Thursday 6 June 2019

Balik raye Selangor n Travel Singapore DIY- some tips

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

6 June 2019
Hari ni hari raye ke2..Selamat hari raye buat pembaca blog saye. Hari ini kami sekeluarga berada di Singapore..saje2 jalan2 Raye sini. Semalam raye pertama di Selangor.
Trip Raye kali ni dengan AirAsia, Penang-KL-Singapore-Penang. Book flight lebih kurang 4 weeks before departure. Of course xmurah sgt kan.. Tapi sebab lid bole cuti seminggu Raye ni, jadi kami pun plan tergempar nak lajak ke Singapore. Mula2 ingat nk drive from Penang to Singapore, tapi bila mempertimbangkn pelbagai faktor, antaranye jarak, kos petrol, tol, traffic n kos2 lain, better kami naik flight je..Sebelum ni, kami pernah transit 3 jam shj di Changi Airport. If transit lebih 6 jam, bole join free city tour tau. Depa ade buka booth, start kul 9 pg kalau xsilap. So this is our first trip to Spore. Saje nak bawa anak2 jalan naik flight sambil tengok negara orang.


Travel insurance
Nak save budget, kite book flight shj, meal n seat xbeli, baggage 20kg je. Kite check in 1 luggage je. Tip pertama, beli travel insurance 2 minggu sebelum departure. Sebab, if less than dua minggu, insurance takkan cover pembatalan flight. huhu..Kite beli 10 days before.. Alhamdulillah flight on time, xde cancel/delay. Sebelum ni kite xperasan rule ni..biase beli awal..Kali ni cm bkire2 nk beli travel insurance ke xyah beli..lambat nau nak decide. Last2 kite beli yg paling murah, AXA Smart Traveller compared to Etiqa n Tune Protect. For me, travel insurance is a must. At least if something happened, ade la perlindungan, mana la tau kan..first time kite beli AXA. Before this penah beli Etiqa travel insurance (pergi Turki). Etiqa ni kalau beli online dapat diskaun 25% kalau xsilap kite. Tune protect pula kite add on mase Umrah DIY ritu.

Activate atm oversea withdrawal
Kite xsempat nak study sgt trip Singapore ni sbb last minute plan n mmg banyak kerje nak siapkan kat ofis before cuti raye. Kite cuma pastikan kite activate atm oversea withdrawal..xnk la pisang berbuah 2 kali. Hehehe..mase p Umrah bulan 2 ritu, kite lupe nak activate, jadi kite xbole nak withdraw duit dari akaun Maybank kite. Alhamdulillah kad atm cimb lid bole buat oversea withdrawal, n kite pun ade tukar duit kat money changer sebelum g Umrah tu. Kire mase tu xleh shopping sakan la kan.. Untuk makluman, cimb kad cume perlu di activate overseas withdrawal sekali je..pastu bila2 g oversea, bole je guna. Untuk kad Maybank, kite perlu activate overseas withdrawal setiap kali nak ke luar negara. Bole activate via Maybank2u. And perlu masukkn tarikh pergi n pulang dari overseas.

Kali ni kite xtukar langsung duit Singapore Dollar kat money changer. Sampai je Changi airport, kite terus cari atm untuk withdraw duit. Mase kami baru je arrive KLIA2 on Monday, kite ade compare beberape money changer kat situ. Kadar sebenar 1SID=RM3.05, n yg paling murah kite tgk 1 tempat at level 1 arrival, RM3.20. yang lain2 rm3.25. Kite tengok kat Changi airport lagi mahal depa jual. Tip yg ke2, kalau ade duit Singapore lebih2 nanti, tukar siap2 kat Mustafa money changer sebelah Mustafa Centre sebelum balik Malaysia k. Mahal gak depa beli balik. Berbaloi.

Hostel booking
Lepas book flight, baru kite book hotel. Untuk penginapan di Singapore, kite book bajet hostel je, bilik berlima. Cari yg murah2. Hotel kat Singapore mmg mahal..Trip Singapore kami selama 4 hari, 3 malam. Kite book Nnv hostel thru Booking.com for SD279 + 7% tax. Hostel ni cas 1st night of stay within 1 hour booking. Hostel ni provide washing machine for free tau. Ni la tarikan utamanye, bg kite la..baju boleh basuh, wat pe nak packing baju banyak2, kan..dah la time nak travel ni, packing baju la benda yang memerlukan high critical thinking..haha. punye la bajet baju takat cukup2 bole pakai utk seminggu trip Raye n Singapore ni. Sebab nk jimat kos check in luggage n senang nk bergerak.


No comments:

Post a Comment