 
Rabu, 6 Februari 2019
Hari ini kami pergi ziarah luar Madinah. Waktu sarapan pagi ini, ramai Jemaah dari Malaysia bersarapan bersama kami. Baru sampai semalam agaknya. As usual, org Malaysia kalau ketemu di obersea, mahal sekali senyumannye. Yang duk di Rove Hotel Madinah ni pakej2 Umrah premium tau. Yg sampai RM10k barangkali, sampai betah aje memandang orang lain seperti tidak kecukupan. Ambil makanan pun gaya tamak je, macam dah lama tak makan. Suka membazir. Ambik banyak2. Tolong lah bersyukur sikit. Ambik setakat yg nak makan je bole tak? Kalau tak cukup, bole ambik lg. Ni tidak, ambik sepenuh2 pinggan. Pastu makan xhabis. Ni ke perangai jemaah Umrah?

Wednesday 6 February 2019

KLIA2 - Jeddah Airport - Madinah Kota Nabi

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Ahad, 3 Februari 2019
Jam 12 tghari, kite ke PIA utk check-in baggage. Kite print bag tag kat kiosk then beratur nak check-in bag kat kaunter AA..CNY lg 2 hari. Alhamdulillah, airport xbusy sgt hari ni. Dlm mase setgh jam dah siap print boarding pass n check-in baggage. Staff AA print semula boarding pass n bag tag kami. Sbb kami naik connecting flight. Baggage claim kat Jeddah Airport. Kite beli luggage 30kg, cukup2 je. Tu pun kurang 24hours tambah 10kg. Hahaha..Apela yg berat sangat beg tu.


Tuesday 5 February 2019

Persediaan Umrah DIY kami Februari 2019

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Catatan ini ditulis supaya bila suatu masa nanti kite sendiri bole ingat semula detik2 perjalanan kite. Sebab kite ni pelupe orangnye. ☺️

InsyaAllah bulan February nanti kite nk g Umrah kali kedua kami dgn Lid, kali ni bawa baby Abdullah shj. Anak2 yg lain tinggal sbb depa sekolah. Kite plan nak p Umrah sbb mase ni kite tgh cuti sem. Excited nye nak pegi umrah. Rindunye dgn 2 tanah haram. Kali ni kami g Umrah diy. Booking flight and hotel sendiri. Boleh pilih hotel mane nak duk, nak dekat (of course), nak murah ke mahal ke, ade include breakfast ke x ke..