Saturday 31 December 2022

Hatyai Day 2 Shopping

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selasa 27 Disember 2022

Kami turun hostel jam 10pagi (T). Tempat yang dituju ialah Kim Yong Market. Walking distance je ngan hostel. Mula2 kami lalu bahagian pasar basah. Jalan sampai hujung dulu then patah balik baru beli apa2 yang berkenan di hati. Sy beli lada hitam, gula kabung, serbuk lada putih, ikan tenggiri masin, ikan pari kering.

Cuti-cuti Hatyai Day 1

بسم الله الرحمن الرحيم 
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Isnin 26 Disember 2022

Alhamdulillah, hari yg dirancang tiba juga. Seawal jam 4.30pagi kami keluar dari rumah menuju ke stesen KTM Tasek Gelugor. Tiba di sana jam 5pagi. Hahaha. Tetibe jadi morning person kalau bab travel2 ni. Nak parking kat stesen KTM, pastikan ada kad touch n go ye. Pastikan juga baki cukup ye. Kad touch n go sy, baki kurang. Jadi sy bawa sekali untuk topup di mana2 nanti.  Alhamdulillah, ruang parking  banyak kosong. Kami beli tiket tren komuter dewasa RM10.40 dan kanak2 RM5. 20. Kanak2 dikira dr umur 4-12 tahun.

Kami menaiki tren yang pertama jam 5.43pagi. Perjalanan memakan masa 1 jam 30minit. Suhu dalam tren amatlah sejuk. Dari stesen Tasek Gelugor, tren akan melalui 8 stesen lagi sehingga sampai ke Stesen KTM Pdg Besar. Kami tiba di Pdg Besar jam 7.15pagi. Kami mengambil masa sedikit membuat lawatan ke tandas.

Solat hormat waktu
Kalau ada tertanya, hangpa tak solat subuh ka? Kami solat hormat waktu ja dalam tren. Solat hormat waktu hukumnya harus kerana menghormati masuknya waktu solat. Solat hormat waktu ialah solat yang dilakukan dalam keadaan berhadas (kerana tiada air untuk berwuduk atau tiada debu tanah untuk bertayamum) dan solat yang tidak menghadap qiblat. Contohnya solat dalam tren ataupun pesawat, bila kita tak boleh nak menghadap qiblat. Sedangkan syarat sah solat antaranya ialah wajib wuduk dan menghadap qiblat. Bila dah dapat berwuduk dan boleh menghadap qiblat, wajib ulang semula solat fardu tersebut jika masih dalam waktu solat, atau qada' jika telah habis waktu. Dengar sini ye, semoga lebih faham. Sembahyang hormat waktu


Persediaan untuk bercuti ke Hatyai, Thailand 2022

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah.. Sebagai penutup tahun 2022, dengan izin Allah, kami dapat meneroka bandar Hatyai, selatan Thailand. Sebenarnya, sy belum pernah ke mana2 tempat di negara Thailand ni. Lid ajak jalan2 Hatyai sebab kawan Lid pencetusnya, duk racun cm Hatyai ni best lain macam. Kami pun try cari info tentang Hatyai and started planning. Mula2 ingat nak drive ke Bukit Kayu Hitam, masuk ikut Danok. Tapi cam leceh je nak drive. So decide nk naik tren, masuk melalui Padang Besar pulak. Lagipun kami pergi berlapan, padat kalau naik kereta. 
Sumber Google 2 Dec 22

Monday 10 October 2022

On the way to the airport Singapore Day 5

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selasa 6 September 2022

Hari terakhir di Singapore. Kami bersiap² macam biasa pagi ni. Anak² bersiap awal², turun main game kat bawah. Macam biase la, kita la tukang kemas beg. Lepas dah siap, kita turun minum kopi kat pantry dulu. Reception buka kul 10pagi. Kita bagi receptionist settlekan dulu penyewa yang urgent. Kemudian baru kita check out and dapat balik deposit $20.

Monday 12 September 2022

Eating McDonald in Singapore Day 4

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Isnin 5 September 2022

Pagi ni kami turun jam 11pagi, niat nk mendobi sikit. Kami jalan kaki ke nearest laundromat. Wash 14kg $7. Dryer $3. Actually ade washer $5 tapi occupied. Sebab tak dak duit kecik, kita pun beli la roti.

Sementara tunggu dobi siap, kami brunch kat Mr K Prata. 

