Tuesday 2 July 2019

To the airport - Singapore

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selepas makan, kami terus jalan ke mrt Lavender(EW11) n naik tren ke Changi airport. Lama jugak dalam tren. Masa tu dah kul 8 lebih. Kami kena check-in luggage before 9.30p.m. Kami positif kami sampai airport awal. Better sampai lebih awal k. Sebab kite pernah bace kat blogs, ade orang tak sempat sampai airport by the time nak boarding sebab naik tren. Kalau agak2 dah terlambat nak ke airport tu, naik teksi je la. Dah la kena tukar tren di Tanah Merah Station(EW4) untuk ke Changi airport(CG2).


Sampai Changi airport, kite terus return Spore Tourist Pass. Dapat balik refund 10SD/pass n baki duit yg kite topup pagi tadi, dalam lbih kurang SD20plus. Kami naik lif, masuk ke Terminal 3 departure, utk ke kaunter GST Refund.

Oleh kerana barang yg kite beli tu dalam hand carry je, kite kena buat GST Refund selepas Imigresen checked. Kalau kite beli barang yang besar n masukkan dalam checked-in luggage, kite kena buat GST Refund sebelum kite check-in luggage. Ini kerana, kite perlu tunjuk barang and resit belian kat depa.

Kemudian dengan confident nye bagi boarding pass kat pegawai yg ade kat situ. Rupe2 nye kami kena ke Terminal 4. Salah terminal la pulak. Mungkin AirAsia flight depart n arrive kat Terminal 4 shj kot.

Mase arrival aritu kami turun di Terminal 4. Then, naik bas ke terminal 2. Memandangkan kami kat Terminal 3, untuk ke Terminal 4 kami kena ke Terminal 2 dulu. Tapi oleh kerana panik, tak nampak dah lif yg kami naik untuk datang ke terminal 3 tadi. Kat lif tadi ade button ke terminal 2. Huhuhu. Terus berkejaran kami nak cari Terminal 2. Terjumpe sorg akak janitor, die tunjukkan cara nak jalan ke terminal 2, kami ni terlajak jauh sgt ke hape. Suke nau berlari-larian bila nak balik. Sama je kejadian cm kat Istanbul. Kalau nak ke Terminal 4, kena naik bas kat Terminal 2. Alhamdulillah budak2 sporting bole lari2.. Travel DIY gini la..kena pepandai nk bajet mase.

Akhirnye sampai juga ke Terminal 2 lepas masuk lif n tekan. Nmpak je Maybank atm, dah dekat la tu ngan pintu nak naik bas ke Terminal 4. Alhamdulillah ada bas baru sampai. Perjalanan sekejap naik bas tu terase lama tau bila dah agak2 terlambat ni.

Alhamdulillah, kami selamat jejak Terminal 4 jam 8.50p.m. Masuk je terus sampai di kaunter untuk check-in luggage. Selepas selamat check-in luggage, lega k. Hehe..Kite singgah money changer kat airport tanye tukaran SD to RM. 1SD=RM2.96. Huhuhu..Depa display lain harga k. Menipu.. Simpan je la baki SD. Next time kami datang lagi InsyaAllah.

Kemudian kami terus cari gate untuk pemeriksaan Imigresen. Kami split. Kite, Azalea n baby Abdullah yg tgh tidur dalam stroller check kat line untuk yang diberi priority (sebab bawa baby). Lid n the 2 boys queue line mane yg free sikit. Baby Abdullah tak tido sepanjang hari ni. Tadi masuk je bas dr Terminal 2 nak ke Terminal 4, terus die menyusu n tidur.

Depa scan baby Abdullah yg baring kat stroller. Very polite, tanye dulu baby boy or girl. Baby Abdullah tidur tak terganggu pun. Tapi biasenye tempat lain xscan badan baby kan..ketat sikit peraturan depa. Right after the immigration gate tu, ade kaunter GST Refund. Sementara tunggu Lid n boys, kite buat dulu GST Refund tu. Mudah je. Kat mesin pun bole, scan passport je terus pop up kat screen all the details about barang yang kite beli. Masukkan debit/kredit card, nanti dlm mase 10days depa akan masukkan dalam akaun kite semula. Settle.

Tunggu Lid awat la lambat sangat ni. Rupe2 nye, mase nak scan cap jari Nafees(the 3rd), sistem tak bole baca. Pegawai tu sampai restart pc bagai sebab tak dapat bace cap jari Nafees. Untuk makluman korang, mase arrival aritu, depa akan cek passport, ambik gambar kite and minta kite letakkan 2 thumbs at screen kat situ. So mase balik pun, kena scan 2 thumbs juga.. Kite pun xpasti mase arrival aritu, this kid letak macam mn ibu jari die kat scanner tu sbb Lid yg handle die. So skrg sistem xbole bace cap jari die, depa suruh g cuci tangan kat toilet la plk, sbb mase tu die makan gula2. Lepas basuh tangan, scan lagi tak match juge. At last, depa panggil officer depa. Officer tu kate, ni budak2 mungkin mase arrival aritu die scan senget, main2 ke hape. Adjust punye adjust, scanner boleh bc sebelah jari je, yg sebelah lagi xdapat bace. Last2 depa lepaskan juge. Huhu

Mase scan hand carry luggage plk, depa nak tengok plk something ape benda ntah yg depa musykil sgt tu. Kami pun buka la beg tu bg depa cek, die kate bukan ni, bukan tu, tapi that girl cam dah agak, food. Kite buh dodol dalam beg tu. Dalam hati jangan la kena buang plk dodol tu karang. Hahaha.. Lastly dah nampak dah dodol, siap describe plk kat org sebelah die, dodol some kind of food for hari raya, made of blablabla.. hahahaha. Hilang nebes..Siap offer lagi kat depa, you want some? 

Dah settle, kami pun bergerak ke gate. Flight to Penang kul 9.40 delay sampai 10.15. Flight kami 10.30 Alhamdulillah tak delay. Mase booking aritu ade la mempertimbangkan nak ambik flight kul 9:40 tu sebab ingat tak nak la sampai Penang lewat sgt. Tapi bila pikir balik, AirAsia flight ni murah kalau waktu penerbangan very early in the morning or late at night, so kite pun xmau rushing2, so ambik la the last flight. Alhamdulillah kali ni xde flight kami yg delay. Sementara tunggu boarding, bebudak ni main game yang disediakan kat situ, sampai dah queue nak boarding pun, xmau berhenti main. Tu yg best kat sini, kalau flight delay pun, xla boring sgt..Selamat tinggal Singapore, nanti kami datang lagi. Baby Abdullah tidur tak bangun2 sepanjang perjalanan. Alhamdulillah semua smooth. Selamat sampai di Penang.

No comments:

Post a Comment