Saturday 23 April 2022

Cuti-cuti Langkawi 2021

بسم الله الرحمن الرحيم 
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
  السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pada November 2021 kami ke Langkawi, selepas daripada Langkawi travel bubble tu. Kali ni kami pergi naik kapal terbang. Alasan: malas nak drive ke jeti Kuala Kedah/Kuala Perlis n takut tak dapat tiket feri sebab ramai pelancong dah rindu nak bercuti ke Langkawi. 

Masa nak booking tiket flight tu, since kita dr Penang, pilihan yang affordable hanya AirAsia n Firefly. Kalau mmg pemburu tiket murah, bole lah dpt tiket murah AirAsia kot. Tapi rasenye AirAsia kalau flight from KL lg murah. My concern was flight departure n arrival time je..nak pilih yg paling berbaloi and sesuai ngan itinerary. Alhamdulillah, akhirnye kite book Firefly including travel insurance. Risau kalau flight cancel. Total cost is around RM1600.++ utk kami 7 beranak. Kite tak beli seat. Dah biase begitu. Jimat sikit duit.
12 November 2021-Hari departure.
Kul 10.30 kami dah berada di PIA, sampai sj terus cari kaunter check-in. Firstly, kena scan QR code TRACAPM-Borang pendaftaran penumpang. Kalau travel 1 family seorang je perlu isi all the details. Then, tunggu turn utk check-in luggage. Even though kite dah web check-in utk Lid n anak² 4 orang, kite dgn baby still kena check-in di kaunter sebab travel with infant. Kepada yg travel ngan anak², jangan lupa bawa mykids. Web check-in utk domestic flight biasanye seminggu sebelum fly sehingga 48 jam sebelum fly (kalau tak silap sy). Kena cek website airline selalu. Web check-in ni separate utk flight pergi and balik. Jadi kena buat 2 kali pada waktu dan tarikh yang berbeza. Contohnya, kami pergi Langkawi 12hb, balik Penang 14hb. Jadi web check-in utk Penang- Langkawi start 5hb, manakala untuk Langkawi-Penang start 7hb. Selepas web check-in, print la travel document tu sekali.

Kami check-in 2 luggage je, itu pun tak penuh..spare nk buh coklat nanti. Luggage dah include dlm harga tiket. 20kg. Kami bole je nak bawa 6 luggage. Sbb 6 seat kan. Tp bukannye nk memborong sgt. Saje bawa anak² naik flight. Kalau nak tambah luggage, boleh sj beli kat Langkawi nanti. 

Selepas check-in terus je masuk domestic departure hall menuju ke gate B7. Lama gak menunggunya. Sbb flight kul12..tu pun 12.30 baru boarding.

Since kt tak beli seat, jadi airline akan assign la seat mana² yg free mase web check-in tu. Alhamdulillah kami 7 beranak duk dekat sebelah² je. Kalau tak dapat sebelah pun, boleh je minta tukar ngan orang sebelah. Depa pun nk duduk ngan geng depa. Take off 12.50. Budak kecik sorg ni first time naik flight. Die buat perangai. In between tu die tertidur jugak walaupun sekejap.

Hari tu flight full, takde pun istilah penjarakkan fizikal. Risau juga, takut tangisan anak ni mengganggu penumpang lain. Alhamdulillah,  dapat kacang n mineral water. Berenti sekejap die nangis tu.

Tak sempat panas punggung, 1:20pm  touched down Langkawi. Alhamdulillah, selamat jejak Langkawi.

Turun flight, jauh sikit nk menapak ke Arrival Hall, disambut dengan hujan renyai-renyai. Lepas tu terus kami ambil luggage kat carousel and terus keluar airport, cari kereta sewa. Kali ni kite booking kereta Vios Rm200 3hari 2mlm. Mase budak tu bg kerete, die kate ade deposit kunci RM50. 

Untuk makluman, sebenarnye banyak je kaunter kereta sewa kat airport Langkawi tu. Kereta sewa serendah rm40 sehari pun boleh dapat di situ. Selalunye kami datang dengan feri, dah sampai jeti baru kami cari kereta. 

Kemudian, lid terus masukkan beg dalam bonet, n terus Google nearest kedai nasi campur. Paling dekat kedai nasi campur Kak Yan. About 6km from the airport. 

