Monday 1 February 2021

Kota Bharu short trip

بسم الله الرحمن الرحيم 
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد 
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pada 25 - 27 September 2020, kami sekeluarga telah bermusafir ke Kelantan dan Terengganu. Tujuan pemusafiran ini adalah untuk melawat Madrasatul Quran Kubang Bujuk yang terletak di kampung bapa saye di Terengganu. Kami as parent bercadang nak hantar anak sulung ke sini menuntut ilmu selepas die habis darjah 6. Sekadar nak menunjukkan kepada anak ini, suasana di Madrasatul Quran Kubang Bujuk and beri pilihan untuk die sendiri memilih ke mana die hendak bersekolah selepas tahun 6. Kami tak memaksa cuma mengesyorkan mana yang baik untuk die.

This trip was unplanned. Hari Rabu baru terdetik nak ke Madrasatul Quran Kubang Bujuk, Khamis apply cuti untuk Jumaat, Alhamdulillah cuti lulus. Khamis baru cari2 n booking hotel. Susah juga sebenarnye nak dapat family room dengan harga yang berbaloi saat akhir ni. Tapi Alhamdulillah, semua berjalan lancar. 

25 September 2020

Jam 9.45 a.m kami bertolak dari rumah. Hari ini kami akan singgah menginap di Kota Bharu dahulu. 

On the way to Kota Bharu, melalui Jalan Baling - Gerik, kami berhenti untuk ke WC di Banjaran Titiwangsa. Kami makan bekal nasi goreng dan sandwich dalam kereta sahaja. Nak singgah makan di kedai pun takut. Covid-19 satu hal, nak control anak2 kecil ni pun satu hal juga. We take turns driving..lenguh tangan nk pangku baby sepanjang jalan.hehehe.
Menuju ke Kota Bharu, singgah sebentar di Rantau Panjang. Ewahh. First time datang sini. (Unplanned). Tetibe2 rase nk ikut jalan Rantau Panjang to Kota Bharu. 😊 

I wonder why kat sini mcm tak de covid-19 ek? Depa biase2 je, ada yg tak pakai mask pun. Kebetulan hari ni Jumaat, ada pasar malam kat sini. Best tau korang datang sini. Macam2 ada. Wajib repeat lagi pasni. Barang2 ada yg tak jumpa di Penang. Seriously best sgt. 

Kami beli few things, harga murah2 je sini. Pastu beli makanan ler..Lapar kot dah petang baru sampai sini. Cheq teringin benau nak rase somtam. Kerabu Maggi pun sedap..😋
Tunggu pintu sempadan bukak nanti ye..♥️

Kul 6 lbh kami sambung gerak ke Kota Bharu, tak jauh dah pun. Jalan jem siket, hari pun dah mendung. Terus check in hotel OYO Aqamar Raxxis Inn 1, murah je satu malam RM107. Booking thru Booking.com. Selesa dan bersih, ada 2 katil double n 1 katil single. Berbaloi la stay sini. Sebelah kiri kedai makan, best. Tak keluar pi tempat lain untuk dinner. Lagipun dah letih kn. Malam kami berehat je selepas makan.

26 September 2020

Pagi ni lepas check out, kami makan di kopitiam sebelah kanan hotel plk. Makan nasi air dingin. Idk why they call it nasi air dingin? nasi putih plus kuah ikan masak lemak . Ok la, boleh makan, suit my taste. Roti bakar ketik pun ade. (Betul ke cheq dgr die sebut ketik?😅) Some what like roti bakar + telur goyang kat Penang. hehe.. 

Kemudian kami meneruskan perjalanan ke Pasar Siti Khadijah. 5-10 minit je dari hotel. Nak cari parking tu tak la susah pun. Tapi sikap org2 ni, parking kerete tak betul2 masuk petak, abis tu org lain nk masuk parking lagu mn?

Ini kali kedua kami sampai ke sini. Dulu penah sampai ikut rombongan kenduri kawin kawan tempat kerja masa anak sulung kecik lg. Tu pun naik bas. Misi kite di sini is mencari sampin raye utk lid. Since raye 2019, anak2 lelaki dah pndai nk bgaya baju Melayu siap bersampin, lid jd insecure plk. Tetibe nk bersampin jugak. Kalau tidak tu, pkai baju Melayu ngan kain pelekat je pun xpe. Lama ye pencarian sampin raye lid ni. Hahahaha. Actually ade je iklan lalu lalang kat wall FB tu, yg jual sampin songket hat pengantin la pkai. Warna pastel katenye. RM99 pun ade. Biase la, cheq cerewet siket. Memang tak berkenan hat tu. 

Kami pusing2 sat kat ground floor, pastu naik atas tgkat 1, jumpe mainan plk. Ada sorg budak kecik ni, die bukan bole tengok mainan, satg die macam kena sampuk bila tak dapat. Hahahahaha.

Naik tingkat 2, aaiii rambang mata cheq. Macam-macam ada kn, tp fokus je cari ape yg nak dibeli tu.. xde la buang mase n duit kan. Lagipun tak biase pergi, tak tau nak beli ape sgt. Alhamdulillah, selepas pusing2 mencari sat, jumpe kedai jual sampin yang dikehendaki, sib baik mulut rajin bertanye, sebab barang x displayed. Hat gantung2 semua jenis sampin songket harga ratus2 tu.. Selepas belek2 cari warna yang berkenan di hati, tawar menawar, dapat la beli 2 sampin dewasa n 1 sampin anak. Tak mahal pun u olls. Memang i rekemen sgt kedai akak ni. 

Kemudian, kami beli key chains utk anak2, sedikit rempah ratus yg tak biase jumpe kat Penang and buah limau nak makan dlm kereta, jumpe peniaga tak berape mesra alam plk..hmmmm then terus gerak keluar.. 

Singgah plk makan kat kedai nasi ulam tcer yg viral tu. Sebenarnye, bole je jalan kaki ke sini dr Pasar Siti Khadijah. Please don't ever imagine that the nasi ulam there as nasi ulam in Penang k. Nasi ulam kat sini is nasi campur, lauk Kelantanese style. Ade singgang, budu gitu ler..Ade byk parking keliling kedai nasi ulam ni..cume nk ingatkan, jangan lupe byr parking ye.. satg kena saman plk.

If korg nk jalan2 sekitar sini pun ok gak, ade some tourist attractions around this place. Cume mase ni kami xmau drag lebih lama di Kota Bharu. Nak segera bertolak ke Kuala Terengganu.. Tengahari Jumaat jalan jem nak keluar dari bando Kota Bharu. Nak cari kedai jual ice cubes and garam kasar plk, nak simpan stok ebm baby Fahri dlm kotak polistrin. Selamat tinggal Kota Bharu.



No comments:

Post a Comment