Sunday 16 September 2018

Turki Day 6(1) - Ulu Camii & Cumalikizik, Bursa

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Kami check out awal pagi ni. Pagi2 udara nyamannye. MasyaAllah. First, kami jalan kaki ke Ulu Camii. Pagi2 org xramai. Lid masuk ngan anak2. Kite tunggu luar je, ABC huhu. Masuk masjid bukan melawat saje2 k. Buatlah solat sunat tahiyyatulmasjid. Niatlah beriktikaf dalam Masjid.


 Yg bulat2 warna silver tu bola besi meriam dulu2. Berat tu tau, buat penahan pintu. 
Fountain kat tgh2 masjid ni tempat ambik wuduk. Ada sejarahnya kenapa depa bina fountain kat tgh2 ni..banyak versi yg kite dapat. Wallahu'alam.

Selepas tu kami lintas jalan g bus stop. Niat di hati nk g Cumalikizik. Cumalikizik ni satu perkampungan yg tersenarai dalam UNESCO world heritage tau. 10km je dari Bursa. Tapi xtau nk naik ape. Try tahan bas, bas xberenti. Tanye org, 😑😶. Lastnye kami tahan teksi. Tawakkal je la nk kna bayar berapa nanti..

Perjalanan dgn teksi memakan masa hampir setengah jam jugakla dari Ulu Camii. Driver bawa laju. Memang harus naik teksi sbb bas mmg xmasuk sampai sini. Jauh jalan masuk ke dalam utk sampai. Pastu bila dah sampai, driver teksi tu bgtau die akan tunggu kami. So, tinggal je beg dalam teksi. Die kate jangan risau, die bg murah. 

Xperasan berapa lama kami spend time kat situ. Tempat ni bg kami cantik. Suasana kampung yg xbole nk dijelaskan. Korg kena experience sendiri k.
Minum cai, driver kami belanja.
 Byk rumah yg sediakn breakfast(style depa la.)

 1 bekas TL5. Murah!
 Pokok anggur
 Buah tin masak ranum.
🍅 besarnye!

Kami ada jumpe Msian yg dtg dgn pakej Andalusia kat sini. Pelancong Msian mmg sombong ehh  bila jumpe kat obersea, muka ketat je. Senyum lah sikit. Xkena bayar pun. Muka aku ni bukan muka mixed pun. Muka melayu k. Xnak senyum sudah.

Lid sembg2 ngan tour guide Andalusia. Budak tu terkejut dgr kami DIY Turki. Pastu ada gak kite sembg2 ngan Msian dr Shah Alam. Depa travel Turki DIY gak selama 15 hari tapi depa sewa kereta lebih kurang TL3000 for 15days. Die kate ramai, beg banyak. Tak kisah la kan. Citerase masing2, poket sendiri2. Kami naik public transport jer..Lagi adventurous. 

Lepas tu kami pun bergerak untuk kembali ke Bursa. 

2 comments: