Thursday 13 September 2018

Turki Day 5(2) - Istanbul to Bursa

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Niat kami memang nak merasa naik ferry ke Bursa. Banyak blog yg kite bace ade bgtau bole naik bas from Otogar to Bursa via ferry. Sbb kan kami malas nak p Otogar which is kena tukar2 tren lg, so sngnye kami naik ferry kat Eminonu je la.

Kami tiba di Jeti Eminonu jam 12:40 p.m. Terus kami cari kaunter tiket ferry to Bursa. Lepas bagi passport semua, kena bayar TL34 sehala/orang. Xde diskaun. Die ckp one o seven (107). Cam biase bayar pakai CC. Bila nk key-in pin #, 170. ๐Ÿคจ Kite kate one seventy. Die salah sebut. Die ngaku xpandai English. What I can say, practice makes perfect.. nak ambik hati die. Kite rase walaupun Turki ni banyak tourist duk mai, depa cam xkisah kan.. kot la nak letak staff yg bole speaks English little2 ke..๐Ÿ˜Œ


Ferry yg kami nak naik ni ferry BUDO. Kite tgk ade feri IDO juge. Ferry kami jam 14:30. Ade banyak mase lagi nih.. jalan2 dulu.

Ramai org time ni. Ade yg duk memancing tepi jeti ni. Banyak feri n destinasi yg nk dituju ye. Bole naik Bosphorus cruise, bole p seberang (Uskudar). Kami jalan-jalan terjumpe underground stesen Eminonu. Sempat shopping sat. Hehe.. dah terjumpe..

Lepas tu kami duk kat ruang menunggu kat jeti. Nak masuk ruang menunggu/naik feri kena scan beg n body tau. Kat ruang menunggu yg selesa tu ade tandas n surau disediakan. Orang sebelah kite ๐Ÿ‘ฉtgh makan roti ikan. Baby Abdullah duk tgk die makan. Die tanye kite (isyarat tangan je), bole x die nak suapkan baby Abdullah makan sikit.. ๐Ÿ˜Š Depa ni sgt suke budak2. 

Kul 14:30 ferry dah gerak. Seat kami kat section E tgkat atas.

Basikal pun bole naik feri. Ferinye sangat2 la selesa kalau nak banding ngan feri Langkawi. ๐Ÿ™„ Ade mini mart kat tgkt bawah. Best la. Xtau cheq nak habaq. Lid kate toilet feri cam toilet ๐Ÿจ. Dalam feri pun senyap je ye. Xde la riuh rendah cam feri sinun ๐Ÿ˜™ 

Lg kurg sejam nk smpai Mudanya, feri singgah turunkn org kat Armutlu. Macam best je Armutlu ni. Ade pantai, ramai orang duk lepak2. Lain kali nk explore sini la plk..

Selepas 2jam, kami sampai di jeti Mudanya. 





No comments:

Post a Comment