Thursday 14 March 2019

Hotel yang kami inap di Madinah dan Mekah

بسم الله الرحمن الرحيم

Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad Wa'ala ali Muhammad.

Untuk makluman korang yang belum pernah sampai ke Madinah, hotel2 kat Madinah ni semua di sekeliling Masjid Nabawi n dekat2 je ngan masjid. But usually, kalau bg jemaah perempuan, biasenye TA akan cari hotel yg berdekatan pintu 15 hingga pintu 25. Dan yang paling dekat ngan tempat solat wanita, n jalan masuk untuk menuju ke Raudhah, ialah pintu 25. Rate hotel yang dekat ngan pintu 25 ni, kite rase agak mahal jugak la jika di bandingkan ngan rate hotel di area pintu 1 ke pintu 8/9.


Rove Hotel Madinah.
Hotel ni antara yang terdekat juga ngan  pintu 25. Hehe. Kite booked hotel ni thru Agoda for 6 nights (3-9 February 2019) tapi since kami sampai Madinah jam 8pagi 4 Feb, burn la 1 mlm. Agoda charged my credit card immediately after the booking. (Part yg ni kite memang paling tak suka).  Tapi sebab mase ni Agoda offer murah sikit compared to booking.com.

Kite nak book dari 4 hb pun xbole gak. Karang melangut pulak kami kat lobby sampai kul 4 ptg, sbb check in time start kul 4ptg. Hotel kat sana rasenye semua start check-in kul 4pm ke atas. Nak request early check-in pun x berani, takut takde bilik kosong. Baik kami book je dr  3hb. And kite dah inform hotel, yg kami sampai lambat. Dalam group Umrah kami ni, kami 3 beranak je duk Rove Hotel Madinah. Depa yg lain ade yg duk di Fayroz Shatta, Golden Tulib Al-zahabi, Al-Saha, Jewar Shaqifah, dll.

Bagi kami, hotel ni memang best. WiFi  laju all around the hotel. Room service pun bagus. Bilik sgt selesa. Tak on aircond pun, memang dah sejuk. Kami request room service 2hari sekali. Sbb xde ape yg nak dikemaskan sangat. Staff depa sampai ring our door sbb nak jugak2 refill amenities, drinking water or sabun. Boss marah katenye kalau x tick room service form. Nanti boss kate xbuat keje. Lif pun x crowded. Banyak baca review, kalau hotel lain tu lif nye tunggu lama.


Breakfast pun best, banyak pilihan. Staf kat sini friendly.  Selalu tegur baby Abdullah. Kalau baca review kat booking.com or Agoda, mmg majority kate best. Ikut budget masing2 la. Rove hotel Madinah memang prefer their guest booking thru third party, not directly to the hotel. Ya Allah, semoga bila kami dapat panggilan Haji, kami dapat hotel yg lebih baik atau sebaik Rove hotel Madinah.

One morning during breakfast, Lid sembang ngan jemaah lain yang datang ngan pakej. Actually diorg stay kat hotel sebelah2 Rove ni. But diorang xpuas hati ngan kondisi hotel tersebut, jadi diorg pun mai stay kat Rove. Diorg ni memang banyak duit kot. Agak2 TA bagi refund x kat diorg? Kami dulu mase datang ngan pakej, redha je hotel jauh, n tak ok sgt pun. Sbb sebenarnye, bila kite semua g umrah, kite akan habiskan banyak mase beriktikaf di masjid. Cume, kalau g ngan pakej, kalau nak balik hotel utk breakfast, lunch n dinner selepas subuh, zohor, n isyak, dapat plk hotel jauh, huhuhuhu je la.

