Wednesday 29 August 2018

Persediaan ke Turki 2018-2

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Ok, kite sambung dari Persediaan ke Turki 2018-1

Mase kite booking flight di budgetair.com, kite bayar guna kad visa debit sbb nak jimat. Nak byr pakai credit card pun limit tak lepas. Lagipun nanti byk sgt cas die. So kite pun guna la kad visa debit Public Bank. Siap p PB sbb nk minta depa naikkan transfer amount tu. Kalau ikut depa, maximum sekali transfer amount 10k je.   Dua kali kite try nk buat payment xlepas2. Kt terpaksa key in detail kat budgetair.com tu byk kali. Dah la 6 nama. Kite rase dah key in betul2 all the details, dah pasti betul dah. Once kite click nak bayar, dah berjaya byr, print e-ticket huhu.. Nama baby kite INCOMPLETE 😓




Hare betul la..contact budgetair terus. Tapi depa pun xbole buat pape sbb itinerary lambat lg kn.. 
7 bulan lg. kite pun xtau la pasal pe keluar SY je. Nama baby kite Syed Abdullah Khairul Azzam. Alhamdulillah Sir name xde silap.


Persediaan yang ketiga, kite tukar duit Lira.

Bila kite tanye2 org, ade org kate tukar Euro la, USD la, Lira la..ehh.. mana 1 ni. Last2 kite tukar Lira je. 2 kali kite tukar. yang pertama sehari before PRU 2018. Kite ingat kot2 la PRU tu ade kesan pape kat tukaran duit Malaysia.haha. Takde kesan pun. mase ni kt dpt TL1=RM0.998.

Pastu lg sekali kt tukar masa kt tgk kat online TL1=RM0.86. Tapi bila p money changer kite dpt TL1=RM0.93. kite ade baca kat blog ariffshah.com, die ade bgtau money changer akan cas kite about 11-12% bila tukar Lira. awat la kt ni xpeka benda2 ni. kan dah rugi. If kt tukar Euro, depa cas kite 1-2% je. kite tukar 3k Lira je. selebihnye pkai kad atm n kredit kad.


Persediaan yang ke 4, ambik Travel Insurance.

Yang ni kite rase wajib ambik, sbb kite travel sendirian berhad. Ini ikhtiar kite. Tawakkal 'ala ALLah. xde la pulak rase takut nak p. bukan ckp besar. Alhamdulillah Turki bg kite negara yg  selamat untuk dikunjungi. Kite ambik Etiqa Travel Insurance through online, ade diskaun sikit. ade gak la compare2 coverage n fee die dgn few TI yg lain. At last, untuk family kecik kami ni, kena byr RM163 je. Kalau walk in ke Etiqa rasenye xde diskaun kot. Online lg sng kan..hehe

Terlupe pula yang tak kurang pentingnye ni, passport.

Passport 5 beranak semua dah ready..tinggal baby Abdullah je time booking tiket tu belum ade passport lg. Jadi mase baby Abdullah dah cukup 7mths, leher pun dah tegak dah, kami bawa p Imegresen  buat  passport..siap hari yg sama, RM100 je utk validity 5thn. Sebagai warganegara Msia, bila kite nak masuk Turki, kt xperlu kan visa..senang kan..prepare passport je n make sure passport kite tu tarikh expired nye lebih 6mths sblm p travel. Kang tak lepas pulak nk boarding.. 😅


No comments:

Post a Comment