Wednesday 29 August 2018

Betulkan nama kat tiket flight Spore Airlines

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

Mase booking flight ke Turki aritu, ade kesilapan  kat my infant's name. Nama panjang, keluar kat booking 'SY' aje. Tak tau la di mana silapnye. Mustahil sgt kite nak key in nama anak kite salah kan.. Mase siap booking tu, depa note kat website tu kalau ade kesilapan ke perubahan ke boleh contact depa immediately within 48jam. Tapi bila kite notify depa, depa tak response properly plk. 2 kali kite request for change kat website Budgetair.. Mula2 tu kite email, depa balas kate airline policy tak boleh tukar nama.. Ewah..ewah..Cheq bukan nak tukar nama ok! Name anak cheq ni salah eja..Tak lengkap!

Haaiiihh, risau la kan..xkan nk tinggal baby. Kemudian, berkali2 juga kite email Budgetair. Depa tak respon sgt sbb tarikh flight lambat lagi. Ade yang depa balas pun, depa bgtau kena beli tiket baru je. 


Kite booking flight 17 Januari 2018, nak p bulan Ogos.. Pastu dalam bulan Mei tu, kite pun email Singapore Airlines, bgtau pasal benda ni. SA balas, suruh scan passport baby, email ke Budgetair, nanti Budgetair yang akan deal kan ngan SA. Kite pun forward kan email SA tu, attach sekali copy of baby's passport ke Budgetair. Tapi depa tak balas pun email tu.

Bulan Julai kite isi lagi request form pasal nak betulkan nama tu, depa reply (17 Julai 2018) bgatau, ade airline yang tak bg tukar, ade airline yang bagi tukar tapi with certain charges. (Ok, whatever la, janji bole betulkan nama anak cheq.) Pastu, depa kate name correction issues will be handled based on travel date. Dalam mase 2 minggu before travel, depa akan bgtau procedure nye..

Haaa.. bgtau cmni dari awal kan senang.. Ini tidak, kite email pun x balas, pastu bila balas, suruh kite beli tiket baru plk..

7 Ogos 2018, kite dpt call dari Budgetair. Depa suruh beli new ticket for my infant. Suruh beli sendiri ngan SA tau. Aritu email cakap lain, ni call plk cakap lain.

Huishhh..xkan kena beli baru kot.. ticket infant baru rm470. Lagipun, tiket infant tak boleh beli asing, mesti attach ngan adult. 


Lagi pun, kite sangat pasti, bukan salah kite pun. Kite bukan tukar nama orang lain, tiket tu namanye tak lengkap k. Sir name and DOB semua betul.

Kalau kesilapan tu kat ticket adult yg harga dkt rm2k tu kna beli baru, mmg hare  ni.. kite dah la first time book thru agent, first time jugak nk fly ngan SA. Kite try cari kat blog2 lain pun tak jumpe cara.

Budgetair ni macam tak pernah come across this issue je..geram betul kite ni. Then, ade kawan kite suggest kite try FB Message ngan Spore Airlines.
Thanx Nani šŸ¤—

8 Ogos 2018, dekat FB Message, SA bagitau nk betulkan tu kena byr USD50 je. Xperlu beli ticket baru pun. But since kite book thru 3rd party, depa la (Budgetair) yg kena buat kan untuk kite. Kite pun email balik Budgetair, quote kan ape yg SA bgtau tu, siap marah depa lagi pasaipa suruh cheq beli tiket baru..Tapi marah dalam email ni, kite je berapi2 mase taip..Bukan depa terkesan sgt pun.. 

Immediately hari tu jugak Budgetair settle kan pasal nama baby tu. Hmmm..kna byr lagi USD50=RM215. Lepas buat online payment, hari tu jugak dapat e-ticket yg baru, with the corrected name. Satu pengajaran k. Tapi bukan salah kite... Alhamdulillah settle satu hal.

From my experience, bila kita booking dengan agent, harga yang depa offer slightly cheaper than the airlines itself. If everything goes  smoothly tu memang Alhamdulillah rezeki la tu. Semua ni pengalaman yang mematangkan InsyaAllah. 

No comments:

Post a Comment