Friday 21 February 2020

Untuk muslimat: Doa lambat datang haid.

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hahaha.. Tajuk pun.. Tak tau la nak buh tajuk ape yang sesuai. Sekadar perkongsian, semoga menjadi ilmu yang bermanfaat.. Setahun yang lalu, mase nak g umrah 2019, mase membuat perancangan nak g umrah tu, tak tercongak lagi tarikh2 datang bulan ni. Dah beli tiket, baru terfikir, kire punye kire, kite find out that tarikh period tu should be around tarikh kite sepatutnye berada di Mekah. Kami plan mase tu 9hb Februari masuk Mekah hingga tarikh pulang 18hb Februari 2019.


Kite ni datang period regularly every month, cycle dlm 28hari. Jadinye bila kire2 patutnye dlm tgh bulan Februari tu datang period. Maybe 13 or 14 Februari. Pikir2 macam mane nak buat ni. Actually this is not a big deal pun. Wanita yang menunaikan umrah boleh/perlu niat bersyarat.


Lafaz niat umrah bersyarat:
Sahaja aku mengerjakan umrah dan berihram aku dengannya kerana Allah Taala, dan sekiranya aku terhalang maka halallah aku dengannya.

Maksud terhalang di sini ialah 'haid'.
Untuk makluman, niat umrah bersyarat ni dalam 3 keadaan:
1) Mase nak berniat umrah tu, berada dalam keadaan suci, belum datang haid lagi, tapi kite jangka akan datang haid, jadi sebaik2 nye kite niat umrah bersyarat. Sekiranye dalam perjalanan nak umrah tu kite datang haid, tak sempat nak buat tawaf umrah maka terlepas lah kite daripada 13 larangan ihram tu. Syarat tawaf antaranya ialah suci daripada hadas besar dan hadas kecil. Nanti kalau dah habis period, dah mandi hadas, boleh la kite keluar ke tempat miqat yg berdekatan seperti Tana'im atau pun Ja'ranah untuk niat umrah yang baru.

2) Mase nak berniat umrah tu, sedang haid. Apabila kite sampai di miqat, kite dalam keadaan haid, masih wajib berniat umrah ye. Kalau tak niat umrah di miqat, kena bayar dam ye. Maka niat umrah bersyarat. Apabila kite dah tibe di Mekah, haid kite habis, boleh la mandi hadas, kemudian ke Masjidilharam dan terus lah buat tawaf umrah, saie dan bertahallul.

3) Mase nak berniat umrah tu, sedang haid, sama situasi dengan nombor 2 kat atas, kite niat umrah bersyarat. Apabila masuk Mekah, haid kite tak berhenti2 sampai la tarikh penerbangan kite nak balik Malaysia, maka terlepas lah kite daripada larangan ihram tersebut tanpa perlu bayar dam.

Yang tak bolehnye ialah mula2 niat umrah biasa saje: "Sahaja aku mengerjakan umrah dan berihram aku dengannya kerana Allah Taala."
Tetibe dah sampai Mekah, datang period, die tambah pulak, "sekirenye haidku berterusan hingga tarikh pulang, maka halallah aku." Tak boleh tau. berdosa, kena bayar dam.

Doa lambat datang haid 

Berbalik kepada topik kite ye. Kite fikir, nak g menunaikan umrah di Mekah, kite perlu mengeluarkan kos yang banyak. Jadinye, kite harap dapatlah menyempurnakan ibadah umrah sebaiknya.

Ok, ok, sebelum nak kate boleh makan pil tahan haid tu, ok itu memang diharuskan. Tapi at that time, baby Abdullah baru setahun 4 bulan, and kite masih breast feeding budak tecik tu. Jadi, makan pil tahan haid tu of course not an option for me. Kang terganggu pulak hormon saye, kurang pulak penghasilan susu badan dan sebagainye, so pil tahan haid is a total no.

Jadi kite pun berusaha la bersungguh-sungguh menggoogle blogs, kot2 ade terjumpe doa2 yang boleh diamalkan untuk lambatkan period ni.. Type kat Google pun " Doa lambat datang haid". Hahaha. susah gak tau nak jumpe. Mase kursus umrah, ustajah tak cerita pun pasal doa2 ni. Biasa dalam kursus umrah, depa sembang pasal masalah keputihan wanita, bab darah haid, bersuci semua tu lah. Biasenye orang perempuan yang nak p umrah dinasihatkan consult ngan doc la pasal pil tahan haid ni. Korang boleh baca panduannye di sini: Pil tangguh haid

Setelah sekian hari menggoogle, kite jumpe la doa yang boleh diamalkan:

1. Ayat 44 Surah Hud:

Maksudnya: Dan difirmankan, "Wahai bumi! telanlah airmu dan wahai langit (hujan!) berhentilah." Dan air pun disurutkan, dan perintah pun diselesaikan dan kapal itu pun berlabuh di atas gunung Judi, dan katakanlah, 'Binasalah orang-orang yang zalim."

2. Ayat 38 Surah Yasin:

Maksudnya: Dan matahari berjalan di tempat peredarannya. Demikianlah ketetapan (Allah) Yang Maha perkasa, maha mengetahui.

Jadi, kite pun amalkanlah baca setiap kali lepas solat fardu dan berdoa semoga Allah lambatkan period kite.

Pengalaman Saye.

Aturan Allah tu sgt cantik. Kite berdoa minta Allah lambatkan period. Tapi period datang lebih awal. Hari Ahad 3 Februari fly to KL from Penang, usai zohor, dah ade tanda2 datang haid. Jadinye sepanjang berada di Madinah, saye uzur. Sehingga bertolak ke miqat Bir Ali pada 9 Februari pun, saye masih belum boleh solat. Jadinye kite hanye dapat berniat ihram bersyarat di Bir Ali, tidak dapat solat sunat ihram. Kite berada dalam ihram selama lebih kurang 32 jam, selepas Isyak 10 Februari dah mandi hadas besar, baru kite dapat menunaikan umrah pertama.

Alhamdulillah seterusnya dapat menyempurnakan ibadah umrah dan melakukan ibadah yang lain di Masjidilharam hingga tarikh pulang 18 Februari 2019. 

SubhanAllah, a few months selepas pulang dari Umrah, period saye slightly lari dari tarikh biase, seterusnye back to the normal cycle.

2 comments:

  1. Salam, macam mana nak contact puan, saya ada benda urgent nak tanya. Harap puan boleh respond.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Email sy farahayati@yahoo.com. Tq Pn Hawani.

      Delete