Friday 24 January 2020

Visa Umrah Vs Visa Pelancong Arab Saudi

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kite just nak share setakat pengetahuan kite yg terhad ni.. Bagi bakal jemaah umrah (tak kisah la yang belum pernah pergi, yang dah pernah pergi, yang dah biasa pergi) mungkin ada yang dah tahu, dan ada yang baru tahu, sekarang Arab Saudi dah keluarkan tourist visa seiring dengan umrah visa. Kalau sebelum ini, nak g umrah kena apply umrah visa melalui TA, sekarang dengan tourist visa pun kite bole g umrah. Plus tourist visa ni bole apply thru online dan cheaper than umrah visa. Umrah visa masih perlu apply thru TA. Tapi selepas beberapa bulan tourist visa ni digunapakai, umrah visa masih tetap lebih relevan ye utk jemaah umrah. Banyak kelebihan menggunakan umrah visa berbanding tourist visa walaupun casnya mahal sikit. Mulai Januari 2020 ni, ada cas tambahan insurans perubatan sebanyak SR189 dikenakan ke atas visa umrah. Lagi la mahal kn. Tapi yg baiknye dengan coverage insurans ni , bakal jemaah boleh la berlapang dada semasa mengerjakan umrah dan ziarah di Mekah n Madinah. Insurans SR189 ni merangkumi:


1) Pampasan maksimum SR 500 untuk kelewatan flight di Arab Saudi
2) Pampasan maksimum SR 5000 untuk pembatalan flight di Arab Saudi
3) Jumlah maksimum SR 10000 untuk membawa pulang jenazah ke negara asal dari Arab Saudi
4) Pampasan maksimum SR 100,000 untuk kematian akibat kemalangan di Arab Saudi
5) Jumlah maksimum SR 100,000 untuk rawatan kecemasan dan hospital di Arab Saudi
6) Pampasan untuk kemalangan besar akan dilindungi sehingga SR 380 juta

Kalau dah ade insurans ni rasenye cukup lah kan, xyah ambik lg travel insurans.. ke nak ambik gak? Terpulang la kat poket masing2. 

Jadi saya sarankan kepada bakal jemaah yg akan mengerjakan umrah diy mahupun mengikuti pakej umrah yg ditawarkan oleh TA untuk memohon umrah visa melalui TA. Bagi jemaah yg bakal pergi dengan pakej TA, sila pastikan TA guna visa umrah, bukan tourist visa. Takut2 pakej yg kita bayar tu cukup mahal, tapi sebenarnya kita pergi dengan tourist visa sebab TA nak untung lebih. Nanti apa2 jadi kat sana TA taknak bertanggungjawab. Sekarang pun ade TA yg guna tourist visa.

Dengar kata sekarang harga umrah visa RM910, tourist visa pula dalam RM500(ikut currency exchange). Biasenye tujuan kite p umrah diy or travel mana2 pun secara diy is nak jimat part2 mana yg boleh jimat kn..Kalau rase kite n org yg g umrah diy ngan kite tu x perlukan rawatan di hospital yg akan menelan duit byk, ok je kalau ambik tourist visa. Tapi kalau kite bw ahli keluarga yg perlukan rawatan contohnye kena buat dialisis ke, better p ngan umrah visa. Masuk hospital ade coverage. Tourist visa pun ade medical insurance included. Tapi kite xpasti plk ape yang dicover dlm insurans tu. Yang setakat kite tau, kalau berlaku kematian, yg pergi ngan tourist visa ni kena urus sendiri urusan bawa balik jenazah ke hape. 

Keperluan untuk apply visa umrah masih sama. Boleh bace di Persediaan Umrah DIY kami Februari 2019. Visa umrah perlu ada mahram, valid 30 hari, single entry.

Kalau tourist visa tu boleh apply online, siap dlm masa 24 jam, tak perlu mahram, valid 90 hari, multiple entries, maklumat penerbangan n penginapan tak perlu disertakan. Tourist visa membolehkan jemaah wanita yg berumur 45tahun ke bawah p umrah tanpa mahram. Yang nk p ngan tourist visa ni sangat disarankan untuk ambik travel insurance contohnye Etiqa 360, pastu plus ngan Medic pilgrim. Medic pilgrim ni cas nye below RM100. Tapi kite bukan agent ye.. Just bg tau info je.

Yang terbaru is Al-khairi Care. Actually, Medic pilgrim dan Al-khairi Care ni basically sama je concept nye. Al-Khairi Care cover out-patient treatment tanpa bayaran sehingga SR1.7k dan rawatan ward sehingga SR12k. Ini tidak termasuk rawatan cancer, dialisis & komplikasi kehamilan.

Tourist visa ni juga pilihan bg yg transit lama (lebih 12 jam) di Jeddah, so that bole ambik transport kat airport Jeddah then perform umrah (miqat Qarnul manazil) before meneruskan perjalanan ke destinasi lain. Selain tu, bagi yang transit lebih 12jam, boleh juga guna 'visa on arrival' untuk buat umrah.

Kat sini, yg nmpak kelebihan umrah visa ni part medical insurance coverage tu kan..tapi kite ambik la pendapat ulamak muktabar, bila nak bermusafir sebaiknye dengan mahram. Korang boleh la rujuk ngan para ustaz masing2. 

Info penting: Saya bukan TA dan bukan juga agen insurans ye..😉


No comments:

Post a Comment