Sunday 23 September 2018

Pengalaman terbang dengan Singapore Airlines -2

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Flight Turkey 🇹🇷 - Singapore 🇸🇬  berlepas jam 13:30 p.m waktu Turkey. Perjalanan pulang kami baik2 aje. Tengah hari kan.. Mata segar bugar lagi. Seat kami kat dpn sekali tengah dekat ngan tandas. Budak2 bertiga ni duk blkg kami. Masing2 seronok atas flight, sbb bole main game puas2. Lepas 2 jam take off, flight attendants 👩‍✈️👨‍✈️ mula serve meals.


Monday 17 September 2018

Turki Day 7 - To the airport

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Pagi ni kami turun 🏨 awal. Selepas check out, kami tinggal beg kejap kat lobby n p breakfast kat kedai faveret kami tu. Lepas ni rindu la kat çay, lemonade n roti pide. 

Lepas tu kami heret baggage, jalan kaki ke stesen Eminonu. Sambil tu, sempat gak kite singgah sat beli barang yg kawan kirim kat kedai tepi2 tu. He.. Sempat lg sembang2 ngan penjual 'balık ekmek' yg kami suke sgt tu. Kite tanye die, ni ikan ape? Die kate umruku,umruku.. umruku ni makerel tau. Sedap..😋
Pekerja warga Pakistan, tgh siang makerel.

Sunday 16 September 2018

Last Night in Istanbul, Turki

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Lagi beberapa langkah nak smpai 🏨, kami singgah sat kat sini. Saje tengok2. Kat sini, tourist yg kaya2 bole la singgah beli Turkish delight, spices n baklava ke hape. Yang kami nampak, org2 Arab la. Beli berbeg2 lg. Huhu..
Hotel kami blkg ni je.


Turki Day 6(3) - Mudanya to Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Kami smpai di Mudanya dkt kul 1p.m. Berlari2 anak ke kaunter tiket feri sebab kalau bole nak dapatkan feri secepat mungkin. Xmau la tunggu lama2 kat situ. Ramai orang beratur nak beli tiket. Ade Turkish perempuan baru sudah beli tiket, die bawa anjingnye. Bila kami jauhkan diri dari anjing tu, die cakap kat kami anjing die xgigit org. Hahahaha. Pepandai je Lid translate. Kami bukan takut anjing, kami takut kang terkena, kan susah nak kena samak plk. He. 


Turki Day 6(2) - Osman n Orhan Gazi Tomb, Bursa

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Dari Cumalikizik, kami minta driver teksi hantarkan kami ke Osman Gazi Tomb. Sebenarnye bole jalan kaki shj dari Ulu Camii. Kawasan maqam terletak di atas bukit. Osman Gazi, waris suku kaum Kayı, anak Ertuğrul Gazi ialah pengasas Empayar Ottoman Di Turki. Orhan Gazi ialah anakandanya. Insaf sekejap dekat sini. 

Turki Day 6(1) - Ulu Camii & Cumalikizik, Bursa

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Kami check out awal pagi ni. Pagi2 udara nyamannye. MasyaAllah. First, kami jalan kaki ke Ulu Camii. Pagi2 org xramai. Lid masuk ngan anak2. Kite tunggu luar je, ABC huhu. Masuk masjid bukan melawat saje2 k. Buatlah solat sunat tahiyyatulmasjid. Niatlah beriktikaf dalam Masjid.

Turki Day 5(3) - Mudanya to Koza Han, Bursa

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Turun je feri di Mudanya, terus kami nak cari bas ke Bursa. Menurut blog Nota Perempuan Backpacker, kami bole naik bas F3 ke Ulu Camii. Malangnye mase kami sampai, driver bas F3 nak baru nak rehat. Die xbg kami naik bas tu, suruh kami naik bas lain. N bukan kami je, ade juga Turkish lain nk naik sama kami. Bila try Google map utk cari option lain to Bursa, tiada info k. Pilihan yg ade kat  Google map tu cuma by car. Harapkan Google map, Google map pun xbole harap ye. Tawakkal ala Allah je la. Lid cube tanye polis traffic, xdpt membantu. Diorg xtau? Lid tanye polis wanita, die suruh kami jalan kaki tunggu kat jalan besar. Tunggu ape pun xtau, nak naik ape pun xtau.


Thursday 13 September 2018

Turki Day 5(2) - Istanbul to Bursa

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Niat kami memang nak merasa naik ferry ke Bursa. Banyak blog yg kite bace ade bgtau bole naik bas from Otogar to Bursa via ferry. Sbb kan kami malas nak p Otogar which is kena tukar2 tren lg, so sngnye kami naik ferry kat Eminonu je la.

Kami tiba di Jeti Eminonu jam 12:40 p.m. Terus kami cari kaunter tiket ferry to Bursa. Lepas bagi passport semua, kena bayar TL34 sehala/orang. Xde diskaun. Die ckp one o seven (107). Cam biase bayar pakai CC. Bila nk key-in pin #, 170. 🤨 Kite kate one seventy. Die salah sebut. Die ngaku xpandai English. What I can say, practice makes perfect.. nak ambik hati die. Kite rase walaupun Turki ni banyak tourist duk mai, depa cam xkisah kan.. kot la nak letak staff yg bole speaks English little2 ke..😌


Turki Day 5(1) - Ayasofia, Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Pagi2 lagi Lid dah turun ke reception kaunter sebab nak buat room reservation untuk esok. Dah selesai, kami tinggalkan 2 baggage kami di hotel(for free k) n bawa 1 backpack je ke Bursa. Selepas tanye kepada receptionist, cara terbaik nk ke Bursa, kami pun keluar dari 🏨.