Kami dah biasa ngan area Lavender ni sebab 2019 dulu pun kami stay kat hostel area ni juga. Kedai mamak yang sama dulu kami penah makan. Harga murah je. Egg prata $1.80 je, telur dadar $2.50 siap ada bawang, telur mata 70sen, nasi goreng $5 je, punya lah banyak nasi goreng sepinggan, sedap plk tu. Nasi putih $1.50, pun banyak gile nasi dia buh. 

Singapore with love Day 3

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ahad 4 September 2022
Hari ni keluar lambat sikit. Jam 12.50 kami tiba di Pasar Geylang Serai. 

Setelah naik turun 3 bas..hahaha.. patutnye naik satu bas je..tapi sebab malas nak menapak..kami tukar² bas. Tak risau kalau guna tourist pass tu, unlimited ride per day.
Kat bus stop depan MRT Little India.

Dekat ngan MRT Little India ni, ada Tekka Center. Besar. Memang ramai orang India, Bangla pun ada. Tekka Center ni satu jalan ngan Angullia Mosque yang kami p semalam. 

Thursday 8 September 2022

Turkish ring in Singapore Day 2

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sabtu 3 September 2022
Kami turun minum pagi kul 8.40. Minum milo kat pantri je.. Sedap la roti pisang walnut yang kita beli kat 7E semalam.
Stadium Jalan Besar kat blkg hostel je.
 
Anak² Indonesia ada yg tengah sibuk nak mandi kat depan toilet. Ada yg berkumpul main snooker. 


Lepas minum, lepak² dulu kemas² barang. Jam 11pagi kami keluar dan menuju ke Mustafa Center, 300m walking distance. 

Saturday 3 September 2022

Singapore with love 2022 Part 1

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah.. Semasa fasa peralihan pandemik ke endemik, kami sekeluarga telah membuat pembaharuan passport di Jabatan Imigresen Seberang Jaya. Oleh kerana melibatkan anak² bawah umur 12 tahun, jadi kami kena hadir face-to-face ke Jbtn Imigresen. Alhamdulillah, proses pemohonan baru & pembaharuan tak ambil masa terlalu lama. Berpeluh juga la nak keluar duit total RM1k utk 7 beranak. Passport validity is 5 years. 

Tuesday 30 August 2022

Beg beranak di Langkawi 2022

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah pada hari raya korban yang lepas, kami telah bercuti di Langkawi. Kali ni kami naik flight AirAsia. Beli tiket sebulan sebelum berangkat. Harga RM1.8K termasuk insurans + 40kg luggage pergi balik. Biasanya kalau naik flight AirAsia, kt akan include terus Tunes travel insurans depa. Tak yah pening2 cari travel insurance company lain. Beza pu n xbanyak. 


Nak kate murah harga tiket flight ni sebenarnye lebih kurang harga flight Firefly kami ke Langkawi tahun lepas. Cuma sekarang dah masuk fasa endemik, harga flight memang naik. Lagipun kami tambah seat sebab tahun lepas baby Fahri bawah 2 years old, tahun ni kena beli seat untuk dia. Kami memang kena beli luggage dengan AirAsia sebab sharing luggage isi baju. Kami ada hand carry juga. Flight biasanya ada 7kg hand carry. Kalau backpack tak lebih 7kg and tak lebih allowable size, tak yah beli luggage. Kalau flight Firefly biasanya harga tiket dah termasuk 20kg luggage. 
Macam biasa, kita tak beli seat.

Wednesday 20 July 2022

Raya (terkejut) 2022

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selepas 2 tahun PKP, PKPB, PKPD, PKPP ntah ape lagi.. Alhamdulillah akhirnya raya tahun ni (2022) dapatlah kami balik beraya di kampung. Tapi malangnya, lid tak dapat cuti raya. Kena turn shif dia hari raya tu. Jadinya kita n anak2 sj la yang balik raya di Selangor. 

Seperti tahun lepas juga, tahun ni kami berbuka puasa dan terawih di masjid. Seingat kita, mungkin ada 3 kali shj Ramadhan tahun ni yang kami berbuka di rumah. Qiamullail yang awal2 tu kami ada la pergi 2 kali sj sbb tahun ni start bulan April 2022, sekolah menengah dah start face-to-face. Jadi kena hantar abang g sekolah awal, jadinya tak boleh nak sahur dan solat subuh di masjid. 

