Saturday 5 June 2021

Meraikan Ramadan 2021 norma baru.

بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى ال سيدنا محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Syawal dah berada di penghujung. Alhamdulillah sihat walafiat, masih lagi bergembira di samping work from home. Hari ini 2 Jun 2021, MKN announced pelaksanaan PKPD bagi kat rumah saye ni mulai 4-17Jun. Dalam mase sama, Total Lockdown di seluruh negara mulai 1-14Jun. 

Nak cerita betapa berbezanye sambutan Ramadhan tahun ni, bukan shj berbanding tahun lepas tetapi juga dengan tahun² yang sebelumnya. Mengimbas kembali tahun lepas, semasa bermula Ramadan, masih dalam pantang anak no 5, ngan PKP1.0 sedang dilaksanakan, masjid dan surau semua tutup. Jadinya, nak tak nak kena kental la semangat, makan pun dah tak gaya mak² berpantang, pasal nye kena sediakan segala juadah sahur dan berbuka utk anak² dan suami. Makan pun tak ikut time jadinya walaupun tak boleh berpuasa. Bazar Ramadan pun tak boleh buka, terawih pun di rumah shj. Ya Allah, angkatlah wabak Covid-19 ni segera dari muka bumi ni. Amiiinnnn..


Alhamdulillah, Ramadan tahun ni lebih baik drpd tahun lepas, solat terawih dan qiamullail boleh diadakan di masjid dengan kapasiti yang dibenarkan. (Masjid tempat kami ler). Mulanya, kami ingat orang lelaki je bole g masjid, jadi malam 1st Ramadan kami terawih di rumah saje. Kemudian lid tanye kat pengerusi masjid, boleh ke muslimat pergi solat terawih di masjid? Bila pengerusi jawab boleh, memang kami bersyukur sgt la Ya Allah. 

1. Berbuka puasa di masjid.
1st Ramadhan, agak² dalam kul6 ptg tengah bermalas²san nak masak tu, lid kate jom buka puasa kat masjid. Bole ke? Mase tu kawasan kami PKPB. Lid bgtau pengerusi kate bole. Alhamdulillah, Alhamdulillah. Since 1st till 29 Ramadan, kami 6 beranak berbuka puasa di masjid. Most of the time, kami berenam, sbb kadang² lid shift malam, die buka puasa kat kilang. 2 hari je kami berbuka di rumah..17 & 30 Ramadan. 17hb sbb nk berbuka dengan KFC. 30 Ramadan pulak dah tak boleh berbuka di masjid sbb dah mula PKP. 

Ape yang seronoknye buka puasa di masjid ye? Dulu² kami biasa juga buka puasa di masjid, tapi bukanlah setiap hari seperti Ramadan kali ni. Kebanyakkannye kami buka puasa di rumah, samada masak sendiri juadah ataupun beli siap di bazar Ramadan bila malas nak masak. Especially bila dah masuk pertengahan Ramadan. Tahun ni kami cipta rekod baru, tak jejak langsung bazar Ramadan walaupun bazar dibenarkan beroperasi di kawasan kami. Drpd kami beratur panjang kat bazar tu, baiklah kami prepare some food, ape² yang kami suke, bawa pi masjid, jamu jemaah lain sama². Saye tak kisah kalau orang nak kate saye anak-beranak buka puasa di masjid sbb saye malas masak ke hape. Walaupun Ramadan tahun ni, saye work from home, boleh je nk masak juadah berbuka dgn senang hati, sbb tak kalut ngan balik kerja, hadap jem ke hape, tapi yakin rezeki kami tahun ni dapat berbuka puasa di masjid. Pihak masjid memang meraikan jemaah berbuka di masjid, rugi lah kalau kami tak pergi. Haha. 

Sebenarnye, bila kite berbuka puasa di masjid, 

1. Jimat belanja makan untuk hari itu, makanan di masjid pun ada macam², sedap² pulak tu. Jadi, boleh juga kite memperbanyakkan sedekah dalam tabung masjid untuk program Ihya' Ramadan atau tabung² sedekah/infaq yg lain.

2. Secara tak langsung, kite akan datang awal sebelum waktu berbuka puasa, jadi kite dapat peluang beriktikaf di masjid. Jangan lupe pula berniat iktikaf. Duduk sahaja dalam masjid pun dapat pahala, apatah lagi kalau kite buat ibadah² yg lain.

2. Kita dapat memanfaatkan waktu2 mustajab berdoa tu, antaranya ialah waktu berbuka puasa. Jadi bila di masjid, ada imam yg akan guide kita, sama berzikir, bertahmid, bertahlil dan berdoa sebelum berbuka. Kalau di rumah tak boleh berdoa ke? Bukan tak bole, tapi biasenye mak² ni time nk berbuka tu, sibuk nak hidang makanan atas meja, sibuk nak buat air la, macam²..Jadi yg terbaik, baik lah kami berbuka di masjid.

