Thursday 30 August 2018

Beli simcard Turki, Turkcell or Turk Telekom?

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.h. 


Mungkin ade banyak lg internet provider kat Turki, kite je yang xtau. Tapi roaming mmg bukan pilihan. Muktamad. Ade kawan yg p travel obersea, amik pakej Celcom. Maxis pun ade pakej depa. 

Tapi kt xambik pun. Kite nak cerite pengalaman kite beli data Internet kat Istanbul je. Ada orang kate Turkcell has better coverage. Ade plk kate Turk Telekom lebih murah. I'm not sure, mana2 yang boleh masuk kat fon, jadi la.


Slps keluar dari stesen Sirkeci, kite nak cari simcard Turki. Ade kawan bgtau bole guna simcard Turki, daftar guna nombor fon kite. Jalan keluar sikit dr stesen tu kite jumpe kedai Turkcell. Kite ade bace kat blog Ariffshah die ade bgtau pasal Turkcell kat airport. Tapi kite xjmpe plk kaunter jual simcard kat airport.huhu

19 Ogos 2018
Kedai pertama kite p, adik tu tanye kite ade Turki simcard x? of course la xde. Die kate ari ni Ahad  tak bole beli sebab system offline. Oh no! Die suruh kami dtg esok. Day2 kami nk g Edirne. Harga 8G TL120 valid 1 month, bole guna serata Turki. Tapi xbole beli. 

Kami p pulak kedai selang 2,3 buah dr kedai pertama. Harga up sikit TL125. Pun sama, xbole beli sbb system offline, xbole register. 

Akhirnye dah petang kul 6, slps turun dari bas nak ke hotel kami yg pertama, Hotel Balo, ade kedai Turkcell juga, kite try beli. Die ni mahal lg. 8G TL130, 4G TL100. Hmmm.. Pasal kite nak guna internet sgt2, n die pun xkate offline ke hape, kite pun beli yg 4G punye. Die try register ke hape kite pun xtau..Lama gak menunggu dekat setgh jam. Slps die try 2,3 simcard, at last die bg kat kite simcard Turk Telekom..huhu..betul ke ni..? Gune nombor Turki tau.hmmm.. Wassap masuk jugak. Macam bole gune je.. Pastu kite try google map, xbole guna plk. Kite tanye die balik, die kate ok.ok. Sebab wassap ade masuk. Bayar la TL100. Tapi haram, sampai ke esok nye xbole guna pun google map tu. Cam x betul sgt. Kami try p kedai Turkcell yg lain kat Istiklal Street tu pun xmembantu. depa kate offline.

Sampailah Day2 kat Edirne dekat area Ali Pasha Bazaar dah nak maghrib dah time tu, baru kami jumpe kedai Turk Telekom, staff tu tolong setkan semula, baru la kami dapat guna Internet. Tu pun kena bayar lagi TL30. So utk data Internet kite abis TL130. Ok la bole guna sampai balik. Cume kite rase kedai tempat kite beli simcard tu menipu kite la. Lebih kurang 2 hari kami survive di Turki tanpa internet. Kami redah je, tanye2 org..Bole la juga..hahaha.


Pasni simpan je simcard tu. Next time bila kite repeat Turki lagi, InsyaAllah bole guna lg simcard tu.


No comments:

Post a Comment