Saturday 30 March 2019

Ya Allah, jemput lah kami datang lagi..

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Isnin, 18 Februari 2019
Hari terakhir kami di bumi Umul Qura'. Lepas sarapan, kami ke kaunter receiptionist nak minta check out lepas Zohor. Alhamdulillah, boleh check out kul 2. Kemudian, kami ke Safwa tower nak shopping2 yang terakhir sebelum tawaf widak. Kite nak beli abaya untuk my girl sbb xbeli lagi. Kite dah survey2 hari2 sebelum ni. Kalau kat level ground floor tu, depa letak harga abaya budak SR35. Kite try tengok tingkat 1, oklah minta kurang dapat SR25. Dah beli, Lid pegang plastik abaya ni.


Bergaduh ngan penjual Arab
Pastu ingat nak beli sepasang abaya utk bg kat org. Tengah survey dalam kedai lain plk, mase tu ade jemaah Indonesia ni die minta abaya budak IDR 100,000 = SR25, pak Arab tu xbg. SR35 kholas, kate die. Kite tanye Mbak Indon tu brape? Die kate, minta 100,000 xbg. Pastu Indon tu bla, tak pasal2 Si Arab ni kate kite bgtau Indon tu kedai lain jual SR25. Bertekak gak la kite ngan si Arab kurang ajar. Cakap BM k. "Wallahi, bila sy bgtau die kedai lain jual SR25??. Mana saya tau kedai lain jual SR25?? Saya belum beli ape2 lagi, mana saye tau kedai lain jual murah??" Takut si Arab. Xterkata ape. Pandang ke lain. Ikut suka die je tuduh2 orang.

Depa  ni kalau ngan jemaah Malaysia, depa berkire sikit nak bg diskaun. Kalau jemaah Indonesia, depa kesian. Depa  kate Indonesia miskin. Yang kate ni Bangladeshi yg meniaga kat Ajyad. Kalau pak Arab Mekah ni, kite xtau la. Kite xjadi beli kat kedai die. Pastu, langsung xbeli pape dah. Sebab banyak kedai nak tutup pintu dah, nak g masjid padahal jam baru 10:30a.m. Ade 2 jam lagi sebelum Zohor.

Tawaf Wada' yang terakhir
Pastu kami terus masuk masjid, tahiyatul masjid, n get ready nak buat tawaf widak 6 pusingan. Alhamdulillah cepat je selesai di dataran Kaabah.  Baby Abdullah pun dah seronok je ikut kami angkat tangan mase sampai di penjuru Hajarul Aswad. Lid kendong Abdullah ngan baby carrier. Lepas solat Zohor, kami sambung 1 pusingan lagi.

Allah, sedihnye nak tinggalkan Kaabah. Sedihnye Allah shj yg tau. Ya Allah, terima lah amal kami yang sedikit ini. Jemput lah kami datang ke sini lagi, Ya Allah. Amin. Ya Rabbal'alamin.

Selesai berdoa cepat2 kami meninggalkan masjid utk ke hotel. Barang2 xabis kemas lagi. Sampai hotel, bergelut nak kemas beg. Kami x shopping sangat. Beg pun xberanak. Luggage masih 2. Hehehe. Pastu minta tolong staf hotel tarik beg ke tempat bas belakang MM Tower. Janjinye 2:30p.m.

Kite suggest kalau korang nak shopping, better shopping kat Madinah. Banyak pilihan, and macam2 ade. Well, jangan kecam. P umrah, bukan nak p shopping. Biasela kan, bila pergi mana2 nak beli ole2..

Bas sampai tak lama kemudian. Perjalanan diteruskan keluar dari tanah haram. Bas berhenti bagi peluang kat kami lunch @ Restaurant Al-Syumaisy. Nasi arab lagi. Tapi sedap tau. Kami suke la.

Selepas tu kami meneruskan perjalanan ke Jeddah. Kami singgah sebentar di Corniche Jeddah. Jam 4:30p.m. Walaupun matahari petang memancarkan sinarnye, Jeddah sejuk berangin waktu ni. Punye la sejuk. Area ni ade shopping mall. Kami solat Asar dan window shopping je. Ramai Indonesian di sini. Kedai pula banyak tutup sebentar sebab waktu solat. Kami minum Nescafé susu panas sebab nak tahan sejuk.


No comments:

Post a Comment