Thursday 4 April 2019

Perjalanan pulang Jeddah-KL-Penang

 بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى ال محمد

Isnin, 18 Februari 2019
Jeddah Airport

Kami sampai di terminal Haji, Jeddah airport tepat jam 7mlm. Masih awal. Flight kami jam 1a.m. Ade mase 6 jam lagi nak menunggu. Kami buat slow2 je.


Mula2 g beli air zamzam. If jemaah yg pergi dengan pakej, air zamzam 5liter ni dah termasuk dlm harga pakej ye. Bilangan botol air zamzam yang boleh dibeli mengikut bilangan passport. Tapi kite penah dengar orang beli lebih, and lepas bawa balik. ntah la. kite xtau tip and trick nye. Sebotol air zamzam 5 liter SR7.50. Kami beli 3 botol. Lepas tu kami semua p timbang beg dekat tempat wrapping bag. Timbang free je. Wrap baru bayar. Kite x wrap pun bag. Ade yg beli wrapping plastic kat kedai SR2. Wrap sendiri je.

Pastu kami lepak kat sekitar terminal tu.  Solat jamak Qasar Maghrib + Isyak. Boarding pass pun xprint lagi. Tunggu depa panggil baru bole beratur untuk print boarding pass and check in luggage.

Lebih kurang jam 10.30p.m., depa panggil penumpang AirAsia utk print boarding pass n check in luggage. Group kami pun beratur n serahkan passport masing2. Mula2 org kat kaunter tu print kan boarding pass. Ade yg dah print check in online kat website tu. Kite xprint pe pun, sbb mase web check-in, depa bg tau print boarding pass kat airport. So bila sampai kaunter, cume perlu tunjuk booking number je. But since dalam group kami, hanya kami je yg fly-thru Jeddah-Penang, beg kami yg first check-in. Jemaah group kami yang lain semua turun KL je.

Air zamzam
Bila nak check-in air zamzam, tetibe die kate bole check-in 2 botoi ja.. Laa..awat plk?? Padahal mase kami beli tadi, die bagi kami beli ikut bilangan passport kami. Kami bertiga, jadi kami beli la 3 botoi. Tetibe yg di kaunter check-in ni kate, infant xkire. Die speaking pun lebih kurang je..So kite tanye die, kami dah beli 3 ni, kalau 2 lepas, yang 1 lagi xlepas cmne? Lid pun siap cakap kat die, kami beli according tu the number of passport, regardless infant. Die tu duk kate cabin baggage allowance 7kg je.. Aiikkk..ape plk air zamzam masuk cabin.. Jemaah belakang kami kate die nak duit la tew.. Tapi kami xbyr pape pun kat die.. Last2 die kate, kali ni ok, die bg lepas, lain kali xboleh dah. Huhuhu. Jemaah belakang kami kate, lain kali mana ade dah. Baby Abdullah dah besar dah.. Eh eh..mana la tau kot kami bawak baby no5 plk pasni kan...hehehe.

Kat sini depa tak timbang pun luggage. Terus je buh tagging and masuk. Selepas selesai semua check in luggage and air zamzam, kami pun beratur untuk cop passport and terus naik ke ruang menunggu. Jemaah scan body n cabin baggage  diasingkan kepada lelaki dan perempuan. Since jemaah wanita xramai, cepat la settle. Tapi jemaah lelaki punye la lama beratur nak check. Lid cerita, ade jemaah Indonesia yg sampai 6 kali scan badan berbunyi. Padahal die dah tanggalkan semua yang patut ditanggalkan. Rupe-rupenye yg buat bunyi tu ialah gigi palsunye. Bantai gelak semua orang kat situ.

Puas melangut kami. Suhu aircond makin sejuk kite rase. Baby Abdullah yg awalnye ligat betul berjalan ke sana ke mari, dah terlena di pangkuan kite. Jam dah nak dekat kul 1 pagi, flight yg baru sampai dan turun kan jemaah tu, nak ambil mase untuk dibersihkan, service n isi minyak semua tu. Jemaah masing2 dah gelisah, xsabar nak merehatkan badan. Kami seflight ngan jemaah Al-fajr travel.

Sabar, sabar..
Bila staff mai je suruh beratur, masing2 dah tak kire seat number berape yang dipanggil. Depa panggil yang berwheel chair. Yg x berwheel chair dah punye xsabar. X kire dah nak bg laluan ke hape. Masing2 nak terpa je. Yang marah2 pun ade. Padahal kan tadi siangnye baru berdoa di tanah haram. Kan ke kite semua ni baru je berdoa supaya mendapat Umrah mabrurah. Sabarlah sedikit ujian semacam ini. Depa ni dah xkire dah ngan kami yang kendong anak ni. Bukan kite minta depa kesian kat kite. Tapi cube la bertenang sikit..

Atas flight, memacam perangai jemaah nih.. Nak tukar seat la..nak duk sebelah pasangan la. Kite kesian kat penumpang yang beli hotseat depan kite. Terpaksa tukar ngan orang yang bawa baby 8bulan sbb kononnye die senang nak buh baby dalam bassinet. Padahal die tak beli hotseat pun. Haritu mase booking, kite tengok hotseat RM14+.  Kite rase  tertipu jugak la, mase booking tiket Jeddah-Penang, kite terpaksa pilih seat, terpaksa add vegetarian meal RM50 sorg, n wajib at least 20kg baggage allowance setiap sorang yang sebenarnya kite taknak pun.  Sistem depa yang paksa, depa claim pilih seat ngan meal tu dah included dalam tambang.  Kalau tak, cannot proceed to payment. Bila dah bayar, kite tengok detailed invoice, semua tu charged.

Jam 2a.m flight kami take off, kite start demam balik. Siap tempek kool fever kat dahi. Nak makan pun xlalu dah. Rugi beli meal. Dah la  tak kena langsung ngan tekak ni. Alhamdulillah, baby Abdullah tidur nyenyak sepanjang perjalanan.

Selasa, 19 Februari 2019.
Jam 3 ptg selamat landing di KLIA2.
Ambil air zamzam kat bahagian oversize baggage.
Tapi kami punye air zamzam n luggage direct ke Penang International airport. Hehehe. Saje usha2. 

Abang2 kecik yang suka layan baby Abdullah sepanjang dalam bas di Mekah.

Flight kami ke Penang esok paginye jam 5.05a.m. Jadi, kami transit jap kat Jalan Balam (rumah abah). Esok paginye 3:50a.m. kami dah sampai di KLIA2. Terus je masuk domestic departure. 4:25 dah boarding. 5:05 take off. 5:45 dah touched down Penang. Sambung lagi demam 3hari. Serius xlarat. Tapi Alhamdulillah kite sangat2 bersyukur, Allah mudahkan permusafiran kami. Semua nye berjalan lancar. 

No comments:

Post a Comment