Thursday 13 August 2020

Staycation @ Penang 2020

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hai pembaca blog saye..hehe.. Since saye dah tepu sangat ngan Covid-19 situation ni, ngan dah tak boleh g travel jauh2 ni, meh ler kite staycation@Penang aje.. hahahaha.. Actually, tak pernah seriously terfikir nak check in hotel mane2 pun dalam Penang ni.. ye la kannn..Kami kan Penangites.. Dari rumah sampai tanjung pun 30minit je lebih kurang.. watpe la nak buang duit p tidoq hotel.. Hahaha..


Tapi bila kesian sgt dah kat anak2 yg asyik terperuk dalam rumah, nak balik kampung mase raye haji pun tak bole sbb ade hal yang tak dapat dielakkan. Lagipun every Saturday, 2 of my kids ade class @ Dinamic Kids.. Jadi, kite pun merancang la staycation 1 malam @ Hotel Sentral Seaview Penang @ Beachfront.. Huhu.. Planning yg last minute sgt.. kalau plan awal2 susah nak jadi.. Survey hotel yg mur-mur je ..yg penting, ade outdoor pool.. Kesian anak2, dah lama tak dapat mandi kolam..

Actually tak la mur sgt.. RM360 kat Agoda.. kat Booking.com lagi mahal, sampai RM462 bilik yang sama. 🤦

Ahad, 2 Ogos 2020

Kami gerak dari rumah dalam kul 12 tengahari gitu, singgah kedai nasi kandar Mat Rapi kat Pulau Tikus, tapau nasi kandaq.. Tu diaaa..meghumun..punye la ramai customer.. Of course la kalau cuti2 ni, orang luar ramai mai makan nasi kandar.. 

Kemudian, kami terus pecut p Masjid Terapung Tanjung Bungah utk solat Zohor. Lid n abg Ammar je yang masuk solat. Kami yg lain tunggu dlm kereta. Lepas tu, kami segera la menuju ke hotel utk check in..

Check in start kui 2.. Tapi sbb bilik kami belum ready lagi, terpaksa la kami tunggu kat lobi lebih kurang sejam gitu. Biasa la kalau musim cuti ni, ramai org.. Ramai gak tunggu turn nak check-in macam kami ni. Baby Fahri dah tak bole tahan dah, merengek nak tido. Hangat la lobi depa, bukan ade aircon pun..harap angin laut sepoi2 bahasa je.. Aircon takat kat registration counter je.. Terpacak la saye dpn kaunter tu sbb nak berdiri bawah Aircon, mendodoikan si kecik. 

Dapat je key card, terus kami serbu lif, naik bilik.. Uwaaaaa..bilik saye book ni family suit. Ok la utk keluarga kami 7 beranak..  Bilik kami seaview.. boleh nampak kolam kat bawah. Anak2 pun dah excited nak mandi kolam.. Ape2 pun kite bersantap la dulu.. Nasi kandaq duk menanti nih.. Mmg syok ler.. Licin .. 


Pastu bebudak n bapak budak pun turun p mandi kolam.. Saye tak join pun.. Layan lena ngan budak kecik sorang nih.. Syok gak la.. rase ringan sikit kepala otak ni. Pastu ambik angin petang, dari balkoni bilik hotel kami. Tengok laut Selat Melaka yang terbentang luas. SubhanAllah. Bunyi ombak kuat tau.

Lid cerita, mase mandi laut petang tadi, terserempak ngan mat salleh 1 family.. depa rileks je mandi laut ngan ombak kuat tu.. Mat salleh tu kate ombak sini small wave je..kat tempat depa ombak lagi besar dari ni..

Lepas depa mandi kolam, ngan mandi laut sekali, mestila lapaq balik budak2 ni kan.. Sib baik saye ade tapau baki mee goreng pagi tadi.. Kat tepi hotel ni ade restoren, tapi non halal. Depan hotel pun ade gak, cm kedai tomyam. Tapi tak pasti kesucian nye kan.. Jadi malam tu lid pun keluar la p beli makan. Dekat2 situ banyak kedai tak buka, maybe sebab hari Ahad. Lastly, lid p beli lagi sekali nasi kandar Mat Rapi. Berkandaq2 la lemak kami ni.. Tunggu punya lama. Kul 10.30 malam baru lid sampai hotel. Anak2 pun dah nak tido, keletihan mandi kolam.. Tapi licin gak nasi kandar..

Tips: korang order je makan guna Food Panda.. lagi cepat sampai.. Kami ni tak terpikiaq lgsg.

Pepagi esoknye, kami turun breakfast. Kanak2 umur 4 tahun ke atas kena tambah bayar RM13 utk breakfast ye.. Breakfast die tak best k. Not up to my expectation. Pakej sekali ngan breakfast ni included ye.. Bukan saye add-in.. Better cari breakfast kat luar. 

Lepas breakfast, anak2 dah tak sabar nak terjun kolam sekali lagi. Bagi can lah kan.. Memang main purpose nye staycation ni nak bg anak2 mandi kolam.. Saye duk lepak kat kerusi restoren tempat breakfast tadi. Kolam mandi sebelah restoren je.. 

Pastu lebih kurg kul 11, anak2 ni kalau ikut depa, xmau naik lagi.. nak berendam je dalam kolam tu lama2.. Kami siap2 dan check out. Masa tunggu lid p ambik kereta dpn hotel, mamu staf hotel ni sembang basa basi ngan saye.. die habaq, lepas ja PM kata bole rentas negeri hari tu, berderu orang mai check in hotel.. murah RM70-80.. Laa ya ka mamu?? Kan ade masuk berita kata 1000 booking hotel Langkawi dalam mase 1 jam aritu kan.. (Ni perception je).. Awat la kami tak terpikir nak booking hotel @ Batu Feringgi mase tu? 🤔 Ishh.. Kami risau Covid-19.. ngan anak2 kecik ni..depa bukan reti org suh jgn duk sentuh merata.. tak berani kami nak bw anak2 p jalan merata.. 

Pastu kami tak terus balik.. Hahaha.. Anak2 dah baik punye lentok kat seat belakang. Kami nak usha Family Mart yg baru je bukak kat Penang ni haa. Family Mart ni duk ade merata dah kat Selangor, KL, Negeri Sembilan, Melaka n Johor.. Kirenye ni duk ade baru nak mai buka kat kawasan Utara.

Tu diaaa..punye la ramai.. Ni satu2 nye yg terbaru buka kat dalam Penang Island. Kat Persiaran Karpal Singh.. 2 jam gak kami ambik masa kat sini..Ngan beratoq ja sejam lebih.. Pastu beli oden, makan tepi tu gak.  Tepi tu is tepi jalan..hahaha..yang anak2 makan aiskrim depa tu. Saye suke oden tu..hahahha..

Next time saye update lain plk.. Tq for reading my blog. See ya..

No comments:

Post a Comment