Suasana berbuka di masjid tetap meriah walaupun dalam situasi norma baru. Juadah utama seperti nasi gulai/tomato/beriyani/arab disediakan secara bungkus, samada pihak masjid buat tempahan mahupun ada pihak jemaah yang menaja juadah berbuka. Kadang² ada bubur lambuk yang pihak masjid buat utk diagihkan selepas Asar. Kalau ada kuih-muih, cucoq², puding dll tu biasenye para jemaah yg bermurah hati berkongsi juadah. Buka puasa biasenye makan kurma, kuih-muih, kudapan yang ringan² dulu, kemudian bila Bilal dah start iqamah terus bersiap² solat Maghreb berjemaah. Selepas sedikit zikir, doa & solat ba'diah Maghreb, para jemaah akan sambung makan nasi plk. Ada juga hari yg tak berape nak ada kuih-muih tu ataupun nasi hari tu nampak menyelerakan/sedap banget sampai tak boleh nak nunggu lepas Maghreb kalau nak makan. Lepas tu, bila dengar Bilal start iqamah, kalut² la nak bersegera ambik wuduk en. Masbuk la jawapnye. 

Masjid ni sentiasa mengalu²kan jemaah. Makanan InsyaAllah sentiasa cukup utk jemaah yg hadir. Ramai tak or ramai ke jemaah yang buka puasa di masjid? Sebenarnye tak ramai sgt pun. Jemaah muslimin dan muslimat diasingkan ruang untuk menikmati juadah supaya mematuhi penjarakkan fizikal. Lepas Maghreb, dah makan, sementara menunggu waktu Isya', bolehlah sembang² kenai² jemaah. Makcik² ni suke meneka saye keje ape. Haha. Tak tanye, teka je. 

Makcik 1: Adik niaga kasut/selipar kat pasar malam ka?
Erkkkk. 
Saye: tak. 
Makcik 1: Bukan ka? Macam biasa tengok.
Huhuhu. 🤐

Makcik 2: Adik penah jadi cikgu tadika ka?
Up sikit.
Saye: tak penah.
Makcik 2: ingat ada cucu p tadika sana.
Huhuhu. 🤐

Mendengar tazkirah sebelum mula solat terawih

2. Solat terawih.
Alhamdulillah, tahun ni kami dapat bersolat terawih di masjid. Alhamdulillah, Si kecil Fahri juga, menjelang beberapa hari je lagi nak masuk Ramadan, boleh berjalan dah. Senang nak handle, seronok die dapat datang ke masjid. Yang jadi mangsanye, kakak die lah, yang kena jaga adik mase umi solat. 

Alhamdulillah kebanyakkan hari kami dapat bersolat terawih di masjid. Biasenye, kami buat 8 rakaat + 3 witir. Paling lewat, dalam kul 10.30mlm kami dah sampai di rumah. Masjid buat 20 rakaat + 3 witir sampai kgl 11 lebih. Walaupun katenye perlu patuh SOP setakat jam 10mlm saje, Alhamdulillah. 

Ade juga sehari dua, selepas berbuka dan solat Maghreb, kami terpaksa balik rumah sebab baby Fahri/anak yang lain tak sihat. Waktu saye uzur pun, saye bawa anak² berbuka di masjid. Lepas anak solat Maghreb, kami balik, abang Ammar akan solat terawih kat surau bwh rumah je. Kalau die rajin nak p. Sekali tu lid ade, kami pergi dua kereta, sbb lepas Maghreb, kite balik ngan baby Fahri & kakaknye. Depa yg lain tunggu solat terawih.

Seronok dapat solat terawih berjemaah di masjid. Sebelum mula solat terawih, ada zikir², tazkirah pendek menusuk kalbu..haha..Kalau solat terawih di rumah, semacam punye malas nak kena paksa diri buat. Pujuk diri kate solat terawih ni bulan Ramadan je boleh buat, plk tu xdapat buat penuh 30hari sebab² uzur syarie. 

