Tuesday 23 April 2019

Jalan-jalan Sekitar Kota Surabaya

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jumaat 23 Mac 2017
Pagi ni kami bersarapan di hotel. Dalam jam 9, Wisnu, supir kami di Surabaya(yang pick up kami di airport kelmarin) dah tunggu di depan hotel, untuk bawa kami jalan2 Kota Surabaya. Kami ingat nak cari hotel lain. Kebetulan tak jauh dari hotel Sinar 1, ade sebuah hotel yg nmpk cm best je. Kami singgah utk tanye di reception. Alhamdulillah, ade family room, kite terus booking. Tapi not thru kaunter, thru Booking.com. The price had significant difference tau. The receptionist yg suggest book thru online. So settle la pasal tempat tidur malam nanti. Kami pun patah balik ke hotel Sinar 1 utk check out. 

Tempat lawatan kami yg pertama untuk hari ini ialah Masjid Akbar Surabaya. Besar masjid ni, namapun Masjid Akbar kan..
Wisnu bagi kami masa untuk tahiyatul masjid & dhuha. Tandasnye bersih. Tukang cuci tandas pun pakai jubah. Semasa kami sampai, baru sj ade majlis pernikahan diadakan dalam kawasan solat utama. Ade beberapa org jemaah wanita yg kite nampak solat & baca Qur'an. Tenang je suasana kat sini. Selesai solat kami melawat sekitar kawasan masjid. Ade banyak aktiviti yg diadakan di masjid ini. Siap ade kawasan untuk main futsal.


Panas lit-lit.
Wisnu bawa kami bergambar di tugu icon Kota Surabaya, ikan yu dan buaya. Kat sini, ade jurufoto yg sedia menanti tau. Segera siap fotonye. Depa snap banyak2. Korang boleh pilih yang mana suke. Kami beli satu je. Buat kenang2ngan. Murah je IDR10,000.

Kemudian kami menuju ke Kilang rokok House of Sampoerna. Masuk percuma. Kami ke kawasan pameran. Ade dua tingkat. Dari tingkat atas, kami dapat menyaksikan pekerja kilang sedang bertugas. Laju, macam robot. Seronok tengok. Tak ramai sangat pengunjung. Oklah. Senang nak parking. Kilang xbesar sangat. Masuk percuma. Tak boleh photo actually. 😀

Kakak Azzalea sign kat dalam Guest Book.

Kemudian kami ke Pusat Grosir Surabaya, PGS. Shopping time. Hehe. Parking kereta bertingkat, lebih kurang GM Klang. Tapi parkingnye luas. Penuh kereta. Mase kami kami sampai, dah nak masuk waktu solat Jumaat. Jadi ade kawasan parking tingkat atas tu yg ditutup untuk menyediakan ruang Solat Jumaat. Baguskan? Kat shopping mall pun bole buat Solat Jumaat. Cukup syarat 40 org pemastautin, dah boleh dah dirikan solat Jumaat. Lid bawa anak lelaki 2 org tu dgn Wisnu, g solat Jumaat. Kite pun ronda sat ngan my only daughter. Xpasti nak beli ape sangat. Ade barang2 yg murah gile, nak bandingkan ngan harga barang kat Malaysia. 

Lepas solat Jumaat, kami keluar dari PGS, nak lunch. Wisnu bawa kami ke Wang Solo. Ramai orang. Laku keras nasi ayam penyet kat sini. Harga lebih kurang harga nasi ayam penyet kat Malaysia. Dalam RM5 ke 6ringgit sepinggan. Memang sedap la tapi sambal pedas sangat. Wang Solo ade banyak brunch. Yg kite penah pergi Wang Solo di Seksyen 7 Shah Alam. Di Corniche Jeddah  pun ade Wang Solo tau. Tapi kami xmasuk pun. Tengok dari luar je. Lunch dalam IDR72,000 je.

Di luar kedai, ade org jual rojak by motor. Die tulis rojak, tapi ade juga jual buah. Kite singgah beli buah. Buah sepotong 60sen je (convert RM). Murahnye la hai.. 

Lepas makan kami patah balik ke PGS. Nak sambung shopping. Hahaha. Harga jubah kat sini ade yg murah sangat2. RM30 pun dapat. Cantik2. Banyak fesyen n corak jubah. PGS ni lebih kurang GM Klang. Pusat pemborong. Lid sempat bersembang ngan org Malaysia yg datang borong barang2 meniaga kat sini. Murah kot. Kite xbeli ape sgt, beli jubah selai 2, ngan baju anak pun selai 2. 

Kemudian kami menuju ke Masjid Agung Sunan Ampel. Kami solat Asar di sini. Ramainye orang kat sini. Nape ye? Kat Malaysia kalau nak ramai pun kat masjid, time bulan puasa sbb ade bazar Ramadhan, xpun kalau ade ceramah. Tapi masjid ni memang ramai betul orang datang. Dah macam masjid Eyub Sultan kat Istanbul. Ramai org. Ade yg solat, ade yg mengaji. Tak kurang juga yg menziarahi kuburan di perkarangan masjid. Ade juga jualan di tepi jalan masuk menuju ke masjid. Seronok tengok diorg mengimarahkan masjid macam ni. 


Selepas itu, kami menuju ke hotel Premium Inn untuk check in.

Sabtu 24 Mac 2017
Hari pulang. Kami menghabisi pagi kami berehat je di hotel kerana hari ni memang xde plan ke mana. Jam 12 kami terus ke Juanda Bandara yang xjauh sgt pun dari hotel. Kat airport mase scan beg, pegawai bertugas x benarkan kami bawa masuk sebarang air minuman. Minuman dlm tin, botol, semua kena tinggal kat kaunter pemeriksaan. Terpaksa la kami minum perabih sebab sayang nak buang. Pastu flight to Penang delay plk. Berasap kami melangut situ. At least kalau ade water filter kat departure hall tu, bole la jugak nak basahkan tekak. Kalau ade restoren pun mase tu cuma ade Burger King shj. Tu pun jauh dari gate kami duk tu. Malas plk nak jalan.

Kami selamat tiba di PIA dlm jam 6 ptg, keletihan dan started cirit-birit. Sekeluarga ye. Sampai demam beberape hari. Ade orang kate sebab kami minum teh o kat sana. Ade orang kate juga mujur cirit-birit bermula bila dah jejak kn kaki di rumah. Ade orang cirit-birit atas flight lagi. Hahaha..Jenuh.

No comments:

Post a Comment