Wednesday 29 August 2018

Persediaan ke Turki 2018-1

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Syukur Alhamdulillah, kami sekeluarga telah selamat pulang selepas berkelana di Turki selama 7 hari, 6 malam. Kami pergi ke Turki via Singapore Airlines yg best sangat2. Sambut Kurban Bayrami kat Turki tahun ni.

Impian hati nak melancong ke Korea Selatan, tp demi memenuhi hajat suami yg nak sgt ke Negara Ottoman, kite bg can la. lain tahun kt g Korea Selatan plk.

Banyak persediaan yang kite buat sebelum ke Turki. Sebabnye kite pergi sendiri 6 beranak, tanpa tour pakej and tourist guide. Ye la, anak 4 org semuanye, 10, 8, 6 n 10mths. Kalau guna pakej, kurang2 pun kena ada RM24k all in. So nak berjalan sambil berjimat , walaupun tak jimat sgt, kena la plan lebih kurang.


Antara persediaan yang kite buat:

First, book flight tickets.

Kite search flight guna skyscanner.com.my. Kite jenis yg tak suke nak transit byk2 tempat. Sebab seriau la time flight take off & landing tu. So kite pun cari la flight yg direct to Istanbul. Sebab rumah kami to PIA walking distance je, so kite cari flight from Penang. Alhamdulillah ade Singapore Airlines, yg best, direct to Istanbul, harga pun berpatutan. Kite booking through Budgetair.com. Booking awal jugak (bulan Januari), lebih kurg 7bulan sebelum pergi berangkat.. Hahaha. Nak cari tiket murah la sgt. Xtau la murah ke tak. untuk 5 org + 1 infant RM117++. Pastu rase ehh, nape la lama sgt nk p ni.. org lain dah pegi merata2, kite ni duk tak sabar2 menanti mase nak p.



Yang kedua, bila dah selamat booking flight, baru kite plan itinerary, nak kemana kite ni..

Turki ni negara yang besar berkali ganda daripada Malaysia. Cuti kite ade seminggu je. Mmg tak dpt nak cover banyak tempat ni. About few weeks to go, kite pun decide nak g Edirne and Bursa je selain Istanbul. Edirne ni terletak di utara Istanbul. Kita banyak baca blog2 traveller.

Edirne ni tempat yang pelancong Malaysia tak p. Terbaca kat blog tulisan blogger Indonesia. Ade gak TA Indonesia yg bw pelancong depa dtg sini. Backpackers Msia maybe ade yg dtg sini. banyak sgt bace blog smpai xingat dah bc kat mn.


No comments:

Post a Comment