Jadi, bila solat di masjid akan jadi lebih seronok, ikut imam je. Nak² bila tiber 10 malam terakhir Ramadan, Allahu Akbar. Bila imam baca doa dalam Bahasa Melayu, dengan suara lirih merayu pada Allah memohon ampun dosa yang banyak tak terhitung, memohon dikurniakan malam Lailatul Qadar, Allah..Allah.. kenape la kerasnye hati ni nak menangis. 😞

Rase sayang kan kalau tak pulun qiam Ramadan. Umur dah cecah 40, tapi banyak lagi yg laghanye saye ni. Seriously, Ramadan kali ni terasa lebih bermakna. Despite all obstacles, PKPB, Covid-19, new normal, kami bersyukur dapat ke masjid setiap hari. Sedangkan ade SOP yang menetapkan jemaah 50 orang shj, ada masjid yg kata tak benarkan kanak² bawah 7/12 tahun datang ke masjid, Alhamdulillah, masjid tempat kami mengalu²kan kanak². Alhamdulillah dapat juga latih anak² supaya suka datang masjid. Anak² main, lari² dalam masjid tu biase la. Kite para jemaah semua, di samping nak tegur tu, kena berhemah dan berlapang dada la juge ye. Kalau kami yang beranak kecil ni boleh tinggai je anak² kat rumah, kami pun nak kalau ada orang boleh tengok²kan anak kami. Saye suggest, mak² yang bawa anak kecik mcm saye ni, pilih port belakang² sikit n disebelah tepi sekali supaya tak mengganggu jemaah lain nak solat. Jemaah lain plk, kalau dah datang lambat, saf dah penuh, jangan memandai² pulak suruh orang alih tempat. Lain kali datang la awal, boleh cop tempat mane suke.


3. Qiamullail dan sahur.
Kami juga ada join qiamullail. Pertama kali bagi saye sejak sekian lama qiamullail berjemaah, zaman nak SPM dulu kot. Tak pernah lagi dalam ingatan ade join program qiamullail selepas zaman sekolah. Lid penah sekali bawak budak² ni qiamullail di masjid. Kite je tak biase xjoin. Solat malam pun kurang. 

Alhamdulillah, biiznillah, atas usaha pihak masjid nk mengimarahkan masjid sempena Ramadan kali ni, dapat gak kami berqiamullail di masjid. Ade yg siap bawa toto ngan bantal untuk tidur di masjid. Tapi kami tak tidur di masjid. Leceh bg saye yg masih breastfeeding anak kecil ni. Kami pergi qiamullail Jumaat malam Sabtu dan Sabtu malam Ahad je. Kalau hari sekolah, kami sahur di rumah shj.  Minggu  pertama kami nak pergi qiamullail dan sahur di masjid (Subuh 4 Ramadan), malamnye sebelum tidur, bebudak ni beriye² nak sahur di masjid. Masuk minggu ke 3 masing² pergi sebab kena paksa.    

Saye & anak² mmg tak biase sahur di masjid. Jadinya kami cuba bangun awal sedikit untuk ke masjid. Kami pergi sekeluarga..takde yang tinggal. Kadang² pergi qiamullail tanpa lid, bila lid shift malam. Jadinya, sementara nak kejut anak² bangun, bersiap, biasenye kul 5 baru kami sampai di masjid. Ingat senang nak kejut depa..? Haha. Qiamullail sebenarnye mula kul 3.30/4pg. Klu smpai masjid kul 5 tu, biasenye yg sempat solat taubat n solat hajat je masing² 2 rakaat bersama imam. Lepas imam bace doa, dah mula makan sahur.  Ada sekali tu, kami sampai kul 5.15, sempat berdoa je la..Pastu terus makan sahur. Di penghujung Ramadan 5 hari terakhir, setiap hari kami ke masjid utk qiamullail dan sahur sbb dah mula cuti sekolah. Alhamdulillah, ada kedai nasi kandar taja hidangan sahur. Allah.Allah. Sedapnye bersahur ngan nasi kandar. Pernah sekali nasi untuk sahur sampai lambat di masjid, cuak makcik² takut xdapat makan nasi mase sahur. Karang tak bertenaga nak puasa katenye. Smpai lambat je, bukannye tak sampai langsung. Alhamdulillah semua dapat bersahur ngan nasi kandaq. Lepas Subuh, tersandaq dengar tazkirah İmam sampai waktu Dhuha.

Alhamdulillah. Berakhirlah sudah Ramadan, sebulan berpuasa🎶🎶😊

Doa:
Ya Allah, terimalah solat kami, puasa kami, sedekah jariah kami, amal ibadah kami. Dan ampunkanlah segala dosa² kami. Panjangkan lah umur kami, lapangkanlah rezeki kami, kurniakanlah kepada kami anak² yang soleh dan solehah.  Ya Allah, janganlah engkau jadikan Ramadan ini Ramadan yg terakhir buat kami, Ya Allah. Rezekikan kami untuk bertemu Ramadan lagi pada tahun depan, InsyaAllah. Amiiinnnn. 


No comments:

Post a Comment