Nak jadi cerita, sebab lid tak dapat cuti raya, kita pun terpaksalah drive sensorg bawa balik anak2 untuk beraya di Sgor. 

Thursday 30 June 2022

Bercuti di Johor Bahru - Part 2

بسم الله الرحمن الرحيم 
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


16 Mac 2022, Rabu

Apa sebenarnye tarikan di Kluang ni ye? Dekat hotel semalam kami dapat kopi 3 in 1 named Kluang Coffee. Maybe kopi la kot yg best kat sini.

Pagi ni kami check out dalam kul10.20a.m. gitew then terus menuju ke Stesen keretapi Kluang. Nak mencuba sarapan di Kluang Railcoffee. Tak jauh pun dari hotel, dalam 5 minit je dah sampai. Parking pun senang, dalam kawasan stesen, bayar guna kad touchngo. Cuma kena beratur tunggu meja kosong. Crowded masa beratur je tapi kat dalam kedai tak crowded pun, boleh makan tenang² aje. 

Tuesday 17 May 2022

Bercuti di Johor Bahru - Part 1

بسم الله الرحمن الرحيم 
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد 
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pertama sekali, tujuan nak ke Johor Bahru (JB) ni sebab seumur hidup saya belum pernah sampai lg JB ni. Kami dah cross to Spore but JB tak pernah sampai lg. So, by hook or by crook, kami kena pergi JB. Nak tukar angin. Biasenye kalau cuti² ni takat balik Selangor. Kelantan & Terengganu pun dah biase p. Langkawi, walaupun suka sgt p, pun dah biase p. 

Pada mulanya, berat hati sebenarnye nak ke JB. Sebabnye jauh tu nak drive from Penang to JB. Pastukan, bila Google cari info pasal cuti-cuti JB, ada lah jumpa 1 blog AzieKitchen, yg tulis tentang percutiannya di JB. Blog² yg lain cuma listkan senarai tempat² menarik utk makan/lawat. So, what to expect, suasana kat JB tu acane, orang² nye cmne..mahal ke belanje kalau cuti² kat JB...tak jumpe kat blog. 

Saturday 23 April 2022

Cuti-cuti Langkawi 2021

بسم الله الرحمن الرحيم 
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pada November 2021 kami ke Langkawi, selepas daripada Langkawi travel bubble tu. Kali ni kami pergi naik kapal terbang. Alasan: malas nak drive ke jeti Kuala Kedah/Kuala Perlis n takut tak dapat tiket feri sebab ramai pelancong dah rindu nak bercuti ke Langkawi. 

Masa nak booking tiket flight tu, since kita dr Penang, pilihan yang affordable hanya AirAsia n Firefly. Kalau mmg pemburu tiket murah, bole lah dpt tiket murah AirAsia kot. Tapi rasenye AirAsia kalau flight from KL lg murah. My concern was flight departure n arrival time je..nak pilih yg paling berbaloi and sesuai ngan itinerary. Alhamdulillah, akhirnye kite book Firefly including travel insurance. Risau kalau flight cancel. Total cost is around RM1600.++ utk kami 7 beranak. Kite tak beli seat. Dah biase begitu. Jimat sikit duit.

Friday 8 April 2022

Sujud tilawah dalam solat

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Saja saya catatkan di sini untuk berkongsi ilmu dan supaya saya sendiri boleh refer next time. 

Surah As-Sajdah yang diturunkan di Mekah merupakan surah ke 32 dalam Al-Quran, mengandungi 30 ayat. Sampai ayat ke 15, ada tanda kubah dihujungnya, maka hukumnya adalah sunat untuk sujud tilawah. Biasanya, bila keadaan di luar solat, masa kita baca Al-Quran bila terjumpa ayat sajadah, kita akan angkat takbir, dan terus sujud 1 kali, kemudian duduk dan bagi salam. (Bacaan sujud sajadah/tilawah boleh la lakukan carian di Google). Nak cerita nya di sini, dulu masa kali pertama solat subuh di Madinah(2016), pagi Jumaat. Biasanya imam akan baca Surah As-Sajdah sewaktu solat subuh hari Jumaat. Tapi sepanjang hidup saya, belum pernah lagi merasai pengalaman ni. Ada pengetahuan tetapi tiada amal. Bila pergi umrah baru la merasa.