Tuesday 2 July 2019

Pasar Geylang Serai & Mustafa Center

بسم الله الرحمن الرحيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ahad, 9 June 2019
Our last day in Singapore. Pagi ni tak beli sarapan di kedai mamak. Plan hari ni nak ke Pasar Geylang Serai. Tourist pass kami dah expired, so nak naik bas xbole, kena renew first kat kaunter di mrt Lavender. Kami bersiap2 kemas beg semua, jam 11 kami check out. Kami tinggalkan beg & stroller kat lobi hostel je. Senang nak bjalan. Kite try google about luggage storage at Changi Airport, cm mahal sangat plk..Jadi kami tinggalkan je kat lobi hostel. Free of charge. Jangan la tinggal barang berharga pula kan..Kami jalan kaki ke mrt Lavender. Kaunter tourist pass buka jam 12.00p.m, setgh jam lg. Buang mase nau kalau nak tunggu. Perut pun dah minta diisi. Anak2 pun dah minta nak makan.



Bila Lid tanye kat kaunter tiket biase, the person in charge bgtau kena tunggu kaunter satu lg tu buka. Tadi staff hostel kate jimat guna tourist pass kalau kami nak turun naik banyak kali. Ye ke... 

Kite malas dah nak tunggu, kite tgk cara2 org topup pass depa kat machine, kite pun topup all the 5 passes. Each 10SD. Tak perasan plk bole topup 5SD ke tidak. Kalau topup guna cash, masuk duit cukup2 je tau, sbb tiada change. Sebab duit 10SD ade 3 lai je, kite topup the other 2 passes guna kredit card. Selesai topup, kami tanye petugas kat situ cmne nak g Geylang, die kate by bus. So kami pun g tunggu bas. Tanye plk org kat bus stop, samada kami ni berada di sebelahan yg betul ke x nak ke Geylang, die kate betul. Alhamdulillah.. Malu bertanya, sesat jalan. Ade banyak bas, kami guna google map je, boleh tengok nombor bas yg kami boleh naik untuk ke satu2 tempat. Kat Istanbul dulu pun kami guna google map cmni. Cuma kat Bursa n Edirne tak bole guna Google map, sebab tak keluar info pasal nombor bas. Mungkin google map bole guna kat bandar2 besar, yg common je kot.

Pasar Geylang Serai
Selepas turun bas, kena jalan a few steps untuk sampai ke Pasar Geylang Serai. Dalam google map tulis "Malay Market". Kat bawah pasar basah, kat atas ade food court n kedai jual pakaian. Mungkin semalam (Sabtu) peniaga kat sini baru start meniaga selepas cuti hari raye. Kita memang teringin sangat nak ke sini, sebab baca dalam novel bunda, bunda selalu jumpe kgkawan kat sini. Makan2, sembang2. Banyak pilihan makanan. Lid tertarik sangat ngan sup kambing pekat likat tu. Boleh makan ngan nasi or roti. Kite beli kacang pool + telur mata separuh masak 2 biji + roti. Anak2 makan nasi. Nasi nye menu jawa/Indonesia la. We enjoy the food. Makan-makan sambil tengok keliling.

Tetibe ade sorg pakcik ni mai duk meja kami, sembang2.. Meja lain banyak je kosong. Die pakai wheel chair. Saje kot suke layan budak2. Di Singapore, facility untuk pengguna wheel chair memang bagus. Wheel chair depa advanced sgt, control pakai tangan je. Tak payah pusing2 roda, tak perlu org tolakkan. Bas pun wheel chair friendly. Lama die sembang ngan kami, sembang macam2. Die guna wheel chair after kena stoke a few years ago. Siap bergambar bagai. Die bagi duit raye kat budak2. Suke la depa. Lepas abis sembang ngan die kami pun gerak la. Nak ke Mustafa Centre plk. Kami naik bas dari depan Pasar Geylang Serai sampai ke Jalan Besar.

Mustafa Center
Turun bas kena jalan siket, singgah ke toilet at Berseh Food Centre, lintas jalan sempat budak2 ni singgah kat playground main gelongsor.
Berseh Food Centre
Jalan tak jauh sangat pun. India n Bangla ramai sini. Sampai di Mustafa Centre punye la ramai org. Kami masuk entrance 4. Ground floor tu jual minyak wangi, colon, mist la macam2 bau. Nak pilih pun pening. Tak beli. Kami naik tingkat atas sekali, supermarket, barang2 biase. Ade 4 ke 5 tingkat. Ade la beli barang merapu yg murah2 je. Beli strawberi murah giler 3.90SD je. Jangan convert k. Murah la..Nape kat Malaysia mahaii.. Kat level 1 jual barang kemas. Ramai nye org, yg kite perasan Bangladeshi la ramai. Siap video call isteri kat tanahair lg. Padahal sales person warning byk kali "no camera please". Mase ni 1g emas 22K/916 is about 56.80SD, lebih kurang RM173-175. Lebih kurg harga kat Penang je. (Kite rase murah la sebab kalau kedai emas like Poh Kong or Wah Chan cas dekat RM200/gram kan..) But no bargaining k. Fixed price.

Kite kate kat lid nak usha2 sat. haha..Cam nak beli je. Tengok punye tengok, nak beli earring la. Kite pun cari la yg budget tak mahal sangat, and design yg simple but sweet gitu. Sat je pilih, pasal ramai nau org, satg lama2 keras lak lid ngan anak2 duk tunggu. Sebelum buat payment, kena present passport tau sbb nanti nak claim GST refund kat airport. Singapore GST 7%. Selesai sekejap je. Pastu kami pun keluar dari Mustafa Center.

Kami nampak Mustafa money changer, signboard besar tau. Saje g tanye. 1SD = RM3.07, live rate ok. Mane nak dapat. Kite pun tak teringat langsung nak tukar duit raye Spore Dollar bebudak ni. Haaaiiihhh. La duk ade simpan lg, belum tukaq.

Masjid Malabar
Pastu kami jalan kaki ikut Google map, nak naik bas ke Masjid Malabar. Kena naik 2 bas. Sebenarnye dekat je, tapi bas2 ni ade route masing2. Jalan bersimpang siur. Masjid ni terletak betul2 tepi jalan, depan traffic light. Kami sampai di Masjid Malabar. Masjid ni dibuka oleh Jemaah Muslim Malabar yg berasal dari selatan Kerala, India. Rak kasut kat luar pagar masjid. Masjid ni comel je. Tapi best. Toilet bersih sangat2 tau.

Usai solat, kami segera, naik bas untuk ke hostel. Actually, jalan kaki pun boleh sampai hostel, sebab one bus stop ahead dah sampai mrt Lavender. Ingatkan nak makan kat mamak dulu, tapi sebab dah terlajak bus stop, kami g ambik beg dulu kat hostel. Kemudian, sorong beg, g makan kat mamak. Sebab satg kat airport xyah pikir nak makan lagi. Ok anak2, kite makan kenyang2. Satg nak balik Penang dah.





No comments:

Post a Comment