Kedai viral memang ramai orang la kan..lauk banyak jenis, tapi banyak gak yg dah habis sbb mase tu dah dekat kul2. Ade bubur kacang, buah²han potong. Ade air balang RM1. Ade juga air² lain. Kat sini nak ambik nasi, lauk, nak bayar semua kena beratur sebab ramai org. Meja pun penuh. Kalau tak nak tercekik, better bayar sebelum duduk makan. Ada pelanggan yang ambik gambar makanan dlm pinggan, then makan dulu. Masa nak bayar tu, tunjuk je gambar kat tokey. Pandai² la die kire. Cuma tokey susah nak agak banyak mn ambik lauk tu. Kalau die kire mahal, nasib la kan. Harga die standard tempat viral la.

Lepas makan kami terus ke Pekan Kuah, nak shopping. Aaahh tak sabar, tangan ketaq. Hahahahahha. Dah lama tak mai Langkawi sebab pandemic. First kami ke Rams Decor, survey² dulu. Rams ni ada juga jual barang kat online platform. Kemudian kami ke HIG. HIG ni banyak cawangan. Tapi mungkin sbb Covid-19, tinggal 2 cawangan je. Sementara kita masuk HIG yg opposite Wirasaga, Lid bawa anak² singgah toilet kat kompleks HIG yg ada hotel HIG tu. Menurut lid, situ nak masuk beli barang kena beratur panjang. Nak masuk tu, lid bgtau kat pak guard, nak g toilet je, baru tak kena beratur. Sib baik kite tak p situ. Kat HIG kite tengok² set teko ngan cawan Vantage. Aaiii la cheq kenan sungguh la. Tapi oleh kerana dah budget, kali ni mai nk beli barang tertentu je ngan risau gak nk hand carry byk2 barang fragile. Lastly, kami p kedai Wawasan Baru, beli noodle bowl RM42/pcs and coklat kinder bueno 2x8 RM26.90 kat situ. Alhamdulillah,  bila bgtau kat seller, kate kite naik flight, terus diorg masukkan dalam kotak n balut siap² mcm nak pos barang. 

Kemudian kami berpatah balik ke Rams utk beli set pisau Vantage n kuali vintage 30cm. Kuali Vantage 30cm yg kite nak beli ni ade cover sekali..mase ni kat Rams ade diskaun. Tengok² stok abis. Huhuhu.. Set pisau Vintage tu pun kat Rams je ade. Sempat la juga beli coklat Cadbury dalam balang tu kat Rams. Coklat Hershey kisses, Daim and Nutella spread semua xde stok. 

Lepas abis shopping, terus kami bergerak ke hotel di Pantai Cenang. Ni la first time kami stay kat Cenang. Plan nk g Island hopping, tp org kata kalau cuaca elok bolehla p. Kebetulan mase kami p hujan. Kat Penang panas litlit. Sampai Langkawi hujan. Jadi xde la island hopping nye. 

Hotel yang kami stay kali ni ialah Shell-out Cenang Resort, lebih berkonsepkan chalet. Ada shell-out restoren, outdoor pool and dobi layan diri. Best tempat ni tak crowded. Bersih, friendly staff, sewa pun affordable.


Malam tu kami makan di Selera Lubuk Buaya. Dekat je ngan Cenang, tp kena naik kereta la. Jalan kaki jauh jugak nk menapak tu. Puas hati makan situ, recommended. Sedap. Harga standard, tak mahal. Lepas makan kami kembali ke hotel. Rehat la malam ni, dah letih. 

13 November 2022-Hari kedua.
Pagi ni hujan renyai². Kami takde plan nk ke mana-mana sebab kul 10 pg kite ade online Türkçe class. Siap bw buku nota lg. Anak² dua org pun ade online English class 11.15-1.15. Lid keluar beli breakfast nasi lemak. Breakfast kat Cenang cm leceh sikit nk cari. Ade la kedai mamak roti canai. Tp standard harga Cenang la. Anak² kecik g mandi kolam ngan lid, in the drizzle, sementara kita n anak² yg besar ada kelas online. Walaupun tak berapa fokus to the class, sbb vacation mood on. Lepas abis kelas, kami pun join mandi kolam. 

Petang baru kami kluar cari makan kat Padang Mat Sirat. Plan nak makan moi sup sedap, dulu kami penah mkn kat situ. Sekarang dah tak jual. Kami makan bihun sup and nasi ayam. Sedap jugak. 

Lepas tu kami pulang semula ke hotel, selepas Maghrib kami keluar balik. Alhamdulillah malam tak hujan. Kami pun start jalan kaki cuci mata kat deretan kedai² yg always crowded kat jalan Pantai Cenang tu. Cari coklat. Pun xde stok coklat Hershey kisses n Daim. Harga cm lebih sikit la singgit dua dr Pekan Kuah. Beli juga la coklat sikit² buat tambah² berat luggage. Kami malas dah nak ke Pekan Kuah.