Misi pertama kami pagi ini nak ke Ayasofia. Since hari ni dah hari keempat. (Museum pass valid 5hari je). Nak pegi Ayasofia esok takut xsempat plk. Takut sampai lambat dari Bursa. Tengahari nanti kami nak gerak ke Bursa. Kami ke Bursa 1 malam je. 


Tuesday 11 September 2018

Turki Day 4(2) - Ortakoy Mosque, Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Dari stesen T1 Eminonu, kami turun di Findikli. Kami kna ambil bas nak ke Masjid Ortakoy. Xpasti bas nombor berapa yg kami naik mase tu. Yang pasti bas tu kosong sbb perhentian terakhirnye ialah bus stop opposite to yg kami tgh tgu bas tu. Bas buat U-turn disitu. Lid tanye driver, bole naik p Ortakoy Mosque? Die kate ok.


Turki Day 4(1) - Suleymaniye Mosque, Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Kami bersiap awal pagi ni. Dengan plastic baju kotor, kami turun 🏨 kul 10 dgn harapan kedai dobi smlm buka.

Alhamdulillah, buka! Tokey muda kate esok dapat. Kite kate no! Today, today! Tokey veteran kate okey,okey. Close before 8. Bukan die timbang pun. Xpela. Janji baju basuh.

Monday 10 September 2018

Turki Day 3(3) - Eyub Sultan Camii, Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Kami sampai Diyar Hotel around 5.15 p.m. Receptionist kate, "I am expecting you ,sir." 😊 Kite bgtau kite booked 2 malam tp separate reservation. Tu la..byk sgt nk fikir bila planning sorg2 sdiri2 ni. Kami tanye kat receptionist, ade laundry x dkt2 sini? Die jawab ade. Alhamdulillah. Baju bersih nk habis dah ni..Tinggal utk esok je. Lepas check-in, simpan baggage, buat ape2 yg patutnya, kami terus turun dari hotel. Plan kami petang ni nak ke Eyub Sultan Camii. Kami cube cari kedai dobi yg dimaksudkn. Tutup! 😰


Sunday 9 September 2018

Turki Day 3(2) - Edirne to Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Akhirnye kami decide blk Istanbul terus. kul 11 kami tinggalkan hotel, naik bas menuju otogar.

Sampai otogar terus berkejar nak dapatkan tiket kul12. Alhamdulillah sempat. Bila tanye nak minta diskaun, die kate bayar 4 seat je. Nak bayar pkai CC xbole katenye, sbb mesin die terima kad Turki je, foreign kad xbole. eh. Semlm kat Istanbul bole je. Metro gak. Kite bayar la pkai cash TL200. Kami spend tambang n belanja beli perfume, ice-cream, etc @ Edirne dalam TL 440 je.


Turki Day 3(1) - Aidil adha di Edirne

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Pagi raye, lepas subuh, awat kami xdgr takbir raye nih. Angin luar sejuk je. Nyaman sgt. Suasana tenang nye Ya Allah. xnmpk org sgt kat sini.

Lid turun bawah nak pinjam iron. Xdapat pinjam, kena turun iron kat bilik dobi depa. Haha. Sambil2 Lid tanye, depa x solat raye ke? Receptionist kate dah sudah dah. Laa..

Turki Day 2(2) - Edirne

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Selesai je check in hotel, kite pun siap2 kan diri, solat, nak masak nasi, panaskan kari ayam Brahim, bagi anak2 makan. Lepas dah siap makan, kami pun turun dari hotel lbh kurang kul 6 lebih. Cadangnye nak ke Selimiye Mosque. Kami pun p la jalan ke bus stop nak tgu bas dkt tempat kami turun tadi. Guna Wifi hotel, google map cm dkt je Selimiye Mosque nih. tunggu bas. Bila ade teksi datang, kami tahan tak berenti die. haha. Kite cakap kat Lid, "maybe sbb kite foreigner kot Lid". Edirne ni xramai sgt tourist mai. Xmacam Istanbul.


Thursday 6 September 2018

Turki Day 2(1) - Istanbul to Edirne

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h

Kami check out awal pagi ni. Plan hari ni nak g Edirne. Smlm mase Google map kat Restoran NurMuhammad, ade 2 cara nak mai Hotel Balo, either by bus or by 🚆..so pagi ni kami nk explore train route to Otogar. Jadi kami jalan kaki ikut arah Google map tu.. anak2 rilex je follow. Jalan, jalan n jalan..kite kate kat Lid.."umi rase jalan yg kite tgh lalu ni Istiklal street la".. kedai masih belum buka lagi. Kite rase cm ye je skrg kat Istiklal Street. Pagi2 lengang. ade rail tram. tapi mane tram nye?


Monday 3 September 2018

Turki Day 1 - Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

19 Ogos 2018
Alhamdulillah, kami selamat landing Istanbul Ataturk Airport jam 7.45 a.m. waktu Istanbul. Turun flight, rilex2 jalan nak p cop passport. Tetibe Lid kate, our boarding pass tertinggal dalam pocket dpn seat kami. Mula lah kite nk angin ni. Risau giler time tu, takut pegawai Imigresen tu nak tgk boarding pass. At last, die xmnta pun. Selamat kami. Terus p bhgn nk ambik baggage kami. Pastu duk sat.