Tuesday 23 January 2024

Cairo trip Day 4 - Alexandria Day 2

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Rabu 30 Ogos 2023

Hari kedua di Alexandaria. Pagi ni, baru nampak Stanley bridge kat luar tingkap bilik belakang homestay kami.. Malam semalam gelap, so tak nampak ape2, boleh dengar bunyi ombak sj. Rugi plk bila mengenangkan, Stanley Bridge ni trademark Alexanderia. Tapi kami lalu sj atas bridge ni.  Should be kita jalan2 la kat bawah bridge tu, lepak2 ke.. InsyaAllah ada rezeki, kt repeat balik tempat ni.
View dari tingkap bilik belakang
                                         

View from our homestay balcony

Tuesday 9 January 2024

Hatyai Trip 2023 - Last Day

بسم الله الرحمن الرحيم 
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد 
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ahad 31 Disember 2023. 

Hari ni hari balik sahaja. Kami tak de specific plan. Check out pukul 10 pagi. Depa cek kondisi bilik and pulangkan balik deposit kami. Boleh repeat stay kat hostel ni, sebab lokasi sangat strategik, harga berbaloi, dan bilik pun selesa. Cuma kena booking awal sebab cepat penuh. Level bilik kami duduk, paling atas, level 6, ada 2 bilik kami sj. Lif pun selalunya tak bertembung pun dengan orang lain. 

Kami terus ambik kereta, drive ke 7E yang terdekat, sebab nak beli susu Meiji coklat untuk budak kecik sorang tu. On the way to border, banyak lagi kita akan jumpa 7E. So tak perlu risau, cumanya stok susu meiji coklat size besar je antara ada dgn takde. 

Thursday 4 January 2024

Hatyai Day 3 - Zoo Songkhla

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد 
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sabtu 30 Disember 2023.

Bila kat sini kan, subuh masuk jam 5.12pg @ 6.12 waktu Msia. Tapikan, lepas subuh tu rase panjang je. Boleh rehat lama. Jadi walaupun kite nak jalan ke hulu ke hilir, still ada time untuk rehatkan badan n minda. 

Pagi ni kami turun drpd hostel jam 10 pagi. Kami bersarapan di restoran halal depan Hospital Hatyai. 
https://maps.app.goo.gl/U6hdrgzmNYXwQCB9A

Monday 1 January 2024

Hatyai Day 2 - Scam jual kerepek

بسم الله الرحمن الرحيم 
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jumaat 29 Disember 2023.

Kami keluar hostel 9.45 pagi, jalan kaki ke Kim Yong Market. Sampai sana, hujan mula renyai². Plan pagi ni, nak beli nasi kuning ayam di Kaitod Meena. Stall Kaitod Meena buka jam 10pg, baru nk setup, n goreng ayam..tapi ada org bgtau pukul 7 pagi lagi orang dah beratur. Nanti seller akan bg nombor ikut giliran, jangan beratur menonong sj. Sebab penjual lain yg sebelah² Kaitod Meena tu bising, pelanggan menghalang gerai depa. Jadi, sebelum beratur, ambil nombor dulu. Kami menunggu sejam lebih juga la baru dapat order kami. Ayam goreng boleh pilih..Nasi memang sedap. 

Hatyai Trip 2023 Day 1 - Insurans Thailand

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Khamis 28 Disember 2023

Penutup tahun 2023, sy plan ke Hatyai. Tak banyak preparation needed. Book hostel thru Agoda, non refundable. Beli simcard Thailand di Shopee. Tukar duit di money changer. Mase ni dapat rate 7.43.

7.30 pg kami bertolak dari Penang. Jam 8.45 tiba di Changlun, beli insurans Thailand. Banyak kedai yang jual insurans Thailand. Berhenti je mana². Ade 4 jenis insurans, 
1. Compulsary 
2. Voluntary
3. Car insurans
4. Travel insurans