Friday 31 August 2018

Hotel yang kami inap di Turki.

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h

Kami berada di Turki 6 malam je. 4 malam di Istanbul, 1 malam di Edirne n 1 malam di Bursa. Kite booked hotel siap2 sblm p sana. Istanbul ni tempat pelancongan. Kite survey awal hotel depa. Makin dekat tarikh kite nak p, kite rase makin naik harga hotel nye. Kite biase booking hotel thru Booking.com. Memang puas hati la. Nak cancel pun senang kalau plan kite xjadi. Tapi ingat, if nak book thru Booking.com dari luar  Turki bole, kalau dah smpai Turki xbole nak guna Booking.com, sbb Booking.com pernah ada isu dengan pengusaha hotel di Turki. 


Untuk trip kite kali ni, 5 malam kite book dgn Booking.com. 1 malam yg di Bursa kite book ngan Expedia. First time ni kite book ngan Expedia. Sbb nye kite bandingkan tgk Expedia murah sikit dari Booking.com utk hotel di Bursa tu.

Tapi yg tak best nye, Expedia terus cas kad credit (CC) kite. Xdapat la kite nak tukar2 hotel lain. Kalau tukar plan mmg rugi situ je.

Malam pertama kami tido Hotel Balo. Hotel ni area Taksim (Asian side of Istanbul). Sebab kite tgk map, kena seberang jambatan. Saje je nak rase tido kat seberang tu. Bila booking, die bgtau no cancellation. Hotel ni cas trus kat CC kite. Antara semua hotel yg kite booked kat Istanbul, hotel ni paling mahal. 1 malam €45. Kat CC cas RM212.++. Kalau korg tgk gambar hotel ni kat online,yg ade sofa bagai tu ialah lobby die. Kite book budget hotel je..rupenye situ sebelah-sebelah hotel Balo ni banyak hotel budget yg lain.

Kite booked family room. 2 adults, 4kids. Kadang2 cari quadruple room. Bila sampai kat hotel Balo ni, depa bg kami 2 twin room. Duk la kami 3 org 1 bilik. Leceh la cmni.. Kite nak masak nasi, nak kemas baju, kena import baby Abdullah ke bilik sebelah.

Lid minta WiFi password kat org hotel tu.. Instead bg password, die suruh kt buy Internet sendiri. Hare betul. Hahaha. Hotel ni xde breakfast.

Malam ke 2, kami dah sampai Edirne. Dari Otogar, kami nanye2 org. Ade yg tolong call kan hotel, nk tanye location. Pastu ade yg tolong carikan mini bus utk kami sampai ke Unisite 6th Floor Hotel. Akhirnye kami sampai hotel dekat kul 5.15 kot. Nape 6th floor. Oo rupe-rupenye ni hotel university. Level yg lain semua student dorm. Yg atas sekali ni buat sewa hotel. Dlm 10 or 15min berkereta nak ke pekan. Dr Otogar, naik mini bus dlm 25min. Hotel kat Edirne ni yg plg murah kami bayar. €32.89=RM155.++. Ade dapur bole memasak, kettle, peti ais. tp xde peralatan memasak. 😐 Hotel ni bagi free cancellation sehingga jam 18:00 hari yg kite nak check in tu.

Ade ruang tamu n 2 blk. Apartment kan. Cantik sgt. Tapi aircon kat ruang tamu je. Pelik jugak. Malam tu kami tido dlm bilik, bukak aircon kat ruang tamu, pun dah sejuk sgt. Ok . Dah faham kenape aircon die satu je kat tgh2 ruang tamu.


Ade free WiFi and ade Turkish breakfast. Kawasan neighborhood yg tenang je.

Malam ke 3,4 n 6 kami stay at Diyar budget hotel. 1 quadruple room. 15 minit jalan kaki dr Stesen Eminonu@Spice Bazaar. Lid kate 10minit je. Kami cari hotel yg murah2 je. Memang  kite puas hati sgt. Price 1 mlm €36 je. Lebih kurg RM175. Mase book kat Booking.com, die kate no cancellation gak..tp depa xcas pun. Second day baru kite byr hotel pkai CC. Very friendly staff.

Ade free WiFi tp kami xguna pun sbb mase ni internet kami dah ok. Bilik sound proof..Xde breakfast. Tp kat area hotel ade kedai yg makanan nye best sgt. 2 kali kami breakfast kat kedai tu. Kat area hotel ni gak kami dpt hanta baju kami ke laundry yg sgt sporting. Kami hanta pagi, ptg dah bole collect baju kami. Kami jln kaki je dr hotel ke Sulemaniye Mosque. Dekat sgt.

Plan asal nye kami nak stay 2 mlm je kat Diyar hotel ni. Kemudian kami nk ke Bursa. Bila kembali ke Istanbul, kami nk p tido hotel lain plk. But since baggage kami dah bertambah, n Diyar hotel ni bagi kami tinggalkan baggage kami yg 2 biji tu for free sementara kami ke Bursa, so kami decided to stay situ lg for the last night in Istanbul. Pagi nk gerak to Bursa baru kami book trus ngan hotel. We will come back to Diyar hotel.

Kami cancel hotel yg kami booked awal2 for the last night. Mula2 hotel tu kate  nak cas cancellation fee. Tq Booking.com. Akhirnye depa waive kan je fee tu. Tu yg bestnye Booking.com ni. If korang nak dapatkan 10% diskaun when booking via Booking.com bole klik kat link ni. https://booking.com/s/5fd38d60

Malam ke 5 kami kat Bursa. Kami book hotel Torun thru Expedia. Paling mahal antara semua 3 hotel yg kite booked kat Turki. Hotel ni dekat je ngan Ulu Camii. Senang je nak p. Mula2 p tu kami silap lorong. Pastu ade one local yg jalan kaki ngan kami smpai depan 🏨. Hotel ni xbest langsung. Worse than hotel Balo. Bgtau kat online ade breakfast, tp xde pun.

Mase nak check-in, Alhamdulillah kite dah print booking confirmation tu. Dah la paid RM227.++ already. Staff hotel tu sepatah haram xtau English. Kitorg ni cube la memahamkn die kite dah book, paid thru Expedia. He made a call then dgr la die ade sebut Expedia. Then baru ni bg key kat kami. Bilik quadruple 4katil. Tapi sempit. Nak duk mkn pun celah katil. Botol shampu pun recycled. Bilik X sound proof ok. Bole dgr blk sebelah. Hmmm. Esoknye 8.30a.m kami dah check-out.

So untuk hotel selama 6 mlm kami di Turki, kami belanje kan sebanyak lebih kurg RM1120. Semua byr guna CC.


No comments:

Post a Comment