Saturday 16 February 2019

Solat Jumaat di Masjidil Haram

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Khamis, 14 Februari 2019
Hari ini kami tidak berziarah ke mana2. Penuhi masa di Masjidil Haram sahaja. Tengahari lepas zohor, kami naik escalator ke roof top. Tengok umat manusia yang sedang bertawaf keliling Kaabah. Dengan gelagat orang yang berebut2 nak kucup hajarul Aswad. MasyaAllah berhimpit-himpit. Ade jemaah yang sampai naik atas kepala orang. Semoga suatu mase kami pun dapat kucup hajarul Aswad. Amiiinn..


Kemudian kami  ke Felda D Saji untuk lunch. Kali ni ambik nasi, sotong n sup ayam SR20 n teh ais SR5, pastu ade tax plk SR1. Lepas makan kami ronda2 jap, pastu masuk balik untuk solat Asar. Kena masuk cepat, karang laluan ke dataran Kaabah tutup, xdapat nak turun bawah. Solat kat bawah senang sebab ade tempat wuduk. Kite masuk ikut pintu 83,84 terus je sampai ke dataran Kaabah.

Lepas Asar, kami balik hotel. Kemudian Maghrib p pulak, kali ni xsempat nak turun bawah. Kena solat kat tingkat 1. Baby Abdullah tidur mase ni. Kite letak die atas carpet. Kite pilih port tepi sekali supaya xputus sof. Masa tengah solat die terjaga pulak, menangis menonggeng. Alhamdulillah die tak gi jalan mana2. Menonggeng la die tepi kite sampai sudah. Sib baik die tak nangis kuat2.. Pernah ade jemaah negara lain yang bawa anak, kite tengok dah bergerak banyak kali mase solat sebab nak kawal anak. Entah la kat depa. Mungkin mazhab depa boleh kot camtu. Tapi kite tak nafikan, boleh solat dengan mendukung anak. Kena tau caranya la.

Lepas solat, kami ronda mataf tingkat 2 sementara nak tunggu Isyak. Dapat la tengok tempat saie level 2. Lapang n nampak jauh sbb tempatnya luas. Sebab tu kami suka saie tingkat bawah sekali. Hehehe. Sebenarnya sama je ye jaraknye, tapi kat tingkat bawah tu ramai la jemaah.
Bukit Safa dari tingkat 2
Kami pusing separuh mataf je, pastu kami terserempak ngan ustaz Radhi. Petugas Masjidil Haram berbahasa Melayu. Orang Kemboja. Bekas pelajar Darul Quran Jakim. Sekarang belajar di Jamiah Umul Qura'. Boleh la tanye ape2 kemusykilan ngan depa ni. Kaunter pertanyaan bergerak.

Masa antara Maghrib n Isyak yang singkat menyebabkan laluan ke dataran Kaabah terus ditutup. Kalau dapat guard yang baik hati, die akan lepaskan juga jemaah yg berihram bersama mahram mereka turun ke dataran. Jemaah lelaki yg berpakaian biasa, die tak benarkan turun bawah. Kalau jemaah yg berada di bawah, nak keluar die bagi. Kadang2 time dah betul2 imam nak angkat takbir, die buka laluan tu, berderu2 jemaah turun. Kite mase ni, selit2 ngan jemaah perempuan yang lain dapat la solat Isyak kat bawah. Alhamdulillah.

Akikah di Mekah
Selepas Isyak, kami ke MM Tower untuk mengambil nasi kari kambing akikah kat bilik hotel jemaah kami yang buat akikah untuk cucunye. Sedap kari kambing nye. Penyediaan akikah di sini dalam SR750 untuk seekor kambing. Boleh tanye mutawif. 

Jumaat, 15 Februari 2019
Solat Jumaat di Masjidil Haram
Kami sampai masjid jam 11:40a.m. Laluan ke bawah dah tutup. (Hari Jumaat disarankan pergi masuk masjid awal sikit kerana penduduk Mekah dan sekitar ramai yang datang sebab depa cuti Jumaat, so quite crowded berbanding hari lain). Kali ni kite jaga baby Abdullah. Solat kat tingkat 1 yang ruangan nye terkandang, jadi baby Abdullah xdapat nak bjalan2 jauh sangat. Hahaha. Jemaah negara lain yang duk sebelah kite, suruh kite tulis nombor fon pakai pen kat tangan baby Abdullah sebab die suke berjalan. Kite cume perhatikan je die. Macam2 org bagi die, coklat, gula2.. 

Alhamdulillah, cuma di Mekah n Madinah, kite jemaah perempuan Malaysia dapat solat Jumaat.  Tempat or negara lain kite tak pasti. Khutbah imam dalam Bahasa Arab, x faham xpe. Jangan bercakap n jangan menyuruh orang lain berhenti bercakap. Xboleh tau. Main fon pun tak boleh tau.

Kalau boleh dan mampu, jangan lah lepaskan peluang solat Jumaat di Mekah or Madinah ni ye. Namun, harus diingat bahawa solat Jumaat tidak wajib bagi perempuan, meskipun tidak wajib, namun dibolehkan. Bahkan sah solat Jumaat yang didirikan dan tidak perlu diulangi solat Zohor. Adapun jika perempuan solat Jumaat di masjidil haram itu harus kerana ade ruang yang cukup untuk solat. Kalau di tempat kite di Malaysia ni memang keseluruhan kawasan dalam masjid hingga melimpah luah sampai keluar pun x cukup untuk jemaah lelaki solat Jumaat. 

Even solat fardu pun rajin2 la bersolat di masjidil Haram yang berganda 100,000 kali ganda pahala, di Masjid Nabawi 1000 kali ganda. Rugi la jika solat di hotel. 

Setengah jam sebelum masuk waktu zohor, ade azan pertama. Kite confius jap, ade jemaah solat slps azan pertama tu..Solat ape ek? Semasa solat Jumaat, kite biarkn je Baby Abdullah berjalan2 kat belakang sof sbb ade anak jemaah lain juga yg main kat situ. Ade orang kate kite tawakal lillahi Taala, biarkan anak cmtu. InsyaAllah, ade malaikat jaga die. 

Selepas solat, kami balik makan nasi di hotel. Kemudian terus siap2 lagi nak ke masjid semula. Alhamdulillah, dapat solat Asar di kawasan bawah dekat dataran Kaabah, port biase kami. Kite x bawa fon ke masjid sepanjang tempoh umrah ni. Kalau online pun, kite guna WiFi hotel je. Lid je yang ambil pakej Mobily supaya senang nak update ngan group kami. Mase umrah 2016, kami dua2 x subscribe ape2 data internet pun. Cuma Lid je guna WiFi hotel. Jadinye kena berjanji la nak tunggu di mana2 lepas solat. 

Lepas Asar, kami buat tawaf sunat, baby Abdullah tidur sepanjang kami bertawaf. Alhamdulillah, senang sikit. Sambil berdoa masa tawaf, kite terfikir, di petang Jumaat lain yang biase, kite tengah drive balik keje. Hari ni kite di sini, depan Kaabah sedang tawaf. Sedih ooo..Lagi 3 hari nak balik dah. 

Sebelum tawaf, lid dah siap2 tukar pampers die. Kena pandai-pandai cari port nak tukar pampers baby. Biase nye kami tukar dekat area bawah/blkg tangga. Baby dah berjalan ni, senang sikit nak tukarkan pampers. Kite penah tengok jemaah lain tukarkan pampers baby die kat tempat wuduk tu, kena marah ngan janitor. Padahal ibu tu baringkan baby die atas pelapik baby tu, guna wipe, bukan pi cucuh kat paip tempat wuduk tu. Haaiihhh..ko expect die nak tukar kat mana.. kalau die tukar atas karpet tempat Solat tu lagi xpatut kan.. 
Usai tawaf, kami solat Maghrib n Isyak. Lid dapat peluang solat di dataran Kaabah. Kite cari port biase kite. Jauh gak nak jalan dari lampu hijau nak patah balik belakang Hijir Ismail. Alhamdulillah baby Abdullah tak meragam.  

Kite boleh solat dengan aman. Ade anak lelaki Pakistan tolong jaga Abdullah mase kite solat.  Mak die duk sebelah kite. Bila abis Maghrib, lid nak ambik Abdullah, die tak bagi, die peluk Abdullah, die  ingat orang nak bawa lari baby Abdullah. Hahaha. Bila mak die kate kat die, baru die bagi lid ambik Abdullah. Lid kate rezeki kite, ade orang tengokkan Abdullah mase solat. Agaknye Abdullah pun dah start rindu kat abang2 die. Lepas Isyak baru kami balik. 

AlBaik Jabal Omar
Malam ni kami terjumpa Albaik Restaurant kat Jabal Omar. Hahaha. Kami saja je naik atas Souk Alkhalil tu, xtau pulak sini rupenye Albaik. Kat tingkat 4 ye. Apelah yang sedap sangat kat Albaik ni. Meghemut orang beratur nak beli. Kedai sebelah2 xramai pun. Tengok la orang beratur cam hape je. Kite ingatkan depa jual ayam goreng cam KFC. Kat atas ni KFC pun ade tau. Alhamdulillah, kami rase dah Albaik. At least, kami dah tau..kat Albaik Jabal Omar, hanye jual nugget ayam, nugget ikan and kebab. Kat Albaik Madinah ade jual ayam goreng. Tapi kami tak pi la yg kat Madinah, jauh nak menapak tu kat belakang Baqi' sana. Dah la ramai orang..




No comments:

Post a Comment