Thursday 9 April 2020

Baby No 5

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Entry ni sebagai ingatan, kenangan  supaya kite tak lupe.. Sbb kite ni mudah lupa.. 

Oleh kerana penularan virus COVID-19,  PM dah umumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dr 18 Mac - 31 Mac, and then bersambung sehingga 14 April, kite pun kena work from home(WFH) je, this WFH mmg for me suatu rahmat jugak la.. Ngan tgh sarat (38 weeks), tunggu mase nak bsalin je ni, dah xlarat rasenye nak drive pergi n balik kerja.

Setakat pregnant kali ni, penah dapat MC sekali je.. Tu pun mase mula2 bukak buku pink. Doc kate pregnancy bukan penyakit, so kite kan p checkup je, bukan nye mendapatkan treatment.. Huhuhu.. Doc kate lain kali kena ambik cuti, sbb die xkan bg MC.. Emmmm.. 😔

Alhamdulillah.. Segala puji dan syukur ke hadrat Allah S.W.T. Dengan limpah kurnia dan rahmat-Nya, kite dah selamat melahirkan anak ke 5.. Oopss.. 5 seriously.. Baby Abdullah dah jadi abang.. 

Tanggal 29 Mac 2020, Hospital Pulau Pinang, jam 7:27 pagi, lahirlah anakanda kami yang ke 5. Baby boy. 3.1kg. Alhamdulillah sempurna, kelahiran cukup bulan. 39weeks n 6 days' baby. Hehe.. Due 30 Mac.. Die keluar awal sehari je.. Doc kate ni baby covid, sebab die lahir musim COVID-19.. Dengan PKP yang sedang berlangsung, nak ke hospital pun jalan lengang je.. Alhamdulillah, semua urusan dipermudah oleh Allah. Kul 10 malam start contraction, kul 1 pagi hanta anak2 yang lain ke rumah mertua, warded jam 3pagi, kul 7 setgh pagi bsalin, jam 6 ptg dah discharged. 

Oleh kerana ini kelahiran ke5, n bukaan 3-4cm mase daftar di PAC, doc tempat kn kite kat Wad bersalin ACC yang ade econ tu. Bertuah rase bersalin kali ni.. Semua cukup mudah, walaupun nak meneran tu susah sikit.. Hehe. Mungkin berkat minum air zamzam sblm bsalin tu, pastu kite ade lah baca ayat pertama Surah Al-Fath mase tgh sakit2 tu n mungkin juga berkat bacaan Quran oleh lid sementara menunggu kelahiran.

Kite ni jenis trauma waktu bsalin.. Bersalin tu memang nak kate sakit sangat lah kan.. Ade org kate tak rase sakit pun.. Huhu.. Ade org sakit cam nak berak je.. Rezeki saye, memang sakit sgt lah bsalin ni.. Banyak dosa agaknye. Ade org cabaran nye waktu mengandung ngan alahan yang teruk dan sebagainye.. Alhamdulillah alahan saye xteruk. Sikit2 je. Ade juga orang yang tak tahan waktu bpantang, ngan anak sawan tangis ke hape.. Alhamdulillah anak2 saye semua jenis tidur ikut time n tak berjaga malam. 

Kite bpantang di rumah sendiri. Lid ambik cuti 10hari je. Tp since die kerja shift 3 hari kerja, 3 hari cuti, total die bercuti nak jage kite pantang tu lebih kurang 30 hari. Starting 19 Mac die dah cuti. Excited ke hape nak jaga isteri n baby dalam pantang..? Hahaha.. 10 hari lebih awal lid cuti.. Berbetulan plk dgn PKP, walaupun kite belum bsalin lg mase tu, nak suruh lid batalkan cuti n p keje pun, x gamak plk. At least, lid boleh jage anak2 yang tgh cuti sekolah ni, di kala kite melayan tendangan baby dalam perut ni. 

Misi rajin pula buat lawatan ke rumah, bersalin kali ni. Selalu tak pun.. Maybe sbb PKP, tak ramai patient kat klinik kot. Hari ke 3, 4, 5, 6 dan 8 bawa baby g klinik cek kuning. Klinik pun lengang je.. 

Hari ke 7,  4 April 2020 dah sempurna di cukur kepala.. Siape cukur? Ummi die la yang cukurkan. Nama dah ade, cuma xboleh nak buat surat beranak lagi sbb JPN tutup. Kite renew roadtax kereta pun via Myeg. Surat akuan bsalin pun scan guna fon je then upload dlm sistem hr2u utk mohon cuti bsalin. 

Hari ke 10, 7 April 2020 baru jatuh tali pusat.. Tu pun cm belum sempurna kering nye.. Lambat kering pulak.. Biasenye abg2 n kakak, paling lama pun seminggu dah jatuh tali pusat.. 

Hari ni  9 April 2020, hari ke 12..sat je dah 12 hari.. Since sekarang PKP, nak panggil tukang urut mai rumah pun xboleh lagi..Semoga Allah angkat segera virus COVID-19 ni dari dunia ni, semoga kite  semua dapat kembali menjalani kehidupan seperti sediakala.. Amin. Amin.


No comments:

Post a Comment