Sunday 3 March 2019

Hari-hari terakhir kami Di Mekah

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Sabtu, 16 Februari 2019
Hari ni kite dah start demam. Subuh di hotel je. Lid je g subuh di masjid. Lepas lid balik masjid, kul 8 lebih baru kami turun breakfast. Makan pun xlalu dah. Baby Abdullah pun tido xmau bangun. Kami bawa die g breakfast pun die tido je. Sebelum g masjid, lid siap2kan die. Kul 11 kami dah keluar ke masjid untuk iktikaf sambil tunggu waktu Zohor.  Lepas Zohor, kami g makan kat atas bangunan yang ade McDonald tu. Xtau ape namanye. Nak ke situ, kena naik escalator. Kami makan biryani ayam kat restoren Hiraa ( حراء) SR18. Xsedap langsung uolls. Tapi punye la ramai orang beratur beli kat situ.
Lepas tu kami masuk masjid balik. Kite memang xlarat la, duk demam. Baring je kat carpet masjid tu. Lid jaga baby Abdullah. Bangun solat, lepas solat, p tengok baby Abdullah duk main cengkerik sat. Pastu sambung lagi rehat n tidur. Sampai Isyak, balik hotel, singgah cukur rambut Abdullah. SR10.

Ahad, 17 Februari 2019
Hari ni kite masih lagi demam. Subuh di hotel je. Alhamdulillah, kite sorang je yang demam. Baby Abdullah ok je hari ni. Kite pun bole kemas beg sikit2. Esok dah nak berangkat pulang ke tanahair dah. Hari ni bawa bekal panadol sekali ke masjid. Semalam x bawa. Kami turun hotel 11 lebih, terkejut ngan bahagian shopping mall black out. Bila kami keluar, banyak jentera bomba kat depan hotel kami. Rupenye ade kebakaran. Ramai jemaah duk berhimpun nak tengok. Kami x tunggu lama sebab takut laluan ke dataran Kaabah tutup kalau kami lambat masuk. Kemudian, lid dapat update pasal kebakaran tu. Kebakaran tu start kat bahagian kitchen katenye. Bila tanye kat staff hotel, depa cakap xtau. Police know. Hmmm. Alhamdulillah, bahagian lain selamat. Kemudian tu, bila ade jemaah yang tanye kite duk hotel mana, senang nak kabor. " Kat hotel yang terbakar tu..."hehehe.

Lepas Zohor, kami ke Safwa tower nak makan biryani kambing yang sedap tu. Kite suruh lid beli size kecik je. Small SR10. Tu pun sebab kite ternampak orang meja sebelah makan size kecik. Mase lid beli, minta small, orang kedai xmau bagi mulanye..Kalau size biase SR15.

Kite demam ni dah tak lalu nak makan dah. Ingat nak suap baby Abdullah, die tido plk. Cam biase mesti ade teh ais D Saji. Pastu teringin nak rase jus avokado, ambik kau. Kelatnye tak ingat, rase pelik. Terpaksa gak la abiskan. Kenyang sampai malam minum jus avokado pure. SR10.

Kemudian kami iktikaf di masjid sampai habis Isyak. Kite cam semalaman, baring tidur je  sebab masih demam. Sempat gak badan berpeluh dalam suhu sejuk Mekah mase tu.

Lepas Asar, kite bersembang dengan jemaah dari Jakarta, Ibu Dewi yang datang dengan pakej seminggu sahaja. IDR 21,900,000. Lebih kurang, RM6k gak la. Naik Saudia direct Jakarta-Jeddah. Tukar SR pun dengan Pak ustaz. Datang bersama kakak, adik n kakak ipar. Ramah. Sempat die melayan baby Abdullah makan jajan yg diberi oleh sorg anak Arab. Baby Abdullah memang tengah lapar time ni, sebab mase lunch, die tidur tadi. Budak2 kat Masjidil Haram ni murah rezeki. Ade je yang murah hati bagi kek, roti, biskut, jajan, coklat, air kotak.. Abdullah bukan makan sangat pun semua tu. Last2 kami sedekah balik kat budak lain.
Hotel kami kat Jabal Omar

Lepas Isyak, kami jalan2 g beli aiskrim kat Ajyad and terus balik hotel menghabiskan Maggi yang kami bawa dari Malaysia. 

No comments:

Post a Comment