Sunday 16 June 2019

Singapore Day 2-Masjid Sultan

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jumaat, 7 June 2019
Bangun pagi kami basuh baju kat hostel, sambil menunggu dobi siap, kite gosok baju Raye. Plan arini nak g beraye kat rumah Bonda Anie Din, penulis buku Diari Bonda. Raye tahun 2017 lalu, bonda datang beraye di rumah kami di Penang. Kite ni peminat bonda n novel tulisannye. Lepas siap menggosok, dobi pun siap, kena bawa baju lembab2 ni ke laundry utk keringkan ngan dryer. Kat hostel ade dryer tapi utk kegunaan pihak hostel sj. Kalau nk sidai baju kat hanger boleh je. Tapi skrg hujan renyai2, takut baju xkering. 


Kami Google laundry terdekat, jumpe dkt area kedai mamak yg kami g lunch semalam. Bestnye travel like local ni. Hahaha. Tak rushing.

Bagusnye kat laundry ni, utk dryer bole set sendiri nak berape minit. 1SD for 6 minutes. Kami byr 3SD for 18 minutes. Eh..eh.. ade orang keringkan selai seluar je kat sini. Kalau laundry kat Penang, biasenye utk dryer RM4 utk 24minit. Biasenye kami cuci baju kat rumah, pastu g laundry untuk keringkan guna dryer. Tu pun 2 kali wash, baru bawa g laundry, kalau 1 kali wash je, kami sidai je kat ampai. Rumah flat ni ampai pun limited space. 

Sementara tunggu siap, kami g beli breakfast utk anak2. Sempat pekena mee rebus n teh tarik pagi2. 
Salmon pun jual kat vending machine..kemain..
Kemudian balik hostel, bersiap n keluar nak ke rumah bonda yg terletak di Toa Payoh. Oleh kerana kami tersalah naik bas, turun naik bas, menapak plk, last2 kul 1:30 baru kami selamat sampai ke rumah bonda yg terletak di Lorong 8 Toa Payoh. Tak dapat lid nak g solat Jumaat. Sebab  kami duk atas bas lg waktu zohor 1.04 tghari dah masuk. Seronoknye ketemu bonda. Bonda baru keluar hospital sebab masalah jantung. Makan2 n sembang2..anak2 dapat duit Raye Singapore dollars. Suka la depa. Kite dapat koleksi novel la 😍. Budak2 bawa balik sebekas biskut Raye.

Dalam kul 3.30 kami beransur dari rumah bonda. Kami menaiki bas bernombor 238 ke Toa Payoh interchange. Pusat tukaran bas bersekali dgn mrt station Toa Payoh. Kami jumpe Maybank atm kat sini. Sj test withdraw, nak tengok Maybank cas berape utk overseas withdrawal.. hehe..lagi pun nk bayar duit hostel guna cash. Ngengade hostel nak cas additional 3% plk kalau nk byr pkai credit/debit card. Tp depa ok je ktorg byr kemudian sehingga sblum check out.

Selepas tu kami naik mrt ke City Hall, tukar tren utk ke Bugis, n walk a few steps to Masjid Sultan. Opposite to Masjid sultan is Singapore zamzam restoren yang jual murtabak besar. Masjid ni cantik tau..tak besar sangat.

Kami masuk solat, kemudian kami jalan2 sekitar masjid..ade kedai souvenir murah..jumpe Arab street. Jalan, jalan n jalan..kemudian masuk waktu Maghrib, kami masuk semula solat. Selepas azan je, xsampai 5 minit, bilal terus iqamah n solat Maghrib. Ruang solat perempuan aras 2 siap ade lif. Selesa. Telekung banyak. Tergantung bersih dan kemas. Kat sini, tourist non Muslim xbole masuk melawat ye. Bole tengok dari luar je. Kite tengok kat sini, ade jemaah wanita yg free hair masuk solat. Ok je kan.. ade yg rambut  karat. Ade org ambik fahaman, dosa buka aurat lain, dosa tak solat lain..semoga  kite semua diberi hidayah dan rahmat oleh Allah. Dalam masjid ade charging area, bole cas fon. Tgk ni, husnuzon. Tinggal je cas fon situ. Kalau kat tempat lain, kena kebas dah ni. 

Lepas solat, kami pun meninggalkan perkarangan masjid utk makan di restoren zamzam. Ramai orang. Kami order beriani ayam n murtabak daging. Rasenye biase je. Murtabak kat  Penang lagi sedap. Anak2 lapar. Makan nasi beriyani siap order nasi tambah lg.

Lepas makan, kami jalan ke bus stop. Our hostel is about 4 stops dr masjid Sultan. Dekat je kan..kul 9 kami sampai hostel.

Malam ni hostel senyap sikit. Cikgu depa kate siang td depa p jalan2 Sentosa Island. Tapi xmasuk mane2 sebab mahal. Memasing keletihan. Tu yg aman sket..hehe

No comments:

Post a Comment