Thursday 30 August 2018

Simpan baggage di Marmaray Sirkeci Istasyonu

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Pertama sampai Istanbul, kami nak ke stesen Sirkeci dulu, sebab nak simpan beg dalam locker.

Tak sesuai la kan nak jalan2 angkut beg2 ni. Hotel hari pertama kami di sini bole check-in after 2 p.m. Kite malas nk request early check-in. Lagipun awal lagi. Kami plan arini nak ke Topkapı Palace.

Jadi kami ikut je arrow nak ke stesen Metro dalam airport tu gak. Senang je. Naik tren sampai stesen Zeytinburnu, pastu tukar T1 sampai stesen Sirkeci. 


Kite dapat tau pasal locker kat sini melalui tripadvisor.com. Bila sampai situ, ade la dalam 30 locker yg ade 3 different sizes. yg paling kecik xpasti berape casnye, yg sedang TL10, n yg biggest TL15. Instruction semua dlm bhs turki. Kite try tanye staff kat situ camne nak guna.. xdapek nye nak nolong. cm ayam n itik bercakap.

Xlama tu, ade la sepasang tourist dtg nk simpan luggage depa kat situ, Lid pun p tanye. Depa tunjuk cara2nye pastu kami pun try. Depa bgtau kalau lebih 12jam, nanti locker tu terbuka sdiri. Pastu kena bayar denda. Kite pun xpasti sebab kite simpan xsampai 12jam pun. Kite guna loker yg sedang2 aje sbb xbyk sgt barang.

Tiket loker kite



No comments:

Post a Comment