Sunday 9 September 2018

Turki Day 3(2) - Edirne to Istanbul

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Akhirnye kami decide blk Istanbul terus. kul 11 kami tinggalkan hotel, naik bas menuju otogar.

Sampai otogar terus berkejar nak dapatkan tiket kul12. Alhamdulillah sempat. Bila tanye nak minta diskaun, die kate bayar 4 seat je. Nak bayar pkai CC xbole katenye, sbb mesin die terima kad Turki je, foreign kad xbole. eh. Semlm kat Istanbul bole je. Metro gak. Kite bayar la pkai cash TL200. Kami spend tambang n belanja beli perfume, ice-cream, etc @ Edirne dalam TL 440 je.


Sementara tunggu bas, kami lepak kat otogar tu. tgk anjing tido. haha. Banyak anjingnye. Tapi anjing depa x macam anjing Msia, asyik menganjing je kerjanye. Hahaha. Ade tempat nak sewa cas fon. First time tgk.
Kat sini, bole bw pet naik bas.

Tak lama tgu. Kami naik bas. Beg semua letak dalam perut bas. Pastu free seat la sgt. Terpaksa Lid riba Nafees Syahmi. Bas penuh. Sayu nye rase hati. Selamat tinggal Edirne. InsyaAllah. We will come back.

Lg sejam smpai Istanbul, ade org turun baru dapat duk sendiri. Perjalanan ke Istanbul tepat 3 jam. Macam smlm, ade serve drinks n snack dlm bas. Kami dapat byk snacks. Org Turki ni x berkire ngan budak2.

Sampai kul 3, kami jalan ke stesen M1 Otogar. Perut pun dah lapar sebab breakfast yg x berkenan kat tekak pagi td. Kami nampak ade org jual kebab, ade nasi, pastu ade sup Turkish style la. Hahaha Sebenarnye banyak kedai makan atas stesen Otogar ni. Kami pun duk la, order makan. First time nak rase nasi depa, pilav. Nasi campur ngan kacang kuda. Berminyak cam pulut. Order 3 pinggan, abis 2 pinggan je. 1 lg tapau. Ade daging masak pe ntah,buh kentang n carrot. Ambik sup ayam (isi ayam campur mi suah). Hahaha. ade ke mi suah kat Turki? rasenye cam tu. Pastu order kebab 1. Depa tanye ketchup? Ade ke Lid ingat kicap. hahaha. Sos tomato la. Pastu order daging kebab je sepinggan. Air mineral. Bila bayar, kena TL66. Mahal. Depa bukan tulis harga satu2. Redha je la. Dah masuk perut, kenyang gak. Alhamdulillah. 

Pastu kakak nak p toilet. Kat tgkat atas toiletnye. Mak aii.. Masuk toilet cam masuk penjara. kena masukkan duit kat mesin, pastu masuk pintu besi ke toilet. Sorg je per entry. Kakak masuk la sorg kak. Umi tunggu luar je. Hahaha. Kakak dah risau dah cmne kakak nak keluar? Umi kate kakak p toilet dulu. haha. Bila ade org nak keluar, baru tau cmne. Kat Turki ni haram masuk WC xbayar. Ade yg cas TL 1, ade yg TL1.50. Kalau ade penjaga, depa bg can gak budak2 xyah bayar.

Pastu kami terus trus turun bwh. Lepas di google map, arini kami nak ke hotel kedua kami di Istanbul, Diyar Hotel naik M1 Otogar to Yenikapi. Kemudian tukar, kami naik M2 Yenikapi menuju Haciosman, turun di Halic. Smpai Halic Istasyionu, MasyaAllah, kami atas bridge. Stesen Halic ni berada atas bridge. Sebelah Galata bridge.

Ada org jual bawah bridge. Tiram perah lemon. Dalamnye ada nasi ye. Bukan tiram hidup. Sekarang dah tau dah, nama makanan ni Midye dolma. Dah la xletak harga. šŸ¤” Makan berdiri tepi situ jugak. Kami xmkn la. Tengok je. He..

Kami jalan kaki je smpai hotel. Alhamdulilah.

No comments:

Post a Comment