Lepas tu kami nampak ade bunga api kat pantai. Kami jalan² sampai la port orang lepak kat tepi pantai tu. Ade la kedai² makanan goreng². Siap ade konsert situ, ade artis menyanyi². Tapi tak glamour kot, sbb kite tak kenal. Hehehe. 

Kami sempat tengok pertunjukkan bunga api. Tak ambik seat pun..kena bayar meja tu kalau nk duduk rasenye..kami berdiri kat tepi je. Tak lepak lama pun tepi pantai.

14 November 2022-Hari terakhir.
Alhamdulillah, pagi ni tak hujan. Dapatlah anak² mandi laut Pantai Cenang. Kul8 pg dah start mandi. Best sebab hotel ngan pantai walking distance je. Bawak je towel masing². 

Kite cari sarapan kat deretan kedai tu je. Ade akak letak meja jual nasi lemak bungkus siap, kat depan restoren Ginger. Bole la kan drpd nk kena start kereta cari sarapan. Macam² gak die jual. 

Lepas mandi, anak² balik hotel makan sarapan, terus siap² kan barang nak balik dah. Sempat la jugak kite cuci baju mandi yg lencun tu, kat dobi sebelah hotel reception. Sebab nak kurangkan berat luggage. 

Dari hotel nak ke airport, mencabar juga. Guna Google map, tp taknak follow jalan yg biase. Konon² nk follow jalan shortcut. Ambik hang. Ntah mana hala jalan kampung, jalan yang takde kereta lalu tu Google map bagi. Berpeluh dingin la kami dalam kereta walaupun aircon buka full. Risau terlepas flight. 

Alhamdulillah. Kami sampai airport tepat pada masanya. Kami biasa la gini. Selalu kalau balik, sampai airport ngam², tu yg berpeluh dingin tu. Airport Turkiye gitu, Singapore pun sama, ni tambah statistik je ni. 

Dalam pada tu kita call suruh budak sewa kereta mai ambik kereta. Die kate tgh makan ngan kawan. Tak sempat datang la apa la. Die suruh kami park kereta dalam parking lot kat airport tu. Kunci letak bawah carpet katenye. Die tau kite nak kejar flight. Masalahnye, deposit kunci tak transfer pun, beriye2 minta no akaun, kate nak transfer. 

Sampai airport, kite tak parking dalam carpark mcm yg budak tu suruh. Kita parking luar je. Bila call bgtau kat budak tu, die still suruh kite parking dlm carpark, die kata situ nanti tayar kena clamp. Husband dah masuk dlm airport utk check-in luggage. Jadi kite tunggu² juga sampai budak tu sampai. Ingatkn kot kalau nak cepat tu die datang naik motor ke kawan die hantar. Ini tak. Last sekali kite call, sbb dah time nk check-in, kt nampak die jalan kaki je datang dr jauh. Bole imagine tak? Sampai² je terus die hulur RM50 yg pada mulanya tadi die kate nak transfer. Itu kan, maunye kalau kita dah tak boleh tunggu, pulak tu ikut ckp die parking kat  carpark, burn la nampaknya RM50 tu. Die minta kite bayar duit deposit kunci tu utk apa ye tujuannye? Ingat kita nak bawa lari kunci kereta ke? Nak buat apa ngan kunci tu? Lepas tu org nak pulang kereta, die kate die ade hal plk, suruh kite tinggal kereta kat carpark. Banyak cekadak. 

Takat kami p Langkawi, ni la first time org sewa kereta buat gini tau. Selalu kami ambik kereta kat jeti, bila kami sampai jeti, tuan kereta dah ready je situ. Kami pulang kunci terus kat tangan depa.
Apa la budak tu RM50 pun nk makan duit haram ke? Kalau seberapa ramai pelancong kat Langkawi sewa kereta kat depa kena benda macam ni, nakharam betul.

Alhamdulillah, dah selamat check-in, terus masuk departure hall.. flight delay gak setgh jam kot. Tapi depa tak inform pape pun. Bye² Langkawi, till the next time. Walaupun trip ni sekejap je n naik flight pun tak sampai sejam, still we gained new experience, new knowledge. Travel during the pandemic. Alhamdulillah. Perjalanan dipermudahkan oleh Allah. Tak sabar nak repeat lagi.











No comments:

Post a Comment