Thursday 30 August 2018

Pengalaman terbang dengan Singapore Airlines -1

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.h.

Ini ialah pengalaman pertama kami ke Turki dan pertama kali juga naik Singapore Airlines. Dengan Singapore Airlines, passenger can start online check in within 48hours before fly. Untuk husband n anak 3 org settle dah. Kite sendiri tak bole nk buat online in. 

Last nye kite check in kat kaunter je. depa print kn boarding pass semua tu, no extra charge. Kaunter check in buka 2jam before departure. Proses yg teramat la senang.


Alhamdulillah. Luggage check in plk 30kg sorg. Huhu.. nak bawa  ape la kan byk2 tu. Kami bawa 1 luggage yg kategori medium kecik jugak la tp mmg kena check in dan 1 backpack.. ngan backpack pun kena check in.. Dah la backpack kami tu xde kunci zipnye. Stroller baby Abdullah kami lipat jd hand carry. Actually stroller boleh je tinggalkan kat pintu flight tu, nanti diorang akan masukkan kat bawah, update je diorang, kite bawa stroller.

From Penang to Spore kami naik Silk Air, member of SA. Berlepas jam 9:20pm smpai Changi Airport 10:20pm. Sat je tak terasa pun. Smooth je perjalanan. Xtau la kenape mase nak take off hati sayu je..Rase semua ni dengan izin Allah jua..dah la baru nak reda penularan HFMD. Allah je yg tau dlm diam sentiasa berdoa agar anak2 sihat, x terkena jangkitan tu.


Flight Singapore 🇸🇬 - Turkey 🇹🇷 jam 1:45am. Banyak mase lg ni. Jalan dr Terminal 1 nak ke terminal 2 kena naik tren. Pastu sampai terminal 2 terus Jalan ke Gate A21. Pastu baru teringat nak Solat Isyak, cari surau plk. Tanye staff SA, rupe2 nye nak ke gate A21 tu pun ade tren. Punye la jauh kami berjalan. Ok dah tau dah.

Perjalanan yg menyeronokkan. Flight on time. Friendly flight attendants 👩‍✈️ 👨‍✈️. In flight meals pun sedap.. xyah nak preorder ke hape.. semua dah include dalam tiket. First time kan..Jadi batak sikit. Sebelum ni 2016 p umrah ngan pakej, naik Sri Lankan Airlines. But TA yg arrange semuanye so xtau pape. 2017 pergi Surabaya naik Airasia semua kena extra cas , nk kna beli seat, order meals. Hat SA ni tinggal duk diam2, depa serve kite. Pengalaman..



Tq Budgetair sbb reserve seat yg sesuai sgt untuk kami yg bawa 👶 . Xyah pening2 nak atur seat mane. Mmg puas hati. Seat kami sebelah kanan, depan sekali. Depan kami ialah bussiness class. Flight 10hours siap ade pillow, blanket, socks🧦 and toothbrush lg..

Baby Abdullah sleeps in bassinet.

No comments:

Post a Comment