Thursday 30 August 2018

Beli Istanbulkart

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h.

First nak naik train, tram, bus kat Istanbul, kite kena beli Istanbulkart. If p Bursa, kena beli Bursakart plk. Kami ni tercangak2 la nak beli Istanbulkart kat mesin tu. Tanye staff situ die pun xtau speaking.

Ade 2,3 psg tourist yg nak beli Istanbulkart mcm kami. Last2 Lid(suami kite) p usha tourist org putih yg sedang cube menekan2 mesin tu. Mesin pun bhs Turki. Pastu kite pun try, masuk TL10. Pastu tekan2. Keluar la kad nye. Ade la sorg staff duk perhati kami buat. Pastu nak topup, kite bagi TL100.

Die bagitau kite, "no change, no change". Maybe TL100 tu byk kot kite topup trus. Kite kate "ok".

Die pun buat utk kite. So dlm kad kite ade TL104 ke TL106 sebab tolak harga kad. Kad ni bole share seberape ramai pun up to 10 sy rasa. No need to buy sorang satu.

Mase nak scan kad, staff tu scan 2 kali je.. Makna nye kami 2 adults je yg kna bayar tambang. Anak2 semua xyah bayar. Jimat sgt kan. Sekali cas naik train TL 2.60 je xkire distance.Tapi kite xpasti pulak kalau naik tram cas berapa, naik bus cas berapa plk. Sebab xtgk masa scan tu potong berapa..Yang pasti tambang train, tram n bas depa tu sgt2 la murah..Mase kami p stesen train M1 Aksaray, ade toilet kat situ, bila nak masuk kena scan Istanbulkart. Jangan memain..he

Ada stesyen yg suruh scan 3kali. Ikut staff kat stesen tu la. Tp mostly kami kena scan 2 kali je. Kite ade topup lg TL10 selepas beberape hari. So kat Istanbulkart je kite abis TL120. Banyak kali kami naik turun train, tram, bas. Xde la kite study sgt pun route train n tram diorg. Ade gak tersasar. Haha..

Sampai last sebelum balik, kite check baki Istanbulkart kite tinggal TL10.28. Kad ni xde expired date. Bila2 dtg Istanbul lagi bole guna lagi.


Perkhidmatan public transport Turki sgt2 la efficient.  Masa kami p ni nak Raya Haji, bila sembang2 ngan local, kami dapat tau rupe-rupenye di Turki 9hari public holiday. Kat Msia kite cuti 1 hari je Raya Haji. Bila depa public holiday, public transport pun half price, diskaun 50%. Tourist pun dapat diskaun. No need passport pun utk beli Istanbulkart. Mmg best la Turki!

No comments:

Post a Comment