Kami cancel hotel yg kami booked earlier which was Mawaddah Assafwa yang dekat dengan pintu 15, sebab we supposed to arrive around 4-5a.m but their reception counter closed at midnight. Jadi, camne kami nak check in. Kami try called hotel berkali2 prior before our departure n arrival to request late check in but not been answered.  Kite percaya ni semua hikmah Allah untuk kami dapat hotel yang lebih baik. Tq Booking.com. Sebab very responsive to our request. Tu yg bestnye Booking.com ni. If korang nak dapatkan 10% diskaun when booking via Booking.com bole klik kat link ni. https://booking.com/s/5fd38d60

Jabal Omar Hyatt Regency

Kami sampai di Mekah jam 10p.m. 9 Februari 2019. Bas terus hanta kami belakang hotel Hyatt Regency. Actually, Hyatt Regency ni sebaris ngan Hilton Suite (kiri) and Conrad (kanan) and terletak di belakang Dar At Tauhid Hotel. Seriously dekat sgt nak g masjid. Jalan kaki 5 minit je smpai dah pintu 73/74 Masjidil Haram.
Kite book Jabal Omar Hyatt Regency Hotel ni thru Booking.com including breakfast n no free cancellation. Kite dapat rate yg berbaloi gak la. Kami stayed sini 9 mlm (9 -18 February 2019). Ade buah2han dalam bilik setiap hari. Tapi kami banyak beriktikaf di masjid, so dapat refill buah sekali je. Takpe, rezeki Allah bagi macam2 cara. Hotel ni pun memang best, bilik sgt selesa. The receptionist offer kami Haram view for SR125 per night. Tapi kite xambik. Xpela. Bole g tenung Kaabah 'life' depan mata bila duk kat masjid kan...

Kite rase yang paling best kat sini ialah ade sound sistem dalam bilik hotel yang membolehkan kite dengar secara live suara imam solat fardu Di Masjidil Haram. Well kite masuk mekah, malam ke2 baru bole solat n melaksanakan Umrah pertama kan..(Jangan kecam plk ye, baca blog kite dari awal). Selain itu, room service setiap hari. Kite suke semua tentang hotel ni kecuali 1 je.. Pillow. Lembik la. Kite request tukar pillow, n they changed it for me. Tapi memang pillow die, pillow angin kot. Bila letak kepala je, terus flat. Emmm..redha je la.

Breakfast kat sini memang best. Lagi banyak pilihan. Macam2 ade. Tapi manusia ni ramai sgt yg xreti bersyukur. Rambang mata nak ambik semua pilihan yg ade, at last membazir , MasyaAllah, macam sedara setan. Ambik la setakat nak makan je. Tak cukup, bole tambah.  Kesian kami tengok makanan diambik tapi x disentuh langsung dalam pinggan. Kalau jemaah Indonesia tu siap tapau makanan dalam plastik. Kite mula2 sampai memang selera nak makan, tapi bila lagi 3,4 hari nak balik Malaysia, dah start demam, memang xlalu dah.

InsyaAllah, next time panjang umur bila Allah jemput lagi kami ke sini, kami nak stay lagi di sini. Kat sini x crowded. Lif banyak. Bilik selesa. Servis bagus. Makanan pun sedap. Room service staff memang baik2. Ade sorang Bangladeshi siap sembang2 ngan lid mase room service, bila tau kami dari Malaysia, terus die call his father yg keje contract KTM kat Sg Buloh. Bapa die kerja contract kat Msia gaji RM2k. Die keje hotel 3shift cuti Jumaat SR700 je. Tapi yang sikit tu InsyaAllah berkat. Tiap2 waktu solat bole jemaah di Masjidil Haram. Best kan..

Lagi satu nak bagitau, biasenye hotel2 kat Madinah & Mekah ni kalau di online tu bagitau check out 12p.m. Sama je ngan tempat lain kan.. tapi biasenye ramai jemaah check out after Zohor prayer. Kami request late check out, bole je..no extra charge..tp kalau lewat sampai kul 4 ptg, kena cas kot..


If korang nak dapatkan 10% diskaun when booking via Booking.com bole klik kat link ni. https://booking.com/s/5fd38d60

Kalau korang juga, pernah menginap di hotel yang sama, boleh la komen di bawah ye.


No comments:

